XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r. 2011 Seminář Teplárny Otrokovice, a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Ing. René Neděla, Ing. Svatopluk Srba Energetický regulační úřad
Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Systém kontrolní činnosti SEI
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
1 Energie a bydlení v České republice XVII. Seminář energetiků – Jelenovská 2007 Pavel Kaufmann.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Tisková konference k cenovým rozhodnutím ERÚ pro rok 2014 Ing. Alena Vitásková předsedkyně ERÚ 29. listopadu 2013.
Fungování evropských trhů v EU a ČR Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování energetických trhů? Nová legislativa a její vliv na trh s elektřinou.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Transkript prezentace:

XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a. s. 11. – 13. ledna 2011, Jelenovská Josef Fiřt předseda ERÚ

2 Obsah prezentace I.Regulace v energetice II.Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny III.Cenová rozhodnutí ERÚ na r. 2011

3 I.Regulace v energetice Stanovování cen elektřina a plyn ERÚ skončilo - k u elektřiny - k (resp ) u plynu Jaký byl vývoj cen regulovaných a silové elektřiny? Naplnily se záměry EU?

4 Vývoj absolutního podílu jednosložkové ceny elektřiny pro KZ na úrovni NN OZE 370 Kč/MWh OZE 578 Kč/MWh

5 Vývoj regulované a neregulované složky ceny za dodávku elektřiny

6 Srovnání: složky ceny elektřiny pro domácnosti (uvažovaná roční spotřeba 2,5 – 5 MWh) – bez daní Pozn. Některé hodnoty Eurostat neuvádí

7 Vývoj ceny elektřiny pro domácnosti – bez daní (uvažovaná roční spotřeba 2,5 – 5 MWh)

8 Srovnání: složky ceny elektřiny pro průmysl (uvažovaná roční spotřeba 0,5 – 2 GWh) – bez daní

9 Vývoj ceny elektřiny pro průmysl – bez daní (uvažovaná roční spotřeba 0,5 – 2 GWh)

10 Srovnání: složky ceny elektřiny pro domácnosti (uvažovaná roční spotřeba 2,5 – 5 MWh)

11 Srovnání: složky ceny elektřiny pro průmysl (uvažovaná roční spotřeba 0,5 – 2 GWh)

12 II. OZE a její vliv na cenu elektřiny Povinnost podporovat výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie stanovila směrnice 2001/77/ES V podmínkách České republiky je systém, podpory definován zákonem č. 180/2005 Sb. o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie

13 Výroba elektřiny z OZE v ČR

14

15

16 Instalovaný výkon FV zařízení [kWp] >1000celkem Počet instalovaných FV zařízení [ks] Počet instalovaných FV zařízení [%]81,436,678,073,83100,00 Celkový instalovaný výkon [MWp]84,1351,60424,661340,041900,43 Celkový instalovaný výkon [%]4,432,7222,3570,51100,00 Struktura instalovaného výkonu k

17 Vývoj vydaných licencí a výkupních cen u FVE

18 Podíl jednotlivých složek ceny za dodávku elektřiny pro zákazníky na úrovni NN v roce bez daňových položek (pozn. dopady podpory OZE pro rok počítáno s hodnotu 370 Kč/MWh)

19 III.Cenová rozhodnutí ERÚ pro r CR č. 1/2010 z – teplo -CR č. 2/2010 z podpora výroby elektřiny z OZE -CR č. 3/2010 z ceny regulovaných služeb – plyn

20 -CR č. 4/2010 z – ceny regulovaných služeb – elektřina -CR č. 5/2010 z – ceny regulovaných služeb elektro – NN -CR č. 6/2010 z , kterým se mění CR č. 4/2010 (výše poplatku za OZE se mění z 578 Kč na 370 Kč/MWh)

21 Nové právní předpisy (dokumenty) EU 1.Nařízení č. 994/2010 – bezpečnost dodávek ZP  Ústřední věstník EU  platí od 2. prosince 2010  reakce na rusko-ukrajinské spory (r. 2009) → prevence  zvýšení flexibility dodávek  podpora 31 projektů (1,39 mld. €)

22 2.EK zveřejnila výsledky studie – možnosti spotřebitelů využívat nejvýhodnější tarify na evropském trhu  možnost úspory až 13 mld. €  malá informovanost i angažovanost spotřebitelů  jen 1/3 zákazníků porovnává nabídky dodavatelů 3.EK představila návrhy bezpečnostních norem pro použitý jaderný materiál  nejen JE, ale i lékařství a výzkum  ČS do 4 let předložit programy, které vymezí nakládání s jaderným odpadem

23 4.EK představila novou strategii pro energetiku do r  strategie není legislativním aktem  pět hlavních priorit  úspora energie  celoevropský integrovaný trh  zajištění dostupné a bezpečné energie  posílení pozice Evropy jako lídra v oblasti energetických technologií  koordinace energetiky směrem ke třetím zemím

Děkuji za pozornost