Karboxylové kyseliny Opakovací otázky VY_32_INOVACE_G2 - 11 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
1) Jakou charakteristickou skupinu mají karboxylové kyseliny? Char. skupina –COOH.
2) Která karbox. kyselina je nejjednodušší? Kys. mravenčí (kys. methanová)
3) Jaký vzorec má kyselina mravenčí? HCOOH
4) Kde se kyselina mravenčí vyskytuje? Je ve žlázách v zadečku mravenců, v kopřivách.
5) K čemu se dá kys. mravenčí použít? Ničí bakterie – dezinfekční látka.
6) Jaký vzorec má kyselina octová? Kys. octová (kys. ethanová) CH3COOH.
7) Jak se kyselina octová vyrábí? Vzniká kvašením roztoků ethanolu.
8) K čemu se kys. octová používá? V potravinářství - ocet.
9) Jaký je rozdíl mezi octem a kys. octovou? 5-8% roztok kys. octové se nazývá ocet.
10)Jaký vzorec má kyselina citronová? C6H8O7 nebo C3H4OH(COOH)3
11) Kde se kyselina citronová vyskytuje ? Je v citrusových plodech a nezralém ovoci.
12) K čemu se kys. citronová používá? V potravinářském prům. - konzervační látka (E330).
13)Jaký vzorec má kyselina benzoová? COOH
14) K čemu se kys. benzoová používá? Jako konzervační látka např. do hořčice, limonád apod.
15) Co to jsou mastné kyseliny? Jsou karboxylové kys. s dlouhým řetězcem, někdy i dvojnými vazbami.
16) Vyjmenuj některé mastné kyseliny a napiš jejich vzorce. kys. palmitová CH3(CH2)14COOH kys. stearová CH3(CH2)16COOH kys. olejová C17H33COOH
17) K čemu se používají? K výrobě mýdel a kosmetiky (– do šamponů, pěn do koupele, sprchových gelů).