VY_32_INOVACE_10_GAS_552_Sob Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_552_Sob Druh učebního materiálu Prezentace Autor Mgr. Věra Sobotová
Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Kuchař - číšník Předmět Stolničení Ročník 2. ročník Název tematické oblasti (sady) Nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiálu Míšené nápoje Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu STO ve 2. ročníku oboru Kuchař – číšník, tematický celek Nápoje, jejich servis, ošetřování. Jejím cílem je přiblížit žákům přípravu míšených nápojů, seznámit je s inventářem na jejich přípravu a zařízením baru. Učivo bude procvičeno pracovními listy. Zhotoveno, (datum/období) 19. 11. 2013 Ověřeno 16. 1. 2014
MÍŠENÉ NÁPOJE nemají dlouhou tradici začaly se připravovat přibližně před 200 lety v USA při tamějších velmi oblíbených kohoutích zápasech připravovaly se v barvách vítěze nejrozšířenější koktejly Foto autor
INVENTÁŘ NA PŘÍPRAVU MÍŠENÝCH NÁPOJŮ 1. Shaker – šejkr Evropský, třídílný (nádoba, sítko, víčko) Bostonský, dvojdílný, spodní část skleněná, bez sítka 2. Míchací sklenice – silnostěnná – 0,5l 3. Strainer (barové sítko)- ploché, kulaté s pružnou spirálou po obvodu)
INVENTÁŘ NA PŘÍPRAVU MÍŠENÝCH NÁPOJŮ 4. Stříkací láhev ( Bitterflasche) – dávkování hořkých přísad – střiků (dasch) 5. Inventář na led – nádoba, kleště, lopatka 6. Odměrky – skleněné, cejchované, sklo, dávkovače, měrný válec 7. Ostatní - prkénko, nůž, pinzety, napichovátka, srkací stébla, barové sklo, barové lžičky, misky, frapovací tyčinka, džbánky, vidlička, otvírače, struhadla apod.
SCHÉMA BAROVÉHO PULTU F Barová židle
ROZDĚLENÍ MÍŠENÝCH NÁPOJŮ 1. Podle obsahu KRÁTKÉ (Short Drinks) – aperitivní, digestivní, obsah do 10 cl, ale nejčastěji 6 – 8 cl nejoblíbenější jsou koktejly, podávají se ve skleničkách typu špička nebo miska DLOUHÉ (Long Drinks) – osvěžující, prodloužené ledem, sodou, speciálními limonádami, obsah nad 10cl, maximálně 40 cl – 4 dl, podávají se v „longovkách“
ROZDĚLENÍ MÍŠENÝCH NÁPOJŮ 2. Podle přípravy Lehce smísitelné – připravují se v míchací sklenici, míchají – vytahují se po skle míchací lžičkou, také se připravují přímo do skla Těžce smísitelné – připravují se v šejkru nebo mixéru (obsahují smetanu, sirupy, vejce) 3. Podle obsahu alkoholu Alkoholické Nealkoholické
ROZDĚLENÍ MÍŠENÝCH NÁPOJŮ 4. Podle chuti Suché Polosuché Sladké 5. Podle doby podávání Aperitivní Digestivní Osvěžující
COCKTAILS (KOKTEJLY) nejstarší, nejrozšířenější, zařazujeme je mezi krátké nápoje, připravují se všemi způsoby (v šejkru, sklenici, skle, mixéru) podávají se ve špičkách nebo miskách suché se zdobí olivou, cibulkou, limetkou sladší se zdobí koktejlovou třešní , jinými druhy ovoce podle charakteru nápoje
FIZZES (FIZY) nejznámější a nejstarší míšené nápoje ihned po koktejlech, původem z Anglie patří mezi dlouhé, osvěžující nápoje charakteristické větším množstvím citrónové šťávy připravují se v šejkru, zdobí se plátkem citrónu, vkládá se srkací stéblo, podávají se v tumblerech s ledem nejznámější GIN FIZZ a DIAMOND FIZZ
BOWLES (BOULE) osvěžující dlouhé nápoje s macerovaným ovocem (k maceraci se používá likér, brandy, sirup) připravují se alkoholické i nealkoholické prodlužují se minerálkou, limonádami, vínem přidávají se i aromatické byliny oblíbené při různých společenských akcích – rautech, recepcích připravují se ve skleněné kulovité míse – terině s naběračkou a víčkem podávají se ve skleněných šálcích s ouškem + lžička
SHOTRES (KOLÍNKA - ŠUTRY) krátké, energeticky vydatné nápoje, po jídle, k posezení u kávy dnes velmi oblíbené, moderní, obsah max. 8cl podstatou přípravy je nalévání jednotlivých druhů nápojů podle receptury tak, aby tvořily barevné vrstvy využívá se hmotnosti nápojů – od nejtěžších k nejlehčím, naléváme po skle, sklenku držíme šikmo, typ skla malý tulipán nebo tvarovaná sklenka na lihoviny bez stopky
Použitá literatura a zdroje SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 2. ročník středních hotelových škol. Vyd. 4. Praha: SPN, 1996, 150 s. ISBN 80-85937-10-7. SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 1. ročník středních hotelových škol. Vyd. 3. Praha: SPN, 1995, 118 s. ISBN 80-85937-09-3. V textu použity vlastní nákresy. Fotografie je použita z vlastní fotogalerie autorky. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.