Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Přístup MŽP k novelám energetické legislativy a některým dalším problémovým okruhům Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Projekty vedoucí ke snižování emisí skleníkových plynů podporované Českou energetickou agenturou Andrea Kulhavá ČEA Seminář „Zákon o podpoře výroby energie.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Státní energetická inspekce
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Rejstřík povolenek na emise CO2 v ČR - kompetence OTE
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika podpory KVET a druhotných energetických zdrojů v novele energetického zákona Ing. Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Regulované ceny pro konečné zákazníky a legislativa v roce 2006 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad AEM
Pohled ERÚ na energetickou legislativu, příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Ing. Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
14. prosince 2005 Praha 1 Změny podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie v roce 2006 Rostislav Krejcar.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Podpora obnovitelných zdrojů elektřiny
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2001/77/ES ze dne 27. září 2001 o podpoře elektrické energie vyrobené z obnovitelných zdrojů energie na vnitřním trhu s elektrickou energií Tato Směrnice ukládá členským zemím, aby:   - stanovily cíle u spotřeby elektrické energie z obnovitelných zdrojů na nejbližších 10 let a přitom vycházely z indikativních cílů uvedených v příloze Směrnice;   - každých 5 let referovaly Komisi EU o plnění těchto cílů, přitom první termín byl 27.října 2002 a nejbližší další termín je tedy říjen 2007,   - nejpozději k 27.říjnu 2003 referovaly o politice pro podporu OZE, cestách vedoucích k odstranění překážek a zajištění nediskriminujících a průhledných podmínek na trhu pro jednotlivé technologie na využití OZE.

SMĚRNICE EU 2001/77/ES Celkový indikativní cíl: % OZE na krytí tuzemské spotřeby energie v roce ,1% podíl OZE na krytí spotřeby elektřiny v roce 2010 v EU jako celku Směrnice se nezabývá celkovým užitím OZE, ale pouze užitím OZE na výrobu elektrické energie. Jedná se o hrubou tuzemskou spotřebu elektřiny

Zákon č.458/2000 Sb., energetický zákon  Upravuje podmínky podnikání  Výkon státní správy Ministerstvo průmyslu a obchodu Energetický regulační úřad Státní energetická inspekce  Definuje obnovitelné zdroje energie - vodní do výkonu 10MW e - sluneční energie - větrná energie - geotermální energie - biomasa a bioplyn

Zákon č.406/2000 Sb., o hospodaření energií  účinnost od  stanoví práva a povinnosti fyzických a právnických osob při nakládání s energií  9 prováděcích vyhlášek + 2 nařízení vlády

Vyhláška 252/2001 Sb., o způsobu výkupu elektřiny  povinný výkup elektřiny z OZE (mimo vodních >10MW)  vztahuje se na elektřinu dodanou do distribuční soustavy  zpracování měsíčních výkazů  výkupní ceny stanoveny podle druhu a velikosti zdroje zvl.předpisem

Cenové rozhodnutí ERÚ č. 1/2002., ze dne kterým se stanovují ceny elektřiny a souvisejících služeb  upravuje ceny elektřiny a systémových služeb  vztahuje se na elektřinu dodanou do distribuční soustavy  výkupní ceny stanoveny podle druhu a velikosti zdroje zvl.předpisem  zpracování měsíčních výkazů

Minimální výkupní ceny Druh obnovitelného zdroje Minimální výkupní cena za 1 kWh v Kč MVE1,50 Větrné elektrárny3,00 Výroba elektrické energie spalováním biomasy / bioplynu 2,50 Výroba elektrické energie využitím geotermální energie 3,00 Výroba elektrické energie využitím slunečního záření 6,00

Obnovitelné zdroje v ČR

Aplikace Směrnice UE 77/2001 EC Možné postupy: - -samostatný zákon na podporu výroby energie z obnovitelných zdrojů - -samostatný zákon a částečné zapracování do zákonů 458 a 406/2000 Sb. - -zapracování celé Směrnice do zákonů 458 a 406/2000 Sb.

Aplikace Směrnice UE 77/2001 EC Legislativní plán vlády - vypracovat návrh zákona a harmonizovat energetickou legislativu se Směrnicí Z původního zadání „Zákon na podporu výroby elektrické energie obnovitelných zdrojů“ bylo vypuštěno slovo elektrické Paragrafové znění má být předloženo do vlády ČR k , tj. návrh do Expertní pracovní skupina: - - MPO - - MŽP - - Přizváni zástupci MZe a ERÚ

Cíl zákona Zvýšit podíl výroby elektřiny z OZE na hodnotu 6,2% v roce 2010 Zvýšit podíl OZE na primární spotřebě na hodnotu 4,6% v roce 2010 Přispět ke snížení emisí skleníkových plynů Snížení závislosti na dovozu energetických surovin Zvýšit diverzifikaci a decentralizaci zdrojů – zvýšení bezpečnosti dodávek Vyšší zaměstnanost v regionech

Základní otázky Minimální výkupní ceny Povinné kvóty Zelené certifikáty Rozdělení nákladů na připojení

Česká energetická agentura U Sovových mlýnů 9 Praha 1 Tel.: