HABSBURSKÁ MONARCHIE PO TŘICETILETÉ VÁLCE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍČINY A ZÁMINKA VÁLKY
Advertisements

Dějiny českých zemí a habsburské monarchie
REVOLUCE 1848.
České země po třicetileté válce
 Vláda =  Hospodářství =  Společnost =  Náboženství = absolutismus, oslabení Habsburků úpadek zemědělství, úbytek poddaných úbytek obyvatel, význam.
Baroko v Čechách Dobové pozadí
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Lucemburkové na českém trůnu (Václav IV.)
Evropa po třicetileté válce
Baroko v českých zemích
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
VLÁDA MARIE TEREZIE A JOSEFA II.
Marie Terezie.
MARIE TEREZIE (vládla 1740 – 1780).
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
Habsburkové 1526 – 1918 I. část.
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceČechy v době baroka Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje poznatky.
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
TŘICETILETÁ VÁLKA 1618 – 1648.
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Habsburská monarchie do roku 1740
Osvícenský absolutismus
České země po třicetileté válce
Rudolf II. VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 4. ročník - vlastivěda
Období vlády Jagellonců a Habsburků v českých zemích
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
BYZANTSKÁ ŘÍŠE Byzantská říše vznikla po rozdělení Římské říše na území Říše …………. Zahrnovala zejména Malou Asii a ……….. poloostrov.
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
Svatá říše římská, Rusko
MARIE TEREZIE domácí politika
Jan Nepomucký domácí úkol.
Vypracovala: Daniela Marešová 3.A Jan Nepomucký. Jan z Pomuku (1330 či ) 1330 narozen v Pomuku (dnešním Nepomuku) Vystudoval na Vysokém učení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_30_ČS TEMA: Osvícenství ČÍSLO.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
VY_32_INOVACE_Lul_I_04 Marie Terezie Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Čechy v době pobělohorské Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3602_Čechy_ v_ době_ pobělohorské Autor: Mgr.
České země po třicetileté válce
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
HABSBURSKÁ MONARCHIE v 17. a 18. století. HABSBURSKÁ MONARCHIE v 17. a 18. století.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Marie Terezie.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Třicetiletá válka Období
České země po nástupu Habsburků
Václav IV – 1419 Ve 2 letech korunován českým králem, v 15 letech římským králem, vychováván jako budoucí panovník Nebyl obratný diplomat a politik.
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
ČESKÉ ZEMĚ PO TŘICETILETÉ VÁLCE
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Habsburská monarchie po třicetileté válce
Marie Terezie a Josef II.
VY_32_INOVACE_D8.16 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: leden 2012
NOVOVĚK Kapitola VII. HABSBURSKÁ PODUNAJSKÁ MONARCHIE.
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 15
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Marie Terezie a Josef II.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
Třicetiletá válka
Doba Pobělohorská.
PŘÍČINY A ZÁMINKA VÁLKY
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
Novověk – stavovské povstání a třicetiletá válka
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
JIŘÍMU Z PODĚBRAD SE ŘÍKALO …
Novověk 30 ti letá válka.
Transkript prezentace:

HABSBURSKÁ MONARCHIE PO TŘICETILETÉ VÁLCE

následky války: úbytek obyvatel nevolnictví + robota na panském Absolutismus Katolická církev jako jediné povolené náboženství Úpadek měst pomalé zavádění manufaktur X Z Evropě baroko

Leopold I. válčil s Turky obléhali i Vídeň ---> poraženi válka o španělské dědictví – vymřením španělských Habsburků se snažili rakouští o španělský trůn → neúspěšně

Evžen Savojský – generál habsburského vojska, který bojoval s Turky Léto 1683 MEHMED IV. X LEOPOLD I. + polský král SOBIESKI Vídeň podminována Turci zahnáni Pytle s kávou ´Veni,vidi Deus vincit´

Rolnická povstání utužení nevolnictví a roboty --- > povstání císař vydává robotní patenty (1680), upravovaly robotní povinnosti  nedodržovány nejznámější: povstání Chodů – v čele Jan Sladký Kozina → popraven povstání sedláků u Chlumce (1775) → potlačeno

Jan Sladký Kozina = symbol rolnických povstání „ Lomikare, Lomikare, do roka a do dne…“ 1680 Robotní patent císaře Leopolda I. ---> rebelie Chodsko – glejty s privilegii: strážní a celní činnost v pohraničí 1695 na popravišti v Plzni

Památník na Ovčím vrchu připomínající selské povstání z r. 1680

„ Dopadli jak sedláci u Chlumce!“ Selské rebelie X robotě a nevolnictví

Sv. Jan Nepomucký………….. *1340 v Pomuku u Zelené Hory † 1393: umučen patrně na příkaz krále Václava IV. jeho tělo svrženo z kamenného mostu do Vltavy prohlášen za svatého nepřátelství mezi králem Václavem IV. a arcibiskupem Jenštejnem      Sv. Jan Nepomucký je považován za patrona vod

Čarodějnické procesy JEZUITA BOBLIG

JEZUITÉ – ANTONÍN KONIÁŠ

KULTY SVĚTCŮ

České země po třicetileté válce Vestfálský mír ukončil 1648 třicetiletou válku. Čechy (rakouská říše) = zpustošená, úbytek obyvatelstva, těžké nevolnictví (šlechta podnikala --- > potřebovala lidské síly, robotovalo se na stavbách, v zemědělství, v manufakturách – manufaktur méně než v Z Evropě, města chudší). --- rolnická povstání X robotě: - - 1680 Chodské povstání (v čele Jan Sladký Kozina – popraven), 1775 - povstání sedláků u Chlumce – potlačeno („Dopadli jak sedláci u Chlumce“). Leopold I. Vydal Robotní patent – upravoval počet dní roboty na tři, aby měli sedláci čas pracovat na svých políčkách. 1683 – Turecké nebezpečí. Turci obléhali Vídeň (pokud by ji dobyly, rakouská říše by se dostala do rukou Turků. Vídeň se ubránila, Turci zahnáni Pragmatická sankce = vláda na území habsburské říše soustředěna v rukou jednoho panovníka a jeho dědiců – i žen – záruka nedělitelnosti habsburských zemí, posílení moci Habsburků v Evropě a jejich osvícenského absolutismu. Rekatolizace českých zemí: zemi opustila nekatolická šlechta, do Čech přišla cizí katolická šlechta společně s Jezuity – starali se o vzdělání a kázání v kostelích, reformní knihy byli lidem odnímány a páleny, v této době postaveno nejvíce kostelů (baroko) – kult sv. Jana Nepomuckého ČARODĚJNICKÉ PROCESY: NEJZN. Jezuita Boblig nechal upálit přes 100 nevinných lidí na panství Žerotínů ve Velkých Losinách (Jezuité - Jezuita Koniáš - pálili, zamazávali knihy reformních myšlenek a církví)