Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/08.0042 Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

Environmentální výchova pro základní školu
ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Den Země – svátek planety
Práce s literaturou – odborná literatura Zpracování jednotlivých kapitol Odborné lektorské posouzení : Dendrologie: RNDr. Jana Möllerová, CSc. Školkařství:
Inovace vzdělávacího programu Zahradní a krajinná tvorba Projekt OPVK, oblastní podpora 2.1.
Učebnice VINOHRADNICTVÍ Číslo aktivity: 3 Název klíčové aktivity:
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Projekt „Další vzdělávání pedagogických pracovníků v environmentálním vzdělávání, výchovy a osvětě (EVVO )“ CZ.1.07/1.3.45/
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA TECHNICKÝCH UČEBNÍCH A STUDIJNÍCH OBORECH ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy RNDr. Jindřich Kitzberger náměstek ministra.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Role školního koordinátora EVVO
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
1 Výsledek sběru dat monitorujících úrovně certifikace škol v oblasti systému řízení Dotazníkové šetření realizované v rámci projektu - Kvalitní management.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA VODA.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU Výsledky řešení: Ostrava doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc.
Enviromentální výchova na zahradnických školách
Meteorologie a klimatologie na základní škole Mgr. Tomáš Miléř ČMeS, Praha
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
1 Gymnázia z pohledu statistických dat Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Kyselé deště Rozpouštění CO2 ve vodě
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI Leoš Křeček.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
PROJEKT R E G I O N PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY V ÚSTECKÉM A KARLOVARSKÉM KRAJI CZ.1.07/1.1.00/
Zkvalitnění výuky německého jazyka na Vyšší odborné škole Zahradnické v Mělníku CZ.1.07/2.1.00/
PRAKTICKÁ PODPORA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY S VYUŽITÍM AUDIOVIZUÁLNÍCH PROSTŘEDKŮ reg.číslo:CZ.1.07/1.1.00/ Člověk v tísni o.p.s. vzdělávací program.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Prezentace na konference k projektu „Inovace ŠVP“ - leden 2010 Ing. Radoslav Kučera, OA Pelhřimov.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
MKV – 400x na českých školách Zahájení projektu: Ukončení projektu:
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Základy programu Excel
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Ekonomika životního prostředí
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Pilot ZUŠ „Podpora činnosti základního uměleckého školství
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Analýza potřeb v území.
Konflikt, koření života
Meteorologie a klimatologie na základní škole Mgr. Tomáš Miléř
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Informace o plnění úkolů z Politiky územního rozvoje ČR
Tvorba a zveřejňování e-publikací na Masarykově univerzitě
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Pracovní setkání středních škol
Příprava občanů k obraně státu …
Transkript prezentace:

Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí

Klíčová aktivita 01

Program 1.Úvod – činnost do minulé porady 2.Úkoly z minulé porady 3.Probíhající činnost 4.Závěr – plán činnosti na další období

Personální zabezpečení Řešitel klíčové aktivity 01: Ing. Miroslav Ezechel Lektoři klíčové aktivity 01: Ing. Jana Zichová, CSc. PhDr. Ladislav Pytloun, Ph.D.

Činnost do minulé porady Studium odborné literatury Fotografování a úprava fotografií Převzetí techniky a publikací

Úkoly poradního sboru v učebnicích mají být vazby na všeobecně vzdělávací předměty využít publikaci "Revoluce a krajina" dodržovat stylistické zásady připomínky k osnově učebnice

Vazby na všeobecně vzdělávací předměty V učebnici se počítá, že bude navazovat na další předměty. Budou zde vazby například na společenskovědní, fyzikální, chemické, estetické vzdělávání či vzdělávání v informačních a komunikačních technologiích dle RVP.

Využít publikaci "Revoluce a krajina" Sádlo, J.; Pokorný, P.; Hájek, P.; Dreslerová, D.; Cílek, V.: Krajina a revoluce, Významné přelomy ve vývoji kulturní krajiny Českých zemí. Malá Skála, Praha, 2008, ISBN

Využít publikaci "Revoluce a krajina" Publikace je k dispozici autorům a je využívána při psaní textu. Kromě toho je k dispozici několik dalších publikací zabývajících se podobnými problémy.

Dodržovat stylistické zásady Proběhlo školení ke stylistickým zásadám pod vedením PhDr. Ladislava Pytlouna, Ph.D. Zásady jsou k dispozici autorům

Osnova učebnice RNDr. PhDr. Danuše Kvasničková, CSc. si vyžádala k posouzení osnovu učebnice. Osnova byla poskytnuta. RNDr. PhDr. Danuše Kvasničková, CSc. vypracovala k rozvržení kapitol své připomínky.

Osnova učebnice Jednání k osnově učebnice:

Osnova učebnice

Probíhající činnost Porady řešitelského týmu Psaní odborného textu Kontrola MŠMT Příprava ověřování učebnic

Porady řešitelského týmu

Psaní odborného textu Jsou rozpracovány kapitoly: 1.1. Úvod do ekologie, 1.2. Ekologické faktory prostředí, 1.3. Organismus, populace a společenstvo, 1.7. Vegetace České republiky, 2.1. Základní pojmy krajinné ekologie, 2.2. Územní systémy ekologické stability, 3.1. Vzájemné vztahy mezi člověkem a životním prostředím, 3.2. Globální problémy, 4.1. Nástroje společnosti na ochranu životního prostředí, 4.2. Ochrana přírody a krajiny.

Kontrola MŠMT Dne proběhla kontrola projektu ze strany MŠMT.

Kontrola MŠMT Bylo doporučeno u všech učebnic postupovat podle dokumentu Sdělení Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k postupu a stanoveným podmínkám pro udělování a odnímání schvalovacích doložek učebnicím a učebním textům a k zařazování učebnic a učebních textů do seznamu učebnic č.j /

Kontrola MŠMT Bylo doporučeno ověřovat na škole i části učebnice, ještě než bude učebnice hotova.

Ověřování učebnic Naplánováno ověřování učebnice v předmětech Biologie, Základy zahradnictví a Výchova k občanství. Ověřování naplánováno od dubna. Nyní probíhá příprava dotazníku.

Plán další činnosti Psaní textu učebnice. Psaní vlastního textu učebnice bude na následujících šest měsíců klíčovou činností. Zpracování grafů a tabulek. Popis pojmů do terminologického slovníčku. Během následujících šesti měsíců by měla být publikace již sepsána. Ověřování učebnic

Děkuji Vám za pozornost.