Gravitační síla. Gravitační pole

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
Advertisements

Gravitační síla ve vesmíru
POHYBY TĚLES VE VĚTŠÍCH VZDÁLENOSTECH OD ZEMĚ
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
Práce při zvedání tělesa kladkami
Vzájemné působení těles - síla
GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Vzájemné silové působení těles
Fyzika Účinky síly.
Proč je hmotnější těleso „těžší“?
Fyzika 7. ročník Síla a její účinky
Těžiště tělesa (Učebnice strana 48 – 50)
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Zákon vzájemného působení dvou těles
Síla. Skládání sil Co už víme o síle
Fyzika - opakování.
GRAVITAČNÍ POLE.
Gravitační síla Ing. Radek Pavela.
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
GRAVITAČNÍ SÍLA. MĚŘENÍ SÍLY. - OPAKOVÁNÍ
Vzájemné působení těles. Síla
Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou.
STAVBA LÁTEK Tělesa a látky Co nás obklopuje? Zapiš si!
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Gravitace (gravitační síla, tíhová síla)
GRAVITACE.
Gravitační síla, gravitační pole Země
Síla.
Síla, její znázornění a účinky.
Gravitace.
Gravitační síla, gravitační pole Země
Dostředivá a odstředivá síla
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
GRAVITACE Fy – prima Yveta Ančincová.
Kde je elektrické pole „silnější“
Název materiálu: GRAVITAČNÍ POLE – výklad učiva.
Skládání sil opačného směru
Gravitační síla, gravitační pole
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Sluneční soustava.
VY_32_INOVACE_11-11 Mechanika II. Gravitační pole – test.
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Gravitační síla a hmotnost tělesa Pokračovat. Gravitační síla Každé těleso přitahuje všechny předměty na svém povrchu i ve svém okolí. Každá dvě tělesa.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
 Každé těleso působí na druhé gravitační silou.  Gravitační sílu značíme F g.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Gravitace Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_52_INOVACE_12: Fyzika 7.ročník TÉMA: Gravitační síla ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_51_GRAVITAČNÍ SÍLA
GRAVITAČNÍ SÍLA.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Gravitace, působení a měření
Magnetické pole Z pokusů vyplývá :
Gravitační síla, gravitační pole. Vypracoval: Lukáš Karlík
ZÁKON SÍLY. ZÁKON SÍLY ? Umíš odpovědět Jaký vliv má síla na pohyb tělesa Na čem závisí změna rychlosti Ovlivňuje změnu rychlosti tělesa jeho hmotnost.
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_18 Fyzika.
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_12_FYZIKÁLNÍ VELIČINY
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE.
Transkript prezentace:

Gravitační síla. Gravitační pole Zapiš si! (Učebnice strana 20 – 23) Všechna tělesa na sebe působí přitažlivou silou, kterou nazýváme gravitační síla. Čím větší mají daná tělesa hmotnost, tím větší mezi nimi působí gravitační síla. Současně čím jsou od sebe tělesa dál, tím je vzájemná gravitační síla menší. Kolem každého tělesa vzniká gravitační pole (zkráceně gravitace). Prostřednictvím gravitačního pole na sebe působí každá dvojice těles přitažlivou silou.

Díky gravitační síle působící mezi vesmírnými tělesy se naše Země pohybuje neustále okolo Slunce. Vzhledem k hmotnostem Slunce a Země působí na předměty nacházející se v jejich gravitačních polích tak velké gravitační síly, že odpoutat se z jejich vlivu je velmi nesnadné. Slunce „drží“ svým polem všechny planety sluneční soustavy a Země přitáhne zpět ke svému povrchu předměty vržené i značnou rychlostí, např. střely z pušky. Za toto všechno může gravitační síla.

Gravitační síla, kterou se dvě tělesa přitahují, závisí na jejich hmotnosti. Proto pozorujeme účinky gravitačních sil těles o velikých hmotnostech jako jsou planety, Měsíc a Slunce. Země působí na všechna tělesa gravitační silou směrem do středu Země. Tento směr nazýváme svislý směr. Svislý směr můžeme určovat pomocí ocelové tyčky (závaží) zavěšené na provázku. Provázek se působením tyčky napne a ustálí se ve svislém směru. Toto zařízení nazýváme olovnice. Olovnici užívají např. zedníci.

Země působí gravitační silou nejen na tělesa na jejím povrchu, ale i na tělesa v jejím okolí (např. padák, letadlo, družice). Okolo Země je gravitační pole. S rostoucí vzdáleností od povrchu Země se gravitační síla zmenšuje. Měsíc má menší hmotnost než Země, proto je gravitační síla na Měsíci asi šestkrát menší než na Zemi. Okolo Země je gravitační pole. Na každé těleso v něm působí svisle dolů gravitační síla. (Olovnice – svislý směr.) Čím je hmotnost tělesa větší, tím větší gravitační silou na něj Země působí. Gravitační síla se zmenšuje se vzdáleností od Země. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 23 – 24.