Příprava knihoven na výkon regionálních funkcí ve Středo- českém kraji v letech 2001/2002 Mgr. Jan Helcelet Středočeská vědecká knihovna v Kladně Seminář.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Advertisements

Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
Podpora meziobecní spolupráce
Regionální funkce knihoven v Jihočeském kraji Lidmila Švíková.
Průzkum výkonu a struktura smluv na zajištění RF Marie Nádvorníková (Vědecká knihovna v Olomouci) Brno, 23. dubna 2002.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně 1 Zajištění vybraných regionálních funkcí na úrovni střediskových knihoven PhDr. Zdeňka Friedlová.
Regionální funkce knihoven v roce 2005 a v roce 2006 současný stav, problémy a perspektivy Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna.
2. Statistika knihovnických činností (Revize standardu regionálních funkcí) Pardubice 15. – Ladislava Zemánková.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
Pravidla pro zajištění regionálních funkcí v Pardubickém kraji Seminář RF – Pardubice.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
Regionální funkce 2010 Výkazy a výroční zprávy Sekce SDRUK pro RF Praha, NK ČR
Předsednictvo RVŠ 17. ledna 2013 JUDr. Lenka Valová.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
 asi 60 km od Olomouce  Středisková obec  Necelé 2000 obyvatel  Středisková knihovna  Obsluhuje 12 knihoven  1 pracovník profesionální  úvazek na.
3. Vzdělávání knihovníků, semináře, porady Pardubice Zuzana Hájková Zlata Houšková.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Zajištění regionálních funkcí formou objednávky knihovnických služeb PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše se sídlem ve Zlíně.
Představení projektu Rozvoj strojnické výroby - KOVO UNI s.r.o.
Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů a knihovníků Zlín – PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše.
Ministerstvo financí ČR Výsledky auditu návrhu státního rozpočtu na rok 2007 Ministr financí Vlastimil Tlustý 1. náměstek Eduard Janota Poradce Miroslav.
1 OD PROJEKTOVÉHO ZÁMĚRU KE KVALITNĚ PŘIPRAVENÉ AKCI 3 témata a) Přehled požadavků financující instituce b) Fáze přípravy akce c) Kritéria úspěšnosti akce.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR
1 Regionální funkce v roce 2005 „ Několik“ údajů z výroční zprávy Praha, 1. června řádné zasedání sekce SDRUK pro RF.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
SROP 2.2 Internetizace knihoven Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele - Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele - Odbor informatiky.
Současný stav regionálních funkcí v ČR Knihovnická dílna 2006 Praha, 7. dubna 2006.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
1 Regionální funkce v roce 2004 Výchozí stav pro krajské spravování RF Pardubice, 1. listopadu 2005 Celostátní seminář.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Digitalizace v ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Představení Zprostředkovatele a partnera programu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
POČET OBSLUHOVANÝCH KNIHOVEN POČET METODIKŮ 25,78 (PK: 23,18) 25,46 (PK: 22,06) 24,53 (PK 21,53) Počet metodických návštěv 936 (1,35;
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
Pět let RF v číslech úspěchy, rozpaky, hledání
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Seminář: Školství v regionu a jeho perspektivy – podprogram
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
odbor politiky bydlení
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 14. prosince 2016 Liberec.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2018
Transkript prezentace:

Příprava knihoven na výkon regionálních funkcí ve Středo- českém kraji v letech 2001/2002 Mgr. Jan Helcelet Středočeská vědecká knihovna v Kladně Seminář Regionální funkce Brno 23. a 24. dubna 2002

Zásady přípravy Systematický přístup Oboustranný tok informací Komunikovat v každé pozici Co nejvíce materiálů a rozhodnutí předem projednat s řediteli pověřených knihoven Zachovat individuální zvláštnosti knihoven a regionů

Výchozí legislativa Usnesení vlády č. 195/2001 Sb.  Ministerstvu kultury se ukládalo předložit návrh Programu financování RF… (Program) navrhnout částku na financování RF v roce 2002 Knihovní zákon (č. 257/2001 Sb.)  Výkonu RF se týká § 2 a § 11 Usnesení vlády ČR č. 68/2002 Sb.  Schválen Program a ministrovi kultury bylo uloženo zabezpečit v r a v následujících letech realizaci Programu Realita: procházeli jsme (a procházíme) nejistotami a riziky

Východiska naší práce - jaro Prostějovská výzva  Apel na zahájení přípravy  Harmonogram přípravy  „Už nikdy nebude, jak bylo“ (Dr. Vít Richter) Harmonogram přípravy v SVK Kladno  Porada ředitelů velkých městských knihoven Seznámení s harmonogramem, úkoly a termíny Orientace na bývalé okresní knihovny Úkol monitorovat situace v pověřených regionech Jmenování pracovní skupiny a její činnost  Tvorba materiálu Budování systému kooperace… (viz dále)  Zpracování projektů na výkon RF v jednotlivých pověřených knihovnách

Příprava a tvorba systému - léto Materiál: Budování systému kooperace veřejných knihoven Středočeského kraje  Představení veřejných knihoven / pohled do historie Konečný stav transformace střediskového systému  Dosavadní spolupráce SVK s knihovnami  Příprava na realizaci RF v roce 2002 Formulovány některé problémy  Zjištění počtu knihoven, nabídky RF, uvažované náklady  Funkční model krajské metodiky Finanční, personální a materiálně technické zabezpečení, systém práce, úkoly krajské metodiky, nabídka knihovnám…

Rizika / problémy Nevhodnost grantového režimu pro financování  Zřizovatelé nebudou participovat Personální problémy (metodik s jistotou mzdy jen na 1 rok?) Očekávané pozdní přidělení dotace (problém výplat metodiků) Nepřipravenost některých pověřených knihoven na výkon RF (personální, materiální)

Příprava a tvorba systému říjen - prosinec Ustálen konečný počet pověřených knihoven na 15 Zadány předběžné projekty – tzv. miniprojekty  Zadána osnova  Stanovena předběžná částka na výkon RF  Připraveny standardy výkonu RF Připraven text smlouvy SVK s pověřenou knihovnou

Příprava a tvorba systému prosinec - leden Posouzení miniprojektů především ve vztahu ke standardům výkonu RF  Jednání s pověřenými knihovnami, jejichž projekt nevyhovoval Např. velká částka na platy nebo malá částka na nákup výměnného fondu  Zpracování tabulkových přehledů o realizaci RF ve Středočeském kraji

Závěrečná fáze přípravy systému Porada ředitelů 22. ledna  sdělena konečná finanční částka na výkon RF Ředitelé si odhlasovali, že výpočet prostředků bude proveden bez odečtu obyvatel v okresních městech Knihovnám, které doposud nevykonávaly RF, byla částka navýšena V SVK zůstala malá rezerva  Stanoven úkol zpracovat konečné projekty Porada ředitelů 30. ledna  Rozhovor o zpracovaných projektech a podpis smlouvy Zkompletování informací a jejich odeslání na MK Data z projektů zpracována do tabulkových přehledů

Statistika přípravy výkonu RF z pohledu SVK v Kladně Komunikace s řediteli  6 porad (1 porada pracovní skupiny)  18 návštěv v knihovnách  Množství elektronické pošty a telefon. konzultací Bylo zpracováno 5 materiálů Tabulky / formuláře /osnovy – Každá pověřená knihovna zpracovala 3 projekty

Problémy a nedostatky vznikajícího systému kooperace Dotace přichází opožděně – buďme kouzelníky a hazardními hráči  Financování bez dotace porušuje rozpočtová pravidla  Čerpání finančních prostředků „dvojnásobnou rychlostí“ narušuje kontinuitu a účelnost kooperace  Personální problémy Co financovat a co ne? Jak má být hodnocen průběh a splnění celé akce? Je možné, aby pověřená knihovna pověřila sama další knihovnu a přerozdělila jí peníze na RF? Problém přibývání počtu pověřených knihoven Aktualizace standardů

Důsledky současného stavu Ředitelé PK jsou nuceni k výkonu RF bez peněz  To není korektní, to není morální  Riskují „…že se stanou kriminálními živly“ Je ohrožen /a  systém realizace RF V zákulisí je skryta možnost, že realizace výkonu RF zůstane na krajských knihovnách  důvěra v kooperaci knihoven a její věrohodnost V knihovnách i u zřizovatelů Nenechme zpochybnit vynaložené prostředky a energii, kterou jsme vložili do budování systému kooperace

Na závěr… děkuji všem ředitelkám pověřených knihoven ve Středočeském kraji  za jejich statečnost  za velkou vstřícnost, ochotu spolupracovat a za odhodlání vytvářet toto společné dílo kooperace

Příprava knihoven na výkon regionálních funkcí ve Středo- českém kraji v letech 2001/2002 Mgr. Jan Helcelet Středočeská vědecká knihovna v Kladně Seminář Regionální funkce Brno 23. a 24. dubna 2002