Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Práce s počítačem Ročník: 2. ročník učebního oboru Autor: Mgr. Marie Mazurová Autorské právo Anotace: Seznámení s pojmem autorské právo, kde najdeme zákon o autorském právu, co tento zákon obsahuje. Pokusit se zhodnotit přínos informačních technologií pro autory a odhalit i zápory. Klíčová slova: autorské právo, informační technologie, software, zákon o autorském právu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 11 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PRPKU2_08

3 Autorské právo Pojem autorské právo Porušování autorských práv
Autorské právo a informatika Zabezpečení dat před zneužitím Pokusit se z žáky odpovědět na jednotlivé podnadpisy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

5 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autorský zákon Znění zákona: zákon č. 121/2000 Sb. o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů Trvání: Autorská práva trvají po dobu života autora, majetková práva po dobu autorova života a 70 let po jeho smrti copiright Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

6 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Co to je autorské právo je odvětví práva, které se zabývá vztahy mezi autorem díla a uživatelem díla.Je součástí duševního vlastnictví. v informatice jsou to vztahy mezi autorem softwaru a uživatelem softwaru. někdy se ale autor softwaru vzdá svých práv a umožní koncovému uživateli jejich volné a částečně neomezené užívání!! Nutné si vysvětlit co je to shareware-volně šiřitelný program, freeware-zcela zdarma, Public domain -autor povolil jeho volné užití bez nároku na další ochranu díla. Lze jej tedy volně šířit, užívat a dokonce i upravovat.Open Source- volně šířitelný software, trialware- komerční software, který si na omezenou dobu můžeme zdarma vyzkoušet Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

7 Nástup nových technologií a jejich dopad do autorskoprávních vztahů
Nové technologie se ve vztahu k tvorbě a šíření autorských děl projevují rozporně. Na jedné straně usnadňují získávání a zpracování informací i tvorbu nových informací, umožňují digitalizaci děl vyjádřených v tradiční papírové formě, levné, rychlé a kvalitní kopie dokumentů v papírové i elektronické podobě, jejich rychlé šíření digitálními sítěmi po celém světě, snadné zásahy do děl a jejich úpravy, ukládání značného množství dokumentů v malém prostoru pevného disku, odkud lze snadno opět s potřebným dokumentem manipulovat, zpracovat jej, vyjmout jej a uložit jinam nebo zcela vymazat aj.). Umožňují tak lépe tvořit i šířit autorská díla, zvyšují význam výsledků duševní práce a informací v nich ukrytých ve společnosti. Na druhé straně jsou však tyto technické možnosti pro autory a držitele práv značně nebezpečné Práce s textem- vybrat klady, které nám technologie umožňují při šíření děl, softwaru…… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

8 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ÚKOL Co pro autory děl přinesly nové technologie? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

9 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
rychlé získávání informaci rychlé zpracování informací digitalizace děl rychlé a levné kopie děl rychlé šíření děl rychlé přepracování či doplnění děl možnost ukládání rozsáhlých děl na malém prostoru rychlé mazání díla v krátké době se k dílu dostane více lidí rychleji se dílo dostane do podvědomí lidí nízké náklady na vydání díla protiprávní šíření díla možnost dílo upravovat, měnit bez vědomí autor a pak dílo vydávat za své okrádat autora o jeho výdělek za duševní vlastnictví Stvořit společně s žáky na základě obrázku č.5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

10 Co tedy je a není legální
Kopírování a půjčování CD, DVD – pro svoji osobní potřebu si můžete vytvořit kopii zakoupeného nosiče. Originál v hmotné podobě můžete půjčit známým, CD se staženou hudbou nikoliv. Stahování a sdílení na internetu – stahování muziky je dovoleno. Zákon ale porušíte, jakmile budete na internetu nabízet hudební a jiné soubory, ke kterým nevlastníte autorská práva. Kopírování software – vytváření rozmnoženin počítačových programů je zakázáno i pro vlastní potřebu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

11 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tištěné kopie Úprava zákona týkající se tištěných kopií je benevolentní. Fyzická ani právnická osoba meze zákona neopustí, jestliže si pro svou potřebu například rozmnoží knižní publikaci. Bez obav mohou být i kopírovací centra, pokud platí řádně poplatek kolektivnímu správci. Řada programů a nosičů CD a DVD má technické opatření proti kopírování. Záměrné obcházení těchto ochranných technologií zákon hodnotí jako nedovolené. Zhotovení rozmnoženiny pro osobní potřebu je totiž „pouze“ zákonná možnost, nikoliv automatickým nárokem uživatele vůči autorovi. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

12 Kde hledat právní informace
Ministerstvo vnitra ČR: zákonů: Ministerstvo spravedlnosti ČŘ: Lexdata: Legis.cz.:// LexisNexis: ASP:Ihttp:// Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

13 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje ROHROVÁ, Hana a Roman ROHR. Základní pojmy informačních a komunikačních technologií. Vyd. 1. Hradec Králové: Gaudeamus, 2011, 39 s. ISBN KMOCH, Petr. Informatika a výpočetní technika. Aktualizované. Brno: Computer Press, s. ISBN [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google