Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_19 Název materiálu: Švýcarsko Tematická oblast: Němčina 1. ročník Anotace: Materiál obsahuje výklad učiva o Švýcarsku. Zaměřuje se na základní informace o zemi. Očekávaný výstup: Žáci znají podrobnosti o Švýcarsku. Klíčová slova: Švýcarsko, die Schweiz Metodika: Podklad pro výklad učiva. Lze promítnout nebo rozeslat elektronicky. Obor: 29-54-H/01 Cukrář, 66-51-H/01 Prodavač, 65-51-H/01 Kuchař- číšník Ročník: první Autor: Mgr. Věra Hladíková Zpracováno dne: 10. 4. 2013 Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla.
Švýcarsko
Švýcarsko název: Schweizerische Eidgenossenschaft počet obyvatel: 7,3 milionu rozloha: 41 285 km hlavní město: Bern sousední země: Německo, Francie, Rakousko, Itálie, Lichtenštejnsko
Povrch velkou část zaujímají hory – Alpy nejvyšší hora: Monte Rosa – 4634 m významným vrcholem je Matterhorn řeky: Rýn, Rhona, Inn jezera: Bodensee, Genfer See, Lago Maggiore velká část země je zemědělsky využívána
Úřední jazyky ve Švýcarsku se mluví čtyřmi úředními jazyky: německy (více než polovina ob.) francouzsky italsky rétorománsky
Největší města nejlidnatěším městem je Zürich Basel Genf Bern Lausanne
Symboly Švýcarska státní vlajka: bílý kříž na červeném čtvercovém podkladě národní hymna měna: švýcarský frank
Průmysl, finance převážně zaměřen na strojní a elektrotechnický průmysl významná je výroba hodinek zastoupen je chemický a farmaceutický průmysl výroba léků důležitou roli hraje bankovnictví a pojišťovnictví
Hospodářství zemědělství je zaměřeno na chov krav produkce mléka velkou část zaujímají pastviny
Švýcarská kuchyně ovlivněna regiony a sousedními zeměmi velmi známé pokrmy: Berner Platte – uzené hovězí a vepřové, popř. uzeniny s kyselým zelím Švýcarský sýr (Ementaler) – souží k výrobě fondue Racklett – roztavený sýr s bramborami
Švýcarská kuchyně Rösti – kostky brambor zapečené se sýrem Perníčky s mandlemi Švýcarská čokoláda – pocházející z produkce Henriho Nestlé
Uspořádání Švýcarsko je rozděleno do 26 kantonů (obdobné jako spolkové země v Německu a Rakousku)
Kantony ve Švýcarsku
Použitá literatura Božena Homolková. Reálie německy mluvících zemí. Plzeň: Fraus, 1997. ISBN 80-7238-329-9. Wikipedia. . [online]. 10.6.2013 [cit. 2013-06-10]. Dostupné z: http://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Switzerland,_administrative_divisions_-_de_-_colored.svg