Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Island :: :: Zpracoval :Michal Uvíra.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Island :: :: Zpracoval :Michal Uvíra."— Transkript prezentace:

1 island :: :: Zpracoval :Michal Uvíra

2

3 Island a vše o něm Island, to je země rozmanité a především téměř nedotčené přírodní krásy. Je to země ledovců, sopek, gejzírů a geotermálních pramenů, fjordů, vodopádů, pastvin, vysokých nedostupných hor ale i dalekosáhlých lávových pustin. Obklopený nekonečným oceánem, jehož vlny brázdí největší savci této planety velryby a jehož pobřeží obývají tisíce rozmanitých ptáků, Island stojí uprostřed mořských vod atlantického oceánu trochu jako jiný svět. Na zdánlivě malém území naleznete takovou různorodost, jako téměř nikde jinde. Island Vám možná přijde drsný a strohý, možná přívětivý a stále živý. Každý návštěvník Islandu ovšem shledá to, že Island je především naprosto jedinečný.

4 Historie Prvními obyvateli Islandu byli pravděpodobně Norové a Keltové (irští a skotští), kteří přicházeli koncem 9. a v 10. století. Vikinští náčelníci zakládali tzv. „thingy“, což byly místní sněmy, které veřejně urovnávaly spory a konflikty mezi osadníky

5 Válka a okupace islandu
Obyvatelé Islandu žili podle zakona o unii z roku 1918 v neutrální zemi bez armády a svou neutralitu si hodlali udržet. Pro válečné období byla utvořena tzv. válečná rada. Vláda ani po okupaci Dánska nepřijala britskou nabídku ochrany. Proto Britové, ze strachu, aby Němci neobsadili Island, podnikly bleskovou operaci "Fork" a 10. května 1940 Island obsadili. Roku 1941 převzali obranu Islandu od Britů zatím neutrální Spojené státy americké. Na to přistoupili Islandané s podmínkou vyklizení Islandu ihned po skončení války a respektování suverenity Islandu. USA na Islandu vybudovaly především letiště u města Keflavík a rozmístili na ostrově radarové stanice. Díky Američanům se rapidně snížila nezaměstanost. V době nejvyššího stavu měly USA na Islandu vojáků.

6 Fotky

7

8 Island Reikjavík Plava Laguna


Stáhnout ppt "Island :: :: Zpracoval :Michal Uvíra."

Podobné prezentace


Reklamy Google