Operační program Nadnárodní spolupráce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Advertisements

Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Program nadnárodní spolupráce Tereza Tkadlečková Ministerstvo pro místní rozvoj 51, Odbor Evropské územní spolupráce. Staroměstské nám Praha.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Program nadnárodní spolupráce
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Interreg DANUBE Transnational Programme 2. zasedání Výboru ČR pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Operační program Nadnárodní spolupráce Tereza Tkadlečková Ministerstvo pro místní rozvoj 51, Odbor Evropské územní spolupráce. Staroměstské nám
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
OP Nadnárodní spolupráce Střední Evropa Helena Kalasová HARMONOGRAM –OP schválen Evropskou komisí –Vyhlášení 1. výzvy 3.3. –
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce Info day, Praha, 9.října.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Program přeshraniční spolupráce SVOBODNÝ STÁT SASKO – ČESKÁ REPUBLIKA Stanislav Rataj Ostrov u Tisé
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Plzeň, 23. dubna 2007 Meziregionální spolupráce INTERREG IIIC, INTERREG IVC.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Interreg DANUBE Transnational Programme 2. zasedání Výboru ČR pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Transkript prezentace:

Operační program Nadnárodní spolupráce Tereza Tkadlečková Ministerstvo pro místní rozvoj 51, Odbor Evropské územní spolupráce. Staroměstské nám. 6 110 15 Praha

Vznik programu Prosinec 2012 – geografické vymezení TNC Rozdělení OP SEE na 2 následníky OPD a OPAY CZ zahrnuta do nově vznikajícího programu tzv. Dunajský region Region: 14 států/ přes 100 mil. obyvatel Austria; Bosnia and Herzegovina; Bulgaria; Croatia; Czech Republic; Germany: Baden- Wuertemberg; Bavaria; Hungary; the Republic of Moldova; Montenegro; Romania; Serbia; Slovakia; Slovenia; Ukraine: Chernivetska Oblast, Ivano-Frankiviska Oblast, Zakarpatska Oblast, Odessa Oblast. Partneři nečlenských států se mohou zapojit s pomocí fondů: Instrument for Pre-Accession Assistance (IPA)/European Neighbourhood Instrument (ENI)

Implementační struktura Řídící orgán (ŘO) a Jednotný sekretariát (JS): Office for National Economic Planning (ONEP) při MF, Budapešť (HU) JS – nyní zřizován + VŘ na zaměstnance - mezinárodní personální obsazení integrované do institucionální struktury Řídícího orgánu Monitorovací výbor: zástupci členských států zajišťuje a dohlíží na implementaci, schvaluje projekty pro financování Kontrola 1. stupně = FLC: zajišťuje členský stát: Centrum pro regionální rozvoj www.crr.cz (OPCE, Interreg Europe, Espon) Národní koordinátor, kontaktní místo: MMR; odbor evropské územní spolupráce

Cíl programu Přispění k vyššímu stupni územní integrace velmi heterogenního regionu Dunaj; řešení společných problémů a potřeb v oblastech, kde se očekává, že nadnárodní spolupráce přispěje k dobrému výsledku; Rozvoj politického rámce, nástrojů, služeb a konkrétních pilotních investic s návazností na širší EUSDR

…podporovány jsou následující typy činností Vypracování společných rámců a strategií v oblastech nadnárodního významu Vývoj a praktické uplatnění mezinárodních nástrojů a služeb Příprava mezinárodních investic Pilotní činnosti Vývoj a praktické realizace odborné přípravy a budování kapacit šíření informací, kapitalizace

Přehled prioritních os a specifických cílů CP DANUBE transnational programme 2014-2020 Policy driver and pioneer to tackle common challenges and needs PA 1 – Inovativní a sociálně odpovědný DR PA 2 – Environmentálně a kulturně zodpovědný DR PA 3 – Lépe propojený DR PA 4 – Dobře řízený DR 3.1. rozvoj bezpečných dopravních systémů šetrných k ŽP a vyvážená dostupnost městských a venkovských oblastí 4.1. zvyšování institucionální kapacity k řešení zásadních společenských výzev 1.1. Zlepšování rámcových podmínek a vyváženého přístupu ke znalostem 2.1. udržitelné využívání přírodního a kulturního dědictví a zdrojů 2.2. obnovování a hospodaření s ekologickými koridory 3.2. zlepšování energetické bezpečnosti a energetické účinnosti 1.2. zvyšování kvalifikace pro podnikání a sociální inovace 4.2. řízení EUSDR 2.3. rozvoj nadnárodního vodního managementu a prevence povodňových rizik 2.4. zlepšení připravenosti k řízení rizik katastrof PA 5 – Technická asistence 5.1. Zajištění efektivní implementace kooperačního programu

Tematické zaměření 1- Inovativní a sociálně odpovědný DR 1.1. Zlepšování rámcových podmínek a vyváženého přístupu ke znalostem 1.2. zvyšování kvalifikace pro podnikání a sociální inovace přispění k rozvoji výzkumné infrastruktury předávání znalostí a budování kapacit orgánů, subjektů podporovat společné plánování a management výzkumné infrastruktury s nadnárodním rozsahem podporovat lepší koordinaci klastrových politik a společný rozvoj „smart specialization“ podpora spolupráce v oblasti výzkumu a inovačních aktivit podpora lepšího přístupu k finančním prostředkům na inovace a podpora inovativních start-upů vytvářet nové a zlepšení stávajících nadnárodních vzdělávacích a školicích sítí ve vyšším vzdělání posílit kapacity v oblasti služeb & instrumentů souvisejících s inovacemi zlepšení schopností zaměstnanců a zaměstnavatelů pro lepší adaptaci na tech. změny a požadavky trhu rozvoj tzv. sociální inovace – inov. vzdělávací systém v oblasti soc. služeb (migrace, zdraví, stárnutí…) zlepšení kompetencí pro inov. podnikání, zlepšení inov. kultury

2 - Environmentálně a kulturně zodpovědný DR 2.1. udržitelné využívání přírodního a kulturního dědictví a zdrojů 2.2. obnovování a hospodaření s ekologickými koridory rozvoj společných integrovaných řešení pro udržitelný turismus (green tourism) zajistit udržitelné zachování kulturního dědictví a přírodních hodnot podpůrné činnosti v oblasti multikulturalismu, kulturní výměny a formování propojení v oblasti kreativního průmyslu tržní analýza s cílem posoudit chápání zákazníka Podunají jako atraktivní turistické destinace redukce bariér propojením přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a koridorů rozvoj podporovat zvyšování povědomí a environmentální vzdělávání jako součást širší akce projektu posilovat integrované přístupy a povědomí o ochraně půdy posilování kapacit a sítí nevládních organizací a orgánů působících v ochraně biodiverzity a ochraně přírody, o podpoře spolupráce a budování povědomí mezi jednotlivými odvětvími

2 - Environmentálně a kulturně zodpovědný DR 2.3. rozvoj nadnárodního vodního managementu a prevence povodňových rizik 2.4. zlepšení připravenosti k řízení rizik katastrof předcházení zhoršení podzemních vod a koncentrace znečištění, přispět ke spolehlivému managmentu podzemní vody řešení významných vlivů zjištěných v povodí Dunaje (např. znečištění vody) budování povědomí o společných aktivitách a usnadnění výměny osvědčených postupů plánování a pilotní opatření k harmonizaci protipovodňové ochrany a obnovy říčních systémů sledování a managment říčních usazenin a morfologických změn vyvolaných dopravou podél říčního systému rozvoj společných strategií a akčních plánů k prevenci rizik budování společné znalostní základny a datové kapacity; mechanismus pro výměnu informací tvorba možných scénářů, nástin očekávaných důsledků klimatických změn rozvoj postupů rychlé reakce – společné nástroje, výkon ve veřejných institucích

3 – Lépe propojený DR 3.1. rozvoj bezpečných dopravních systémů šetrných k ŽP a vyvážená dostupnost městských a venkovských oblastí 3.2. zlepšování energetické bezpečnosti a energetické účinnosti přispět k nadnárodní integraci různých energetických sítí a prozkoumat příležitosti pro rozvoj společné energetické infrastruktury podporovat společné úsilí o komplexní územní plánování, aby bylo možné vhodně umístit výrobu energie a přenosové kapacity přispění k nadnárodní koordinaci rozvojových koncepcí v oblasti energetické účinnosti, obnovitelných energetických koncepcí, integrace trhů a zabezpečení dodávek energie přispění k rozvoji integrované dopravní struktury a dalších společných koordinačních opatření v regionu; zlepšení koordinace mezi zúčastněnými stranami dopravy k dalšímu rozvoji dopravních koridorů šetrné k ŽP integrace systémů veřejné dopravy, veřejných služeb, podpora inteligentních dopravních systémů; výměna zkušeností s organizací veřejné dopravy, varianty poptávkové dopravy podporovat společné plánování a rozvoj městských, meziměstských a přeshraničních cyklistických tras v regionu Podunají. dostupnost periferních (zemědělských) oblastí praktických řešení k dalšímu rozvoji vodních cest v rámci infrastruktury vodních cest, údržbu vodních cest

4 – Dobře řízený DR 4.1. zvyšování institucionální kapacity k řešení zásadních společenských výzev 4.2. řízení EUSDR podpora výměny a transferu know- how a osvědčených postupů v oblasti politiky trhu práce podpora kapacity a rámcových podmínek pro programy vzdělávání a odborné přípravy podpora společného rozvoje a zlepšení politiky a inovativního vzdělávání, které řeší demografické změny a migrační problémy podporovat výměny a transfer know- how a osvědčených postupů v oblasti politiky sociálního začleňování Posílení spolupráce mezi městy a partnerství město/ venkov zlepšení společné politiky a implementované zapojení občanské společnosti do proces plánování vytvořit nástroj pro přímou podporu správy EUSDR fond projektů počátečního kapitálu (seed money) vytvořit strategický bod EUSDR (zastoupení Baden-Württemberg v Bruselu)

Finanční alokace alokace ERDF + IPA National contribution Total funding Co-financing rate Cca 201 + 20 Mio € 37,5 +3,5 Mio € 239,6 +23,3 Mio € 85% Priority podíl % ERDF P1 - Inovativní a sociálně odpovědný DR 28 % 66,5 Mio € P2 - Environmentálně a kulturně zodpovědný DR 32 % 76 Mio € P3 - Lépe propojený DR 21 % 49,9 Mio € P4 - Dobře řízený DR 13 % 30 Mio € TA 6 % 16 Mio € U čerpání zdrojů z ERDF se uplatňuje princip refinancování!! = zpětné proplácení výdajů (půlroční cyklus)

Projektoví partneři Lead beneficiary – vedoucí příjemce Zodpovědný za implementaci projektu Projektový partner – situován v programové oblasti (výjimky pouze v opodstatněných případech) ERDF IPA (Srbsko, Černá Hora, Bosna a Hercegovina) Veřejné subjekty – národní, regionální, místní Soukromé subjekty Mezinárodní organizace - fungující podle národních právních norem kteréhokoliv z členských států DANUBE, anebo s omezením podle mezinárodního práva

Základní charakteristika projektů Nadnárodní zaměření Řeší potřeby napříč územím – téma, které nemůže být uspokojivě řešeno jednotlivými regiony nebo samostatnými zeměmi Konkrétní a měřitelné výstupy, v reakci na vymezené problémy týkající se programové oblasti Projekty musí přímo přispívat k dosažení cílů, kterých má být dosaženo na úrovni programu pro danou prioritní osu. A vyvolat konkrétní a viditelné změny v programové oblasti. Dlouhotrvajících výstupů Projekt musí zajistit, aby dosažené výsledky mohou být dále využity (např. zapadají do rámce další iniciativy) nebo slouží jako příprava investic z jiných zdrojů a to i mimo regiony zapojené do projektu

Základní charakteristika projektů Kvalitní partnerství Min. 3 finanční partneři ze 3 různých zemí regionu, partneři musí být schopní k vypracování, provádění a následného sledování výsledků projektu Účinnost z hlediska mobilizovaných zdrojů (lidských, finančních, přírodních) Efektivita, projekty musí jasně prokázat hodnotu za peníze v souladu s očekávanými výsledky. Také to, že projekty mají účinné a transparentní řízení a fungující koordinační struktury a postupy (komunikační strategie, nástroje k zapojení cílových skupin…)

Výzva k podání žádosti otevřena X cílená X omezená jednokolová X dvoukolová Konkrétní podoba výzvy - před každou výzvou bude zveřejněn balíček pro žadatele (instrukce pro podání žádosti v rámci aktuální výzvy) Zveřejněno na webu: Programu www.strukturalni-fondy.cz – sekce OP Dunaj Národní Informační seminář před výzvou 1. výzva - odhadem polovina roku 2015

Kde OP Dunaj naleznete… Web OP South-East http://www.southeast-europe.net/en/ Web http://www.strukturalni-fondy.cz Příprava období 2014-2020/programy č.17 Nadnárodní spolupráce Danube

Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor evropské územní spolupráce Oddělení mezinárodních územních vazeb Koordinátor příprav a realizace OP DANUBE v ČR Staroměstské nám. 6 110 15 Praha 1 Pracoviště: Na Příkopě 3-5 Tel: 234 154 414, 234 154 016 nadnarodni@mmr.cz www.strukturalni-fondy.cz