Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Advertisements

Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Pitný režim.
Zdravý životní styl základní principy.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
ABY ŠPORT NEBOLEL Bratislava,  Výživa bude efektivní pouze ve spojení s kvalitní tréninkovou přípravou sportovce  Výživa je závislá na typu.
Zásady výživy sportovce
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
F e r r i t i n. Každý, ať už vrcholový či výkonnostní sportovec, by si měl nechat pravidelně ročně (u vrcholového sportovce samozřejmě častěji) nechat.
Co znamená, že máte revma?
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Žena a sport.
Přírodní olej bohatý na antioxidanty
Každému posilování předchází rozcvičení.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM A ZATÍŽENÍ
Měření anaerobní kapacity
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Regenerace ve sportu pedagogické prostředky MUDr.Kateřina Kapounková.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Bylinná parní lázeň - FITODAR
Centrální nervový systém
Doping ve sportu Školení trenérů licence A
Žlázy s vnitřní sekrecí
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Potravinové doplňky Školení trenérů licence A
IMMUBLEND.
Aneta Kafková, Marie Strašíková
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Aerobní zdatnost Školení trenérů licence A
Homeostáza a termoregulace
Pomocné prostředky tréninku
R EGENERACE VE SPORTU Anna Vagenknechtová, RVS, 2009.
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Sportovní zranění ve fotbale
Typy tréninku z hlediska fyziologie zátěže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal,
Výkonnost srdečního oběhu Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Metabolický a respirační práh
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
TALENT ..
Látková výměna Školení trenérů licence A
Abiotické faktory Výukový materiál EK
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Psychologie pro sportovní praxi
Zhoubné nádory dětí a sport Jan Novotný, Hana Hrstková*, Martina Novotná Pedagogická fakulta MU, Brno *Lékařská fakulta MU, Brno.
Základy prevence sportovních zranění Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
MUDr.Kateřina Kapounková
Význam výživy ve sportu
Měření aerobní kapacity Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Dýchací systém Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Regenerace Školení trenérů Praha Pojem regenerace  Děje vedoucí k návratu tělesných a psychických sil zátěž – únava – zotavení (regenerace)  Fyziologické.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
Regenerace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Neurofyziologie a pohybový systém 8.seminář
Sportovní zranění Školení trenérů licence A
PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D.
vodní režim příjem, vedení a výdej množství vody v těle funkce
Bolestivé stavy pohybového aparátu
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc

Cíl regenerace: Urychlení návratu buněčné rovnováhy do výchozího stavu. Prostředky: Lokální (strečink, masáž, vodní procedury, fyzikální terapie, atd.) Celkové (dieta, pitný režim, vitamíny, minerály a stopové prvky, životospráva, odstranění zlozvyků, psychoterapie, sauna, atd.)

Strečink Cíl: Protažení svalových zatížených nebo přetížených skupin. Prevence zkrácení. Předpoklad optimálního posílení. Zkrácený sval nelze efektivně posilovat.

Masáž a)Lokální a celková b)Před (připravuje pohybový systém pro výkon) a po výkonu (odstranění napětí tkáně a produktů látkové výměny z pracujících svalů - laktát - a urychlení jejich rozložení a odstranění z organismu, urychlení zpětné redistribuce krve - od svalů směrem k orgánům dutiny břišní -, snížení zvýšené aktivity sympatiku a navození vegetativní rovnováhy) Masáž sportovní a reflexní

Vodní procedury, vodoléčba a)Podvodní masáže b)Koupele s regeneračními přísadami c)Střídání chladné a teplé koupele d)Sauna

Elektroléčba a fyzikální terapie a)Fyzioterapie nebo léčebná rehabilitace s cílem a)snížení negativních lokálních změn b)snížení přetrvávajícího zvýšeného napětí svalových skupin nebo jednotlivých svalů a)galvanizace b)iontoforéza c)diadynamické proudy (dráždivé, tlumivé nebo protibolestivé) d)faradizace (stimuluje svalové atrofie) e)diatermie f)(ohřívá tělo) g)atd.

Elektroléčba a fyzikální terapie Fototerapie (infračervené i ultrafialové paprsky) Ultrazvuk (hlavně poruchy pohybového aparátu) Balneologie (pitné kůry, koupele, inhalace, injekce, rašelinové, slatinové a bahenní zábaly) Klimoterapie (příznivé faktory podnebí)

Dieta a)Časování jídla b)Složení stravy (např. snížení obsahu tuků před výkonem) c)Pitný režim (např. prevence dehydratace) d)Superkompenzační glukoneogeneze (tvorba zásobních cukrů v době zvýšené hladiny inzulínu v krvi – maltodextrinová tyčinka) e)Vitaminy, minerály a stopové prvky

Pitný režim a)Před výkonem (dostatečná hydratace tekutinou bez CO 2 ) b)V průběhu výkonu mírně hyposmolární roztok (mírně nižší koncentrace iontů Na a Cl než v plasmě) malé množství opakovaně c)Po výkonu (normosmolární tekutina s ionty K, Na a Cl, obohacení CO 2 )

Vitamíny, minerály a stopové prvky a)Zejména antioxidanty (vitamíny E, C a provitamin A, Zn a Se) – kyslíkové radikály b)Vitamíny řady B (zejména silové sporty) c)Na, Cl, Fe, Ca, P, I, K, d)Mg, Se, Zn, Mn,

Sex má být pravidelný citově podmíněný doprovázený dobrou psychickou a fyzickou pohodou a dostatkem času v příjemném prostředí s plnou důvěrou a sexuálním souzvukem s partnerem Neplnohodnotný sexuální život (časté excesy) mají bezprostřední nepříznivý vliv na sportovní výkonnost a po určité době i na jeho zdravotní stav. Proto je po přechodnou dobu lepší sexuální abstinence, která neovlivňuje negativně zdraví sportovce.