Informace a informační zdroje. informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co je to informace? Informace je smysluplné sdělení, skládající se z jednotlivých údajů z latinského in-formatio = utváření, ztvárnění v Informatice:
Advertisements

Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
Základy informatiky přednášky Kódování.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_521.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Informace a informační zdroje
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
INFORMACE A INFORMAČNÍ ZDROJE
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
PRÁVO AUTORSKÉ PRÁVO (AP) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo v oblasti duševního vlastnictví Ročník:1.a.
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
Správa autorských práv Mnohý člověk má čisté svědomí jen proto, že má slabou paměť.. Schopenhauer FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František.
Obsah autorského práva Obsahem práva autorského jsou ▪ Výlučná práva osobnostní ▪ Výlučná práva majetková Výlučná jsou proto, že za života autora nemohou.
Komunikace.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Aplikace VT v hospodářské praxi licence, autorské právo
2) Informace a informační zdroje
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Téma: Práce se zdroji Vypracoval: Mgr. Milan Pilař.
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Informace a Internet Bohumil Bareš. Informace V nejobecnějším smyslu je informace chápána jako údaj o reálném prostředí, o jeho stavu a procesech v něm.
Výtah z autorského zákona
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová.
1.Informace a informační zdroje (Informace a její charakter,
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
, ISSS, Hradec Králové Právo na informace a autorská práva – hledání rovnováhy Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Uložení dat v počítači.
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Informace a informační zdroje
Autorská práva. Autorské dílo  dílo literární  dílo umělecké  dílo vědecké,  počítačový program  databáze  fotografie  trvají po dobu autorova.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_194.
Z latinského „informatio“ = vtištění formy či tvaru, utváření. Informace = srozumitelná a pochopitelná část údajů Metainformace = informace o informaci.
Autorské právo a ochrana dat
Předmět INFORMATIKA nás učí orientovat se v množství informací
Přehled regionálních periodik do r databáze periodik (novin, časopisů, sborníků, ročenek, výročních zpráv), která vycházela na území Královéhradeckého.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Údaje bloku 0xx Typ obsahu, média a nosiče Edita Lichtenbergová leden 2015.
Informace Zpracování informací, metainformace, zdroje, autorská práva Denisa Poštulková VIII.A.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní pojmy informační činnosti Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření říjen 2011 Ročník 3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Úvod do zpracování rešerší I. Mgr. Drahomíra Dvořáková
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Inf Etické zásady a právní normy související s informatikou.
Informační prameny I. část
Informační zdroje pro STM
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Petr Fodor.
Informace a informační zdroje
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Autorské právo.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Akvizice a informační fond
Ukládání dat v paměti počítače
Informační prameny II. část
Informace a informační zdroje
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Transkript prezentace:

Informace a informační zdroje

informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat technickými prostředky Nosičem informace je signál přenos informace: vysílač (kodér )→ kanál→ přijímač (dekodér) Jednotky informace – bit, byte Vlastnosti: pravdivá, srozumitelná, včasná, ověřená

Zpracování informace Morseova abeceda Tečky a čárky Dálnopis předávání 5-bitových slov pomocí impulzů Mezinárodní telegrafní abeceda (MTA-2) Současné zpracovávání text kódujeme do písmen, ta se v počítači převádějí na binární kódy a přenášejí mezi počítači v určitých formátech ASCII, UNICODE ASCIIUNICODE informace dospějí do vysílače jen tehdy, pokud jejich kódování a zobrazení proběhne podle stejných pravidel jako v přijímači, jen v opačném směru

metainformace metainformace: = metadata = strukturovaná data o datech = dílčí informace/ popisují atributy infor.zdroje paralela lidské metainformace: štítky, uzel na kapesníku, poznámky v sešitě fce: přivést nás ke zdroji slouží ke snadnějšímu vyhledávání katalogizační lístek v knihovně, obsahující data o původu a umístění knihy online knihovní katalog, filmotéka HTML stránky obsahují metadata ve své hlavičce zapisují se pomocí značky : lze do nich vkládat informace typu: klíčová slova, autor, související stránky

Informační zdroje jsou licencované zdroje, dostupné uživatelům jednotlivých institucí. prostředek společenské komunikace tvořený množinou informací a sloužící k jejich fixaci (záznamu) a/nebo přenosu v čase a prostoru systém, který je nositelem, zprostředkovatelem nebo šiřitelem informací knihovna, archiv, počítačová databáze, CD-ROM, databázové centrum, informační středisko, televize, rozhlas, vlastní paměť, osobní informační systém, jiné osoby, jednotlivé dokumenty... Tištěné Noviny časopisy knihy Elektronické TV Rádio Web

Autorská práva odvětví práva, které se zabývá právními vztahy mezi uživateli a tvůrci autorských děl autorské dílo označeno ©+autor, rok Osobnostní práva právo rozhodovat o metodách zveřejnění svého díla a také o uvádění svého autorství trvají až do smrti autora (autorství je chráněno i poté) autor má právo na nedotknutelnost díla vždy musí být uveden pravý autor práva na rozhodování o zveřejnění, právo osobovat si autorství nebo právo na nedotknutelnost díla Majetková práva udělují právo užívat dílo po dobu autorova života + 70 let po smrti, poté volné dílo právo na rozmnožování díla právo na rozšiřování, pronájem, půjčování nebo vystavování díla či jeho kopie právo na sdělování díla veřejnosti právo na odměnu při opětovném prodeji originálu