Badatelské mimoškolní aktivity jako příležitost k identifikaci a rozvoji nadání i obohacení výuky Vojtěch Tutr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CLIL Content and Language Integrated Learning
Advertisements

Dominika Kalasová, Karel Kolář Talnet, Praha Veletrh nápadů učitelů fyziky , Hradec Králové.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
AV stručná prezentace.
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
RNDr. Eva Zelendová PaedDr. Karel Tomek VÚP Praha září 2008
Výchovné problémy ZŠ Prezentace projektu č. CZ.1.07/1.3.03/
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
PERUN Péče Rozvoj a Uplatnění Nadání Návrh systémových opatření a verifikace základních prvků národního systému provyhledávání, rozvoj a uplatnění nadaných.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Zdarma pro Vás aneb nabídka MFF UK, ČEZu a Eduforu školám
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Využití zprostředkovaného učení ve výuce 1. třídy základní školy
ZŠ EDEN = ZDRAVÁ SPORTOVNÍ ŠKOLA CO TO ZNAMENÁ? ZŠ EDEN = ZDRAVÁ SPORTOVNÍ ŠKOLA TO ZNAMENÁ: VYTVÁŘÍME PRO DĚTI ZDRAVÉ PROSTŘEDÍ.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Projekt Digitální škola - její pozice v systému projektů na OA Orlová.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Jiří Dan Etické cíle vysokoškolského vzdělávání 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých škol. Současné trendy v hodnocení kvality. Brno
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DM0L507)
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v JMK Integrovaná střední škola Sokolnice Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.00/
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
PaedDr. Eva Schneiderová NIDV. * Články * Aktuality aktuálních zpráv Aktuality * O nadání a nadaných – 12 článků O nadání a nadaných * Představujeme.
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Projekt Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů reg. č. CZ.1.07/1.3.48/ Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
SVĚTLANA HANUŠOVÁ NAĎA VOJTKOVÁ JIHLAVA Hlavní principy CLIL CLIL v zahraničí.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
HLAVNÍ CÍL PROJEKTU Zlepšit podmínky pro výuku strojírenských oborů.
Tento projekt je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj, státním rozpočtem České republiky a státním rozpočtem Slovenské republiky Metodické.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Nad vědou v dějinách (I. a II.) Mgr. Pavel Rušar instruktor kurzu.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
SWOT 3 analýza - MAP pro ORP Kladno Verze Název projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Projekt je spolufinancován Evropskou.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Šablony OP VVV a podpora nadání
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Sdružený seminář SPN Talentcentrum NIDV
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
na Slovanském gymnáziu
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
Setkání KAP a MAP JMK 7. prosince 2016
T-expedice a kurzy NVD Mgr. Pavel Rušar.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Konflikt, koření života
Polytechnické vzdělávání v praxi
Při technické univerzitě v Liberci
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Kariérové poradenství a podnikavost
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
SIPVZ – úvodní modul P ICT a změny ve výuce (2 h) metodické poznámky.
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Badatelské mimoškolní aktivity jako příležitost k identifikaci a rozvoji nadání i obohacení výuky Vojtěch Tutr

Obsah: Talnet – online k přírodním vědám Badatelské úlohy a jejich tvorba Zdroje k inspiraci

Talnet - charakteristika Doplňuje spektrum aktivit (olympiády, prezenční zájmová činnost, atd.) Projekt pro nadané (zájemce) o přírodní vědy, matematiku a techniku Systematická dlouhodobá činnost (škol. rok) Propojení odborníků a žáků ZŠ a SŠ

Principy Talnetu Dostupnost – online asynchronní komunikace Oborová volnost – možnost kombinací a multioborové aktivity Individuální přístup Otevřenost forem – experimentální projekt Partnerství s expertními pracovišti

T-kurzy jedno/dvousemestrální vzdělávání se závěrečnou prací, Ukázka úlohy

T-exkurze na odborném pracovišti nebo v terénu v Praze, Brně úspěšně převzali a dále provozují v JCMM, Hradec Králové a další i pro jednotlivé školy

Práce s učiteli kapacita cca 20 učit, online kurz začínal se 3 učiteli, od 2011 prezenčně s podporou online. I přesto 20 učitelů

Testování a psychologické poradenství Testy: kreativita, učební styl, motivace, kritické myšlení Částečně online, většinou na soustředěních Spolupráce s psychology

Mezinárodní aktivity Partneři: Německo, Slovensko, Španělsko DLR – německé vývojové centrum pro letectví a kosponautiku

Od seminárky k odbornému článku Ondřej Novák T-kurz Fotovoltaika Pod vedením doc. Touška MFF Spoluautor v časopise Jemná mechanika a optika (AV ČR)

Badatelské úlohy Učitel nepředává učivo výkladem v hotové podobě, ale vytváří znalosti cestou řešení problému a systémem kladených otázek. Učitel má funkci zasvěceného průvodce při řešení problému a vede přitom žáka postupem obdobným jaký je běžný při reálném výzkumu. Cíle jsou orientovány na rozvoj schopností vedoucích k pochopení dějů či jevů. Jsou přípravou pro školní výuku i pro celoživotní učení. Žáci jsou podněcováni k využívání informačních zdrojů v mimoškolním prostředí.

Proč je používat? Efektivnější učení Motivace Učení v kontextu Proč učíme?

Jak je tvořit? Na začátku je otázka z reálného světa žáků (plašič kun x bílé objekty). Proč něco tak je? Dovednost či znalost je prostředkem k řešení otázky Řešením úlohy je formulace nějakého závěru Nemusí být jediné správné řešení – spíše jde o uspokojivou odpověď Prezentace výstupu na nějakém fóru (třída, škola...)

Typologie potvrzující bádání – otázka i postup jsou studentům poskytnuty, výsledky jsou známy, jde o to je vlastní praxí ověřit strukturované bádání - otázku i možný postup sděluje učitel, studenti na základě formulují vysvětlení studovaného jevu nasměrované bádání – učitel dává výzkumnou otázku, studenti vytvářejí metodický postup a realizují jej otevřené bádání – studenti si kladou otázku, promýšlejí postup, provádějí výzkum a formulují výsledky dle: Roman Kroufek Využití projektové metody a badatelsky orientovaných aktivit při práci s nadanými dětmi

Přínosy a obtíže Přínosy vytváření obecné schopnosti hledat a objevovat speciální schopnosti a dovednosti potřebné pro zkoumání zlepšené porozumění vědeckým pojmům objevování vědeckých principů vhodné zejména pro nadané žáky. zvýšení citlivosti na nedostatky ve vlastních znalostech a jejich doplňování cestou systematického zkoumání, upřesňování a využívání dosavadních znalostí Obtíže dlouhodobější motivace studentů dovednosti a znalosti studentů potřebné pro zkoumání omezení možné realizace – čas, zdroje, učební plány atd. dle: Roman Kroufek Využití projektové metody a badatelsky orientovaných aktivit při práci s nadanými dětmi

Inspirace a další zdroje Talentovaní.cz – texty, rozcestníky, poradna Nadanéděti.cz Projekt Heuréka ( Globe ( Síť podpory nadání

Kontakty: