Lipidy jednoduché složené
Mastné kyseliny: Nasycené (SAFA) Mononenasycené (MUFA) Polynenasycené (PUFA) Názvy: triviální, systematické, zkrácený zápis kyselina α-linolenová kyselina oktadeka-9,12,15-trienová
Fyzikálně chemické vlastnosti a prostorové uspořádání
Dvojná vazba – další reakční centrum, významné zejména oxidace (žluknutí tuků)
Alkoholy jako složky lipidů Glycerol
Sfingosin Mastné alkoholy (sudý počet uhlíků, produkty redukce mastných kyselin)
Jednoduché lipidy pouze z mastných kyselin a alkoholu Triacylglyceroly
Vlastnosti triacylglycerolů nepolární sloučeniny hydrolytické štěpení (glycerol, mastné kyseliny, mýdla)
Složení potravinářských tuků
Vosky (ceridy) Estery vyšších mastných kyselina vyšších alkoholů – méně polární (hydrofobnější) něž tuky
Ceramidy Amidy vyšších mastných kyselin a sfingosinu (základ všech sfingolipidů)
Složené lipidy polárně – nepolární charakter Fosfolipidy
Glycerofosfolipidy
Fosfatidylglyceroly
Sfingofosfolipidy
Glykosfingolipidy
Terpeny isoprenoidy
Monoterpeny
Diterpeny fytol – v chlorofylech
Triterpeny Skvalen – v živočišných tucích (meziprodukt biosyntézy cholesterolu)
Tetraterpeny karotenoidy
Polyterpeny Dolichol – u živočichů i rostlin Kaučuk, gutaperča
Steroidy
Vznikají z isoprenoidů základem steran
Steroly
Kalcioly (vitaminy D)
Žlučové kyseliny vznikají z cholesterolu v játrech
Steroidní hormony ...