Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D."— Transkript prezentace:

1 PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D.
Regenerace a revitalizace (studijní opora předmětů Revitalizace zdraví I.,II.,III.) PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D.

2 Rozlišení pojmů regenerace a rehabilitace:
Rehabilitace = resocializační proces, cílem je návrat zraněného či nemocného člověka co nejoptimálněji a nejrychleji do aktivního života. Lékaři, fyzioterapeuti. Regenerace = biologický a společenský proces. Úkol = vyrovnat a obnovit pokles funkčních schopností jednotlivých orgánů nebo celého organismu. Fyzioterapeuti, maséři.

3 Regenerační procedury:
Odstraňují únavu s možností zvýšení práceschopnosti. Upřednostňujeme regeneraci záměrnou, cílenou, komplexní (využití více druhů regeneračních prostředků → urychlí se proces zotavení, zvýší se jeho účinnost).

4 Metody a prostředky regenerace:
Prostředky pedagogické Dodržování základních didaktických zásad v tzv. „pracovním“ procesu (trénink apod.). Režim dne. Výživa, rehydratace, remineralizace. Regenerační pohybová aktivita (cvičení kompenzační, cvičení ve vodě, plavání, cvičení relaxační).

5 Metody a prostředky regenerace:
Prostředky biologicko-lékařské Masáž, automasáž Vodní procedury (balneoterapie) Tepelné procedury Světelné procedury Elektroléčba Léčebná tělesná výchova (včetně léčebné gymnastiky v rehabilitačním bazénu).

6 Masáž – regenerační prostředek:
Uspořádaný soubor vhodných masérských hmatů, pomáhající sportovci zbavovat se únavy nebo připravit se na podání plného výkonu. Léčebná masáž urychluje doléčování některých onemocnění nebo zranění sportovce.

7 Masáž – charakteristika:
Speciální procedura, která je využívána především: pro upevnění tělesného a duševního zdraví, k posílení organismu, ke zvýšení výkonnosti nebo k osvěžení po fyzické či psychické námaze, ke zlepšení celkového vzhledu, popřípadě k léčení nebo doléčování některých chorobných a poúrazových stavů.

8 Působení masáže na organismus:
Působí na tělesný i duševní stav člověka velmi kladně. Zlepšuje podmínky pro kloubní a svalovou činnost. Má význam při zotavování (ve zdraví i po nemoci). 3 základní účinky masáže: mechanický, reflexní, biochemický.

9 Pohyby v kloubech (pasivní, aktivní).
Masážní hmaty: Jednotlivé hmaty jsou sdruženy do skupin. Skupiny slučují hmaty podle podobného provádění a účinku. Pořadí skupin není náhodné (musí být dodržováno) : Tření Hnětení Roztírání Tepání Chvění Pohyby v kloubech (pasivní, aktivní).

10 Vodní procedury: V rámci regeneračních technik jsou velmi oblíbené:
změna prostředí, vlastní působení vody, časová nenáročnost, mnohé z procedur – snadné použití (sprcha, vana, obklady apod.).

11 Účinky vody: Účinek tepelný
Účinek mechanický (pohyb vody- tlak či proudění) Účinek chemický Vyvolává v organismu významnou biologickou reakci Hodí se pro přenášení i odvádění tepla

12 Účinek závisí především:
Na teplotě vody: studená voda pod 16°C, chladná voda ° C, vlažná °C, neutrální °C, teplá °C, horká nad 40°C. Na velikosti plochy těla, na kterou voda působí.

13 Na formě a síle tepelného podnětu (rozdílně působí voda, pára, sníh či led), vlhké procedury předávají teplo tělu rychleji než suché a jsou příjemněji snášeny. Na délce působení (čas). Na individuální reakci organismu. Na formě a síle tepelného podnětu.

14 Účinky vody se nejvíce projeví:
Na cévním systému Na tepové frekvenci Na krevním tlaku Na látkové výměně Na napětí svalů

15 Tepelné a světelné procedury
Vodní procedury Aplikace peloidů (rašelina, bahno) Aplikace parafinu (zábaly, obklady) Solux (využití infračerveného záření) Infrasauna Diatermie Sauna, parní lázeň Kryoterapie

16 Tepelný podnět Kvalita tepelného podnětu je dána:
Stupněm použité teploty Dobou působení podnětu Rozsahem plochy, na kterou podnět působí Reaktibilitou klienta

17 Racionální výživa Dostatečný energetický příjem odpovídající kvality během dne Rozdělení denního příjmu do dílčích dávek Doplňování tekutin a iontů

18 Regenerace pohybem Kompenzační cvičení = prevence funkčních poruch hybného systému: Cvičení uvolňovací Cvičení protahovací Cvičení posilovací

19 Použitá literatura: Flandera, S. (2008). Sportovní masáže. Olomouc: Poznání. Hošková, B. (2000). Masáž ve sportu. Praha: Olympia. Hošková, B., Majorová, S. & Nováková, P. (2010). Masáž a regenerace ve sportu. Praha: Karolinum. Jirka, J. (1990). Regenerace a sport. Praha: Olympia. Kvapilík, J. (1990). Sportovní masáž pro každého. Praha: Olympia.

20 Malátová, R. (2016). Komplexní regenerace. České Budějovice: PF JU.
Miller, M., Bendová, V., Linc, R., Novotný, R., Vosmík, F., Javůrek, J., Machačová, H., Knollová, J., Urbánek, J., Martínek, M., Kračmar, B., Kyralová, M. & Myšková, M. (1990). Učební texty, sportovní masáže a rehabilitace. Praha: Mills. Pavlová, Z., Horažďovský, J., Kobzová, J., Krejčí, M., Kursová, V., Linhartová, A. & Lohonková, I. (1998). Učební texty – masáže a rehabilitace. České Budějovice: PF JU.


Stáhnout ppt "PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D."

Podobné prezentace


Reklamy Google