Postavení a role MD v politickém systému EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Advertisements

Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Finanční možností svépomocných skupin
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Soustava veřejných rozpočtů II.
Organizace Státní správy
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Statut a Jednací řád Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce Praha 21. ledna.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Legislativní a exekutivní tělesa ČR EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Budoucnost kohezní politiky Pozice Poslanecké sněmovny Kristýna Kočí.
Evropská Unie.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
REALIZACE PRÁV PŘÍSLUŠNÍKŮ NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Studium pro školní metodiky prevence
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Vytváření a prosazování českých zájmů v Evropské unii Členství ČR v EU, 18. ledna 2011.
Úřad vlády České republiky Rada vlády pro udržitelný rozvoj Úřad vlády České republiky, nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha 1, telefon: ,
EVROPSKÁ UNIE.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Organizace veřejné správy
Územní samospráva Obce
Strukturální fondy a Fond Soudržnosti EU. Struktura kursu Legislativní a institucionální rámec Legislativní a institucionální rámec SF a CF – Agenda 1999.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Vláda ČR. Předem bychom rádi poděkovali těm, kteří na nás nebudou během prezentace házet nenávistné či nepřítomné pohledy. Děkujeme.
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
VLÁDA. Vláda – předseda vlády (premiér) - místopředsedové - ministři Vláda České republiky  je vrcholný orgán výkonné moci  vláda je jmenována vždy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
Rady pro rozvoj lidských zdrojů - komunikace a koordinace Kamil Ubr, OŠMS Krajského úřadu kraje Vysočina.
Vodohospodářské aktuality
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Organizace veřejné správy
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Realizace pilotního vzdělávacího kurzu pro specialisty v oblasti prevence kriminality (PK) odbor prevence kriminality Ministerstvo vnitra ČR
Výbory a pracovní skupiny
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Komise LRV a LRV 14. prosince 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Veřejný ochránce práv.
Podnikatelská rada Rodinné podniky v ČR Ing. Pavel Vinkler, Ph.D.,
Rozbor financování NNO z veřejných rozpočtů v roce 2012
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Postavení a role MD v politickém systému EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

Ministerstva ČR  MF, MV, MD, MMR, MŽP, MZ, MO, MK, MŠMT, MPSV, MSP, MZV, MPO, MZE,  Význam ministerstev

Koaliční smlouva

Poradní orgány vlády po ÚV  Zmocněnkyně vlády pro lidská práva  Národní ekonomická rada vlády  Bezpečnostní rada státu  Vládní výbor pro koordinaci boje s korupcí  Legislativní rada vlády  Etická komise České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu  Výbor pro Evropskou unii  Rada vlády pro záležitosti romské menšiny  Rada vlády pro lidská práva  Rada vlády pro národnostní menšiny  Rada vlády pro nestátní neziskové organizace  Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky  Vládní dislokační komise  Vládní výbor pro zdravotně postižené občany  Rada vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost  Rada pro výzkum, vývoj a inovace

Další poradní orgány  Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii  (zabezpečuje Ministerstvo průmyslu a obchodu)  Rada vlády pro udržitelný rozvoj  (zabezpečuje Ministerstvo životního prostředí)  Rada pro zdraví a životní prostředí  (zabezpečuje Ministerstvo zdravotnictví)  Rada hospodářské a sociální dohody  (zabezpečuje Ministerstvo práce a sociálních věcí)  Rada vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci  (zabezpečuje Ministerstvo práce a sociálních věcí)  Rada vlády pro seniory a stárnutí populace  (zabezpečuje Ministerstvo práce a sociálních věcí)  Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů  (zabezpečuje Ministerstvo práce a sociálních věcí)

 Rada vlády České republiky pro bezpečnost silničního provozu  (zabezpečuje Ministerstvo dopravy)  Národní koordinační skupina pro digitální vysílání  (zabezpečuje Ministerstvo vnitra)  Česká komise pro UNESCO  (zabezpečuje Ministerstvo zahraničních věcí)  Ústřední povodňová komise  (zabezpečuje Ministerstvo životního prostředí)  Rada České republiky pro jakost  (zabezpečuje Ministerstvo průmyslu a obchodu)  Komise pro narovnání vztahů mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi  (zabezpečuje Ministerstvo kultury)  Rada pro fondy společného strategického rámce  (zabezpečuje Ministerstvo pro místní rozvoj)

Jednání vlády  Program podepisuje premiér (bez něj nelze uveřejnit a dát na web)  Zpravidla program ve čtvrtek  20 – 50 bodů  Jednání vlády ve středu od 9h či úterý – podle jednání PSP – pokud je sněmovna tak ve středu večer, často do 2 ráno  Eventuelně v průběhu PSP ve státních aktech  Účast na vládě – doprovod 1 osoba (oddělení vládní agendy, ředitel kabinetu, tajemník)  Body A, B, C, D  Neuralgické body  Velvyslanci v důvěrném režimu  Další body v důvěrném režimu – ekonomické dopady, bezpečnost státu, nezařazují se na program  PR

PEM  Pouze ekonomičtí ministři – PM, MF, MD, MPO, MMR….  Projednávání rozpočtu, reforem, transformace ŘSD atd….

NERV  Národní ekonomická rada vlády (NERV) je nezávislým poradním orgánem, který pomáhá vládě nalézt nejvhodnější podobu reforem a ekonomických opatření.  11 pracovních skupin:  Veřejné finance [garant: Tomáš Sedláček]  Důchodová reforma (činnost ukončena) [garant: Vladimír Bezděk]  Boj s korupcí [garant: Pavel Kohout]  Vztahy k EU [garant: Petr Zahradník]  Konkurenceschopnost a podpora podnikání [garant: Michal Mejstřík]  Financování zdravotnictví [garant: Miroslav Zámečník]  Rozpočtový rámec EU [garant: Petr Zahradník]  Krize v eurozóně [garant: Vladimír Dlouhý]  Prorůstová opatření [garant: Tomáš Vrbík]  KPI ve veřejné správě [garant: Jan Procházka]  Trh práce [garant: Daniel Münich]

BRS  Bezpečnostní rada státu je stálým pracovním orgánem vlády pro koordinaci problematiky bezpečnosti České republiky a přípravu návrhů opatření k jejímu zajišťování.  Podle článku 9 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti ČR:  Bezpečnostní radu státu tvoří předseda vlády a další členové vlády podle rozhodnutí vlády.  Bezpečnostní rada státu v rozsahu pověření, které stanovila vláda, připravuje vládě návrhy opatření k zajišťování bezpečnosti ČR.  Prezident republiky má právo účastnit se schůzí Bezpečnostní rady státu, vyžadovat od ní a jejích členů zprávy a projednávat s ní nebo jejími členy otázky, které patří do jejich působnosti.

LRV  Legislativní rada vlády České republiky (dále jen LRV) je poradním orgánem vlády v oblasti její legislativní činnosti.  LRV má 31 členů (tito zejména externí odborníci vykonávají práci pro LRV pouze za symbolickou odměnu) a řídí se jednacím řádem.  V rámci LRV bylo k zřízeno (dle čl. 4 písm. e) a čl. 5 odst. 2 novely Statutu Legislativní rady vlády přijaté usnesením vlády ze dne č. 1148) 6 pracovních komisí:  Komise pro veřejné právo I – komise pro správní právo č. 1, Komise pro veřejné právo I – komise pro správní právo č.2, Komise pro veřejné právo II – finanční právo, Komise pro veřejné právo III – pracovní právo a sociální věci, Komise pro soukromé právo a Komise pro trestní právo.

VEU  Výbor pro Evropskou unii je pracovním orgánem vlády pro stanovování a koordinaci pozic ČR v EU. Výbor pro Evropskou unii zasedá na úrovni svých členů nebo na pracovní úrovni.  Výbor pro EU na úrovni členů se podílí na formulování strategických zájmů ve vztahu k členství ČR v EU, na definování postoje ČR k zásadním otázkám projednávaným v orgánech EU a projednává další otázky zásadní důležitosti, které souvisejí s členstvím ČR v EU.  Výbor pro EU schvaluje mandát na Evropskou radu.

Meziresortní připomínkové řízení  Koncepce ZP  Koncepce RZ  Připomínková místa  Zásadní vs. doporučující připomínky  Vypořádání připomínek  Společný postup  Materiál s rozporem

Příprava na vládu

Jednání vlády  Účast na ÚVČR  Body A, B, C, D  Body z ruky  Rozpočet

Vztah k PS  Příprava  Parlamentní tajemník  Zařazení bodu  Zástup  Výbory/podvýbory (HV)  Lobbing

Interpelace  Písemné vs. ústní  Strategická neúčast  Interpelace PM

Senát  Příprava  Parlamentní tajemník  Zařazení bodu  Zástup  Výbory/podvýbory  Lobbing

Politický význam MD  ŘSD  SŽDC  ČD  ČDC

24 XXX  XXX

DĚKUJI ZA POZORNOST