Www.cmzrb.cz1 Využití municipálních úvěrů ČMZRB a.s. na financování projektů podporovaných z evropských prostředků Prezentace na XI.celostátní finanční.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Advertisements

Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Konference SMO ČR listopad Využití municipálních úvěrů ČMZRB a.s. na financování projektů podporovaných z evropských prostředků Fondy.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Stavební spoření, úvěry, leasing
1 Seminář. 2 Veřejná podpora Obecná pravidla PRV.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Úvěrové a záruční nástroje v rámci OPPI. 2 Obsah prezentace Výsledky OPPP ČMZRB v OPPI Záruční a úvěrové programy Nástroje podpory Změny v postupech implementace.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Zkušenosti z činnosti PIS programu PANEL OK ČKAIT Plzeň Ing. Václav Klíma.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR odbor politiky bydlení Podpora výstavby technické infrastruktury.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Podpora výstavby nájemních bytů formou přímého úvěru z prostředků SFRB JUDr. Jan Wagner Státní fond rozvoje bydlení pro seminář při ForArchu
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
AKTUALITY O REALIZACI ROP SČ 13/08/2009 Příbram JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Česká spořitelna Partner pro Bytová družstva a Společenství vlastníků jednotek Vsetín
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení ---- Podpora výstavby technické infrastruktury.
Státní fond dopravní infrastruktury Objemy finančních prostředků pro budování infrastruktury v ČR, Ing. Kristýna Kastlová, Ph.D. referent specialista.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Státní podpora rekonstrukcí, modernizací a zateplování bytových domů z prostředků Státního fondu rozvoje bydlení Program Nový PANEL JUDr. Jan Wagner.
ROP Moravskoslezsko v roce 2009 Ing. David Sventek, MBA Úřad Regionální rady Moravskoslezsko.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ jednání Expertní skupiny manažerů IPRM Děčín Ing. Michal Pluta, ředitel Holdingového fondu SFRB.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Financování EPC projektů z pohledu banky
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Podnikatelská zóna Š t e r n b e r k
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Provozování vodohospodářské infrastruktury
„TECHNICKÁ INFRASTRUKTURA V BÝVALÝCH KASÁRNÁCH KPT
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
odbor politiky bydlení
PROGRAM OBNOVY VENKOVA KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 2011 SETKÁNÍ ORP 30. 6
Změny v soutěži Vesnice roku
Podpora obnovy a rozvoje venkova
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
217. Žofínské fórum Setkání primátorů a starostů měst a obcí ČR JITKA HAUBOVÁ Výkonná ředitelka pro Korporátní bankovnictví tel:        
VKLADY Dárek k nové smlouvě o stavebním spoření pro děti do 15 let prodloužení akce do Výhody: zhodnocení vkladů až 3,4 % ročně, a to díky státní.
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
Expandujte s námi! Jak financovat s 0% úrokem?
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Transkript prezentace:

Využití municipálních úvěrů ČMZRB a.s. na financování projektů podporovaných z evropských prostředků Prezentace na XI.celostátní finanční konferenci SMO listopad 2008 JUDr. Lenka Loudová, odbor financování ČMZRB, a.s.

Tři témata této prezentace municipální úvěry programu OBEC úvěry z Regionálního rozvojového fondu (oba typy uvedených úvěrů lze využít na kofinancování projektů podporovaných z evropských prostředků nebo státních dotací) úrokové bonifikace pro účastníky programu – Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací vyhlášeného Ministerstvem zemědělství

Municipální úvěry programu OBEC slouží k financování různých infrastrukturních projektů ve vlastnictví obce technické infrastruktury (vodovody, kanalizace, plynofikace, čističky odpadních vod, elektrifikace) zařízení na skládkování a likvidaci tuhého odpadu (skládky, spalovny) školských a předškolních zařízení, kulturních a sportovních zařízení sociálních zařízení (domy s pečovatelskou službou pro seniory, apod.) místních komunikací, osvětlení, podchodů, světelné dopravní signalizace, parkovacích ploch projektů zaměřených na úsporu spotřeby energií (zateplování budov, instalace měřicí techniky, využití obnovitelných zdrojů energie)

Výhody úvěrů z programu OBEC výše úvěru od 8 mil. do 100 mil. Kč splatnost 10 až 15 let možný odklad splátek až o 2,5 roku pevná nebo pohyblivá úroková sazba poskytnutí úvěru bez zajištění čerpání úvěru je účelové (proti fakturám) do uznatelných nákladů lze zahrnout i DPH nedočerpání úvěru bez sankcí předčasné splacení části nebo celého úvěru bez sankcí lze pokrýt i 100% nákladů projektu příspěvek na projektovou dokumentaci bezplatná poradenská činnost poplatky za vedení účtu spojeného s úvěrem jsou minimální nepožadujeme převedení platebního styku

Úvěry z Regionálního rozvojového fondu Jsou určeny pro města a obce (s výjimkou statutárních měst) a lze je využít např. k financování: místních komunikací, osvětlení, podchodů, světelné dopravní signalizace, parkovacích ploch vodovodů, kanalizací, včetně čistíren odpadních vod, plynofikace, elektrifikace a trafostanic budování průmyslových zón u projektů s podnikatelským charakterem se zkoumá povolená výše veřejné podpory podle pravidla „de minimis“

Výhody úvěrů z Regionálního rozvojového fondu výše úvěru až 30 mil. Kč splatnost až 10 let s možným odkladem splátek až o 3 roky velmi nízké fixní úrokové sazby poskytnutí úvěru bez zajištění předčasné splacení bez sankcí či poplatků čerpání úvěru je účelové (proti fakturám) do uznatelných nákladů lze zahrnout i DPH nedočerpání úvěru bez sankcí předčasné splacení části nebo celého úvěru bez sankcí lze pokrýt i 100% nákladů projektu bezplatná poradenská činnost žádné poplatky za vedení účtu spojeného s úvěrem nepožadujeme převedení platebního styku

Úvěry z programu OBEC jsou realizovány ve spolupráci s německou rozvojovou bankou Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) a Rozvojovou bankou Rady Evropy (CEB) Úvěry z RRF jsou realizovány ve spolupráci s Centrem pro regionální rozvoj ČR, které spadá pod Ministerstvo pro místní rozvoj

Úrokové bonifikace pro účastníky programu vyhlášeného Ministerstvem zemědělství Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací ČMZRB je administrátorem úrokových bonifikací pro účastníky programu Jde o úhrady úroků z komerčních úvěrů těm účastníkům programu, kteří si je musí vzít na doplnění zdrojů. První úhrady úroků ČMZRB, a.s. provede v závěru letošního roku; další budou pokračovat v příštím roce. Informace o podmínkách získání úrokových bonifikací poskytuje Ministerstvo zemědělství, ale i ČMZRB, a.s. poskytne zájemcům základní informace.

Úrokové bonifikace Co je důležité: ČMZRB může také být bankou, která poskytne komerční úvěr na doplnění zdrojů, tj. role administrátora úrokových dotací neznamená, že by úvěr nemohla poskytnout. Mezi obcí – investorem a ČMZRB nebude nutná žádná administrativa, žádná smlouva. Jenom potřebujeme doklad (výpis z banky), že příslušné úroky byly zaplaceny. Investor má v případě, že si vezme úvěr od ČMZRB výhodu, že se mu úplně zjednoduší administrativa – vlastně nic nemusí ČMZRB předkládat….

Děkuji Vám za pozornost a přeji hodně úspěchů při realizaci konkrétních projektů ČMZRB, a.s. je připravena Vám poskytnout potřebný úvěr, je připravena Vám i poradit jak vypsat zadávací řízení na dodavatele úvěru a nezavřít si příliš komplikovanou zadávací dokumentací cestu k výhodnému úvěru, kdy jde o zakázku malého rozsahu apod. JUDr. Lenka Loudová, tel