Rozdělení vepřového masa Autor: Lenka Štekrová
Původ masa Vepřové maso je maso prasete domácího. Prase domácí je chováno především pro maso. Většina prasat proto nepřežije první rok života. Jsou poražena, jakmile dosáhnou stanovené porážkové hmotnosti (zpravidla 80-120 kg). Po dosažení této hmotnosti již prase neroste, pouze tuční. Prasata, chovaná pro sádlo, se proto porážejí až o něco později, většinou až ve věku jednoho a půl roku. Déle se pochopitelně nechávají žít také chovné prasnice a plemenní kanci. Kromě masa a sádla se využívá i vepřová kůže, zvaná krupon, štětiny a prasečí hnůj či kejda.
Rozdělení masa 1. Prasečí hlava 2. Lalok 3. Hřbetní sádlo 4. Krkovička 5. Plecko 6. Pečeně 7. Kotleta 8. Panenská svíčková 9. Žebra 10. Bůček 11. Přední kýta 12. Zadní kýta (horní šál, dolní šál a ořech) 13. Kolínko 14. Nožička 15. Ocásek
Vepřový guláš Cena za 1kg vepřové plece 107 Kč
Zapečená krkovice v alobalu Cena za 1kg vepřové krkovice 119 Kč
Moravský vrabec, zelí, bramborový knedlík Cena za 1 kg vepřového bůčku 85 Kč
Vepřová kotleta na víně Cena za 1 kg vepřové kotlety 110 Kč