Volba povolání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy dotazníku Dotazník vychází z vědecké teorie o lidech a jejich povolání. V Americe ji vytvořil v 60.letech 20.století dr. John L Holland a dnes.
Advertisements

EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Zaměstnávání osob se zdravotním postižením
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Má žák ZŠ dostatek informací pro volbu technického vzdělávání ? Miroslav Strouhal ZŠ Velké Němčice.
Trh práce „pomyslný prostor, v němž zaměstnavatelé hledají pracovní sílu a pracující ji nabízejí ve snaze obstarat si prostředky k obživě. Vzájemný poměr.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Znaky povolání ČaSP – volba povolání.
Jak vybírat povolání?. Jaká máme povolání?Víte, že…? Povolání nejsou stále stejná, vznikají, zanikají, mění se… Pro drtivou většinu povolání je nutné.
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ŽIVOTOPIS (curriculum vitae)
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.19 Anotace: Prezentace je zaměřena na administrativní styl a útvar životopisu, vysvětluje jeho hlavní znaky a funkci. Obsahuje.
Důležité znaky povolání Mgr. Blanka Vohníková
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
UMĚNÍ UČIT SE Mgr. Michal Oblouk. UČENÍ  měli bychom: a)zjistit, jaký způsob učení nám nejvíce vyhovuje a používat ho b)uvědomit si, že je důležité procvičování.
Společenské a hospodářské prostředí
Schopnosti Pavel Šuranský.
Nauka o podniku Seminář.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo n áměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_JAK.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 01
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
PRŮMYSLOVÝ MARKETING - VŽ
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
První zaměstnání Petr Machala.
Každé povolání si žádá své
1 Manager nebo leader? -Management je pozice -Leadership je volba (rozhodnutí) -Potřebujeme management i leadership -Management a leadership je všude kolem.
Všeobecné osobnostní právo
Jak by si definoval slovo hrdina? Co podle tebe musí člověk dělat, aby si ho označil jako hrdinu? Znáš nějakého hrdinu ve světě? Ve svém okolí? Promysli.
Vůle.
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Objektové programování. objekty Svět okolo nás je složený z objektů Svět okolo nás je složený z objektů Tyto objekty mají své typické vlastnosti Tyto.
Manager nebo leader? Management je pozice
Cvičení z techniky a technického vzdělávání 2
VY_32_INOVACE_04_Povolání. Jméno: Vendula Báčová Ročník: 3. Období vytvoření: září 2011 Téma: Povolání Anotace: Učivo je podáno formou prezentace doplňující.
Řízení a plánování kariéry
Problematika hodnocení výsledků vzdělávání v konkrétní škole Mgr.Jitka Topičová ZŠ a MŠ Regionu Karlovarský venkov.
ZŠ DĚČÍN 1 Kariérové poradenství na základní škole.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_43_Člověk a společnost.
Název:VY_32_INOVACE_VVP_9A_5F Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Helena Židová Ročník:9.r. Tematický okruh,
Volba budoucího povolání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_II_S1_18.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_Český jazyk – 9. ročník TÉMA: Životopis ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Elektrikář Moje vysněné povolání. Kdo to je a co má v popisu práce? Odborník provádějící práce související s elektrickým vedením, ale také provozem slaboproudých.
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_1F Škola:
Čím chci být ,až vyrostu.
ŽIVOTOPIS Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
CHAREKTERISTIKA Obrázky a náměty slohových cvičení
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Životní cíl (Volba povolání)
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
Volba budoucího povolání
VY_32_INOVACE_49_V pracovním poměru I
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Název projektu: Moderní škola
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Volba povolání

Znaky osobnosti Každý máme předpoklady pro výkon určitého povolání. Každý člověk se nehodí pro všechna povolání. Nejsou mezi námi lidé, kteří by se nehodili pro žádné povolání. Při rozhodování o volbě povolání bychom se měli zamyslet nad svými schopnostmi, zájmy, osobními vlastnostmi a zdravotním stavem.

Schopnosti Schopnosti můžeme vypozorovat podle toho, jak dokážeme plnit určité úkoly nebo jak se vyrovnáme s určitou činností. Např. – zručnost, umění jednat s lidmi,… Zapiš do sešitu příklady svých schopností.

Zájmy Zájmy znamenají oblibu nějaké činnosti. Např. – četba, zájem o historii, kutilství,… Zapiš do sešitu příklady svých zájmů.

Osobní vlastnosti Osobní vlastnosti vyjadřují naše postoje a hodnoty, které vyznáváme. Např. – pečlivost, dochvilnost, obětavost,… Zapiš do sešitu příklady svých osobních vlastností.

Zdravotní stav Do této oblasti patří znaky, které charakterizují náš tělesný a zdravotní stav, a které nám umožní nebo neumožní vykonávat určité povolání. Např. – zrak, sluch, fyzická zdatnost,… Zapiš do sešitu údaje, které by vzhledem ke Tvému zdravotnímu stavu mohly ovlivnit výběr povolání.

KTERÝ DALŠÍ FAKTOR VÝZNAMNĚ OVLIVŇUJE VÝBĚR POVOLÁNÍ? ZAPIŠ DO SEŠITU. Je to školní prospěch. Mám výborné výsledky, vyberu si studijní obor – budu se muset učit. Mé studijní výsledky nejsou až tak dobré, vyberu si učební obor, budu mít více praxe.

Znaky povolání Každé povolání má své typické znaky. Než se rozhodneš, měl by sis zvolené povolání podle těchto znaků charakterizovat. Jsou to : PRACOVNÍ ČINNOSTI PRACOVNÍ PROSTŘEDÍ PRACOVNÍ PROSTŘEDKY PRACOVNÍ PŘEDMĚTY, OBJEKTY

Pracovní činnosti Co člověk dělá? Vaří, ošetřuje, programuje, obsluhuje stroje,… Pracovní prostředí Kde člověk pracuje? Kancelář, venku, ordinace, kuchyně,… Pracovní prostředky S čím člověk pracuje? Fréza, skalpel, psací potřeby,… Pracovní předměty a objekty Co člověk zpracovává nebo o koho pečuje? Zelenina, obilí, papír, zvířata, nemocní,…

Úkol Zvolte si jedno povolání a zaznamenejte do pracovního listu jeho charakteristiku podle znaků povolání. Zvolte si jedno povolání a zaznamenejte do sešitu jeho charakteristiku podle znaků povolání.

OTÁZKY Co je důležité při rozhodování o volbě povolání? Co patří mezi schopnosti člověka? Jaký znak osobnosti definuje oblibu nějaké činnosti? Co vyjadřují osobní vlastnosti člověka? Proč je důležité uvést svůj zdravotní stav do životopisu? Co patří mezi znaky povolání? Co jednotlivé znaky povolání znamenají?