ušetřená energie za pět miliard

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Advertisements

a Internetové dispečinky
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Pilsen Steel s.r.o. Procesní přistup, PQM -vyhodnocení
S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
Systémový přístup k ochraně životního prostředí- 2. část František Janecký TTZO
TKZ Polná spol. s r.o. od 1994 (1911) výrobce stavebního a nábytkového kování česká firma bez zahraniční spoluúčasti obrat - cca 210 mil. Kč počet zaměstnanců.
Informační systémy podnikové systémy CRM
SAP Ing. Jiří Šilhán.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
IQ PACK dáváme inteligenci obalům Prezentace projektu Ing. Roman Kortus RFID projektový manažer.
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
Simon, Štancl, Vajdl, Valenta.  Sunnysoft mControl je komplexní řešení pro kontrolu a správu firemních PDA zařízení. Jde o nový produkt na trhu přinášející.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Informační systémy Tomáš Maděra.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
Ekonomika informačních systémů
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
INSTAR ITS Předávání dat z LDS dodavatelsky, co odběratel může žádat po dodavateli Aleš Kij INSTAR ITS Ostrava, a.s. 5.listopadu 2003 AEM.
Enviros s.r.o. | Vlasta Švejnohová | Národní kontaktní místo čistší produkce Projekt ActClean – ENVIROS, s.r.o. Česká republika 11. dubna 2011 Vlasta Švejnohová.
Vybrané metody analýzy
VŠB - TU Ostrava, Fakulta Elektrotechniky a Informatiky Rozvoj RCM v elektroenergetice Ing. Jan Gala.
Význam informací a dat a znalostí
Databázové systémy Architektury DBS.
Informačnípodpora řízení kvality ve firmě Informační podpora řízení kvality ve firmě CRM Ekonomický systém Personalistika Datová pumpa Akord Software Datový.
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
Lokální distribuční soustavy, data pro IS operátora trhu
Informační systémy TPS,MIS, SIS.
Martin Sloup Jiří Kučera Natalia Rubinova Jindřich Štefan.
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
11/2011Přednáška č. 31 Řízení sestaveného modelu Obsah předmětu: Počítačová podpora řízení Předmět : Počítačová podpora řízení K126 POPR Obor : E ZS, 2011,
Předávání dat a komunikace s OTE
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
Podpora IS ENERGIS v oblasti obchodování s emisními povolenkami
D e s i g n y o u r s u c c e s s ! GIesserei Umwelt Technik GmbH Statistika a vyhodnocení formovací směsi.
ASP a.s. ASP a.s. ASP a.s. je mezinárodní softwarová společnost zaměřená na komplexní implementaci a maintenance FM systémů společností a institucí. 
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
======!"§==Systems= Řízená informační a komunikační infrastruktura Igor Tomeš Strana: 1 Řízená informační a komunikační infrastruktura Igor Tomeš T-Systems.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Na cestě k ASP Jiří Voříšek VŠE - KIT publikováno: červen 2002.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Informační systémy Tomáš Maděra. Historie společnosti LCS International, a.s. založeno 1990 česká firma z aložení dceřiné společnosti na Slovensku.
CYGNI SOFTWARE, spol s r.o Opletalova 23, Praha 1 O společnosti Partnerské společnosti Zaměření na IT v energetice.
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
13.přednáška – Elektronické zásobování Ing. Jiří Zmatlík, Ph.D. ČVUT, Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd.
ČEZ Energetické služby, s.r.o.. 2 Proč s námi spolupracovat?  pomáháme Vám snižovat energetickou náročnost Vašeho provozu  Vy se soustředíte se na Vaši.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Základní pojmy v automatizační technice
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích ANALÝZA MARKETINGOVÉHO MIXU VYBRANÉHO SUBJEKTU (Obhajoba bakalářské práce) Autor práce: Libuša.
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Presentation Title 1st September 2002
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
Informační systémy podnikové systémy CRM
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

ušetřená energie za pět miliard IS ENERGIS ušetřená energie za pět miliard INSTAR ITS Ostrava, a.s. - www.instar.cz 17.června 2008 seminář na téma “Řízení spotřeby u konečného zákazníka“ hotel Novotel, Kateřinská 38, Praha 2 Naše společnost dodává řešení založená na implementaci vlastního programového balíku již 10 let. Tehdy došlo ke změně od vývoje podle poptávky zákazníka k poskytování služeb. Hlavní nebylo něco vyvinout, ale co nejlépe využít (implementovat) stávající produkt. S tím souvisela i strategie, jak takové služby poskytovat. Chci se zaměřit na hlavní charakteristiku Sw produktu a hlavně na aspekty umožňující jeho poskytování přes Internet.

Proč řídit spotřebu ? Zvýšení zisku Zvýšení kvality výroby Ekologické chování Zdroj grafů: přednáška AEM Ing.Šimeček 06032008

Proč řídit spotřebu ? Snížení nákladů Zvýšení produktivity Důsledným zavedením monitoringu všech důležitých spotřeb energií a paliv a o objemech výroby na co nejnižší časové úrovni. Objektivním rozdělením energetických nákladů na jednotlivá nákladová střediska a externí odběratele. Nastavením ukazatelů měrných spotřeb na jednotlivé typy výrobků a služeb. Sledováním plnění nastavených výkonnostních ukazatelů a zaváděním nápravných opatření. Zvýšení produktivity Optimálním plánováním výrobních kapacit a potřebných zdrojů. Maximalizací využívání výrobních zařízení. Zrychlením fakturačního cyklu a controllingové kalkulace. Zlepšení kvality Sdílením informací o parametrech výroby a služeb s odběrateli na energetickém portálu, informace jako přidaná hodnota. Zvýšením spolehlivosti a zlepšením technických parametrů dodávek energií. Plněním stále rostoucích nároků na ochranu životního prostředí.

integruje vše, co může být DATAWAREHOUSE integruje vše, co může být vyjádřeno číslem za určitý časový úsek Jedinečná kombinace datového skladu, výrobního informačního systému a business inteligence. Pro poskytování aplikace přes internet je důležitá dekompozice procesů, aby bylo zřejmé co se přes internet dá poskytovat a co ne. Procesy, které zajišťují chod datového skladu. Kontrola správné funkce všech datových zdrojů. Údržba technologické infrastruktury (kabely, modemy, bezdrát, ethernet). Údržba technologických počítačů (PLC, PC, DOS, Linux)

sledovat, analyzovat a řídit Jedinečná kombinace datového skladu, výrobního informačního systému a business inteligence. MES umožňuje modelovat, sledovat, analyzovat a řídit výrobní procesy Procesy, které zajišťují chod výrobního informačního systému. Údržba počítačové infrastruktury (sítě, aktivní prvky). Údržba HW (PC, servery). Správa operačního systému serverů (Unixy, Linux, MS Windows) Správa databáze (Progress, Oracle) a aplikační logiky (procesy na pozadí). Správa číselníků podle jednotlivých podporovaných procesů. Správa reportů.

Jedinečná kombinace datového skladu, výrobního informačního systému a business inteligence. umožňuje strategické řízení celé společnosti s využitím výkonnostních ukazatelů Procesy, které zajišťují chod výrobního informačního systému. Coaching procesů Nastavení výkonnostních ukazatelů Správa číselníků podle jednotlivých podporovaných procesů. Správa reportů. Aktualizace organizačních směrnic.

Klasický model Klasický model provozování IS ENERGIS u zákazníka: možnost přístupu k informacím přes Internet možnost vzdáleného on-line sběru dat přes Internet vzdálený on-line sběr dat Internet Aplikace IS ENERGIS u zákazníka v podnikovém Intranetu

model provozování IS ENERGIS jako ASP služby ASP model model provozování IS ENERGIS jako ASP služby Datové centrum IS ENERGIS www.myenergis.com Aplikace IS ENERGIS DC Internet vzdálený on-line sběr dat

Přehled hlavních funkcí Monitoring Targeting

Technický controlling Fakturace Trendy

Odběrové diagramy Výstrahy

Energetická náročnost Distribuce Výrobní bilance

Využití kapacit Emise

Datové zdroje Standardizovaná rozhraní – RS232/485, Ethernet, GSM, GPRS,… Standardizované protokoly – ModBus, TSP/IP, HTTP, XML, soubory Bezdrátové sítě – Wavenis, ZigBee, … Web portály Ekonomické systémy (SAP, Oracle, Profis, Pohoda, Horrywin, ISO,…) Lokální systém – Simatic, Promotic, ControlWeb, ESEP, CED, NETAN, Honeywell, … Dávkové a ruční vstupy – autorizace a evidence Základní úroveň verifikace vstupních dat Datové sklady - Industrial SQL server, PHD, ABB, SAP, Oracle,… Co nám měl SW produkt umožnit? Jednoznačně se prosadila strategie dlouhodobé spolupráce, minimalizace investic, přesun do oblasti nákladů, jemnější definice struktury služeb, kombinace paušálních plateb. Pro uživatele jasně předvídatelné výdaje. Vyloučení zlatokopectví.

ENERGIS - vlastnosti Otevřená architektura – nezávislost na datových zdrojích, HW a operačním systému. Vyspělý programový balík – více než patnáctiletý kontinuální vývoj SW a metodiky, implementace ověřena mnoha uživateli. Bezpečnost dat – přístup k datům a funkcím chráněn uživatelskými přístupy. Vícejazyčnost – česky,slovensky, anglicky, německy, polsky, japonsky, vietnamsky, korejsky, … Fault tolerant – ochrana dat před ztrátou způsobenou selháním provozního prostředí. Parametrizovatelnost – probíhá na uživatelské úrovni. Rozšiřitelnost – neomezená s ohledem na organizační změny v podniku, datové zdroje, počet uživatelů. Drill-down – analýza dat v souvislostech od globálního přehledu k jednotlivým detailům.

ENERGIS - přínosy Kompletní vyspělý programový balík (ERP) Měřitelnost procesů Zaměření na hlavní předmět podnikání Atraktivní návratnost Zpětná kompatibilita Kvalitní nástroj energetického managementu, kvalitní reporting Včasné zásahy Sledování nákladovosti výrobků, služeb Přesun odpovědnosti nejen za spotřebu energií - zodpovědné rozhodování na všech úrovních řízení Úspory energií Vyšší konkurenceschopnost podniku Omezení negativních dopadů na stav životního prostředí Vliv na kvalitu výrobků

Lokalizace

Kde všude se dá řídit spotřeba ?

Centrální nákup energií Centrální nákup elektrické energie, řízení odběrového diagramu v rámci lokalit i centrálně Centrální nákup energií Internet, intranet

controlling energií - optimalizace nákupu a spotřeb, vnitropodnikové rozúčtování, spotřeba energií rozúčtovaná na jednotlivé technologie, budovy

vyhodnocování efektivnosti výroby - vztah výroby a spotřeb – energetická náročnost, využití strojů, technologií

virtuální centrální dispečink(-y) – informace o chodu technologií, dohledová centra, alarmová hlášení,…

rozbor nákladů Model pro rozbor nákladů Model pro vyhodnocení účinnosti Model pro vyhodnocení emisí

………. a řada dalších ……. Automatizované dálkové odečty, Fakturace, Podpora obchodníků se zemním plynem, …………..

INSTAR ITS Ostrava, a.s. INSTAR ITS je českou společností, která působí na trhu informačních technologií od roku 1991. Vyvíjí a dodává vlastní softwarový produkt - informační systém ENERGIS. INSTAR ITS poskytuje služby v oblasti energetického hospodářství průmyslových podniků a provozních systémů energetických společností. V roce 2008 založena dceřiná společnost INSTAR ITS Japan v japonské Kakogawě.

Naši partneři: ADC Solution, s.r.o. COLSYS - AUTOMATIK a.s. DATEX Control Systems, spol. s r.o. DATEX Control Systems Slovakia, spol. s r. o. EC Management & Sales Consulting DB Soft, Inc Global-C Corporation Cegelec, Germany CZ SK D USA JP

ENERGIS Reference Provozní informační a řídicí systém pro oblast výroby a distribuce energií, řízení průmyslové výroby, energetického a environmentalního managementu. Plzeňská energetika Plzeň podniková energetika ŠKO-ENERGO Mladá Boleslav podniková energetika ENERGETIKA TŘINEC Třinec podniková energetika Energetika Kopřivnice Kopřivnice podniková energetika Energetika Vítkovice Ostrava podniková energetika ŠKODA AUTO Mladá Boleslav automobilový průmysl SHOWA ALUMINIUM Kladno automobilový průmysl SYNTHOS Kralupy Kralupy n/V petrochemie

ENERGIS Reference UNIPETROL RPA Litvínov petrochemie ŠKODA JS Plzeň jaderné strojírenství Mondi Packaging Paper Štětí(Sepap) Štětí papírenský průmysl TS Plzeň Plzeň strojírenství Lasselsberger Horní Bříza keramický průmysl Panasonic AVC Networks Czech Plzeň elektrotechnika BRUSH SEM Plzeň elektrotechnika Česká rafinérská Litvínov petrochemie ŠKODA Transportation Plzeň dopravní strojírenství ŠKODA ELECTRIC Plzeň elektrotechnika ETD TRANSFORMÁTORY Plzeň elektrotechnika AGC Automotive Teplice sklářský průmysl

ENERGIS Reference AGROSTROJ Pelhřimov Pelhřimov strojírenství Mostecká uhelná Most těžební průmysl nkt cables Kladno výroba kabelů PILSEN STEEL Plzeň hutní průmysl EVRAZ VÍTKOVICE STEEL Ostrava hutní průmysl Daikin Industries Czech Republic Plzeň klimatizační technologie ArcelorMittal Ostrava Ostrava hutní průmysl Letiště Praha Praha doprava ČEZ Energetické služby Ostrava energetika EvoBus Bohemia Holýšov automobilový průmysl