Informační kulturní portál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropská filmová brána Pavla Janásková – Tomáš Lachman Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2008 Národní archiv v Praze
Advertisements

Webový portál EFG: Brána k evropskému filmovému dědictví Tomáš Lachman, Národní filmový archiv Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě Praha, Národní.
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Company LOGO Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby Integrovaný operační program 2007 – 2013 Ministerstvo vnitra České republiky.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Kulturní a kreativní obory a strukturální fondy Nosticz Palais June 26, 2013 Compiled by A. Marks, Ph.D. (Cant.)
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
Spolupráce knihoven paměťových institucí PhDr. Zdeňka Friedlová IV. seminář knihoven paměťových institucí Zlínského kraje Státní okresní archiv Zlín -
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Krajská digitalizační jednotka Kraje Vysočina
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Informace pro předsednictvo RVŠ Praha,
Podkladová studie k Národní strategii digitalizace kulturního obsahu
Obnova a využití klášterních komplexů Plasy a Kladruby
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.
CARARE: Connecting Archaeology and Architecture in Europeana
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních (jmenných)
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Inspirační databanka pro podporu strategického řízení rozvoje lidských zdrojů v krajích Národní vzdělávací fond, o.p.s. M. Mandíková, Z. Palán, I. Sládková,
Ing. Michal Unzeitig ARTIO s.r.o..  Co je Museo24  Vize a cíle  Role společnosti ARTIO  Technické řešení –CIDOC CRM –Sémantický web Obsah.
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
The Calimera Project is funded under the European Commission, IST Programme The Calimera Project is funded under the European Commission,
Strategie EK v oblasti digitalizace, zpřístupnění, sdílení a dlouhodobého uchování dat z oblasti kulturního dědictví.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních autorit.
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
KONFERENCE „VĚDA, MANAGEMENT A LIDSKÉ ZDROJE“ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 1. PROSINCE 2011 HLAVNÍ SMĚRY PROJEKTU NAKI „ EFEKTIVNÍ METODIKY PODPORY.
nová on-line prezentace muzejních a galerijních sbírek Mgr. Jakub Hauser, Národní muzeum.
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Práce s publikem Kancelář Kreativní Evropa – Kultura Magdalena Müllerová.
Sdílení dat o veřejné správě Jaroslav Svoboda MV, úsek informatiky odbor informatizace veřejné správy.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Zahájení úvodní slova představení projektu etapy projektu představení projektového týmu Národní digitální archiv.
David Cigánek, Metodické centrum pro informační technologie v muzejnictví (CITeM) Moravské zemské muzeum, Brno Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě.
Síť podpory nadání – propagace a společné projekty Vojtěch Tutr NIDV.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
as4u advanced system for you
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Oborová informační brána Musica
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Projekt Czechiana Josef Praks Ministerstvo kultury České republiky
Odbor archivní správy a spisové služby MV
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Informační kulturní portál Institut umění – Divadelní ústav Eva Žáková, Ondřej Svoboda 10. konference Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2009 2. prosince 2009

Czechiana informační kulturní portál vstupní brána do světa kultury v ČR jednotný přístupový bod ke kulturnímu bohatství ČR digitalizované kulturní dědictví a informace o současné kultuře

Funkce národní kulturní portál – prezentační vrstva národní agregátor pro poskytování dat do evropského systému Europeana naplňování strategie Smart Administration - zajištění on-line dostupnosti kulturního bohatství veřejnou správou, uplatnění ICT, podpora inovací, rozvoje kreativní společnosti a kreativní ekonomiky (oblast vzdělávání a kulturních a kreativních průmyslů), v souladu s Lisabonskou strategií

Cíle – využití zastřešení všech dílčích digitalizačních a informačních projektů vytvoření prostředí pro jejich společnou prezentaci – zpřístupnění, sdílení a znovu-využití a uživatelskou práci s centralizovanými daty a metadaty popularizační rovina vytvoření kontextů – časových, tematických, geografických a dalších širší společenské a ekonomické využití – oblast vzdělávání, cestovního ruchu informační zdroj pro kulturní politiku – mapování, strategie

Oblast kulturního dědictví – digitální kulturní obsahy Schéma propojení portálu Czechiana a dalších subjektů

Struktura Czechiany

Oblast živého umění komplexní dvoujazyčný (ČJ/AJ) průvodce českou kulturou pro českou i mezinárodní odbornou a širokou veřejnost správa strukturovaných adresářů napojení a spolupráce s dílčími oborovými portály publikování aktualit – zasílání newsletteru (nabídky spolupráce, příležitosti, granty, nabídky pracovních míst atd. na národní i mezinárodní úrovni atd.) zpracování textů o kultuře v ČR (kulturní profil, odborné texty o historii, současných trendech jednotlivých oborů atd.) informační zdroj o legislativě, studiích, strategiích, příkladech dobré praxe atd. informace o kulturním dění – odkazy, interaktivita (spolupráce s významnými kulturními organizacemi, vytváření nástěnek, profilů umělců atd.)

IDU jako vertikální agregátor a správce informací o současném umění optimalizace oborových portálů ve správě IDU www.divadlo.cz www.czechmusic.org www.czlit.cz www.institutumeni.cz spolupráce s dalšími oborovými portály

Spolupráce, vzájemná výhodnost spolupráce s paměťovými institucemi technické a formální požadavky pro začlenění projektů do systému Czechiany spolupráce s dalšími informačními zdroji

Technologie Koordinace projektu s technologickým vývojem Europeany Důraz na použité standardy popisu objektů Sledování a spolupráce s dalšími evropskými projekty

Základní funkční moduly systému Czechiana Národní agregátor včetně výstupního rozhraní na Europeanu Datové úložiště Portál s prezentační vrstvou Správa řízených slovníků včetně napojení na centrální registry Národní registr kulturních objektů Národní registr autorit Národní registr autorských práv

Institut umění - Divadelní ústav Děkujeme za pozornost Institut umění - Divadelní ústav Celetná 17, 110 00 Praha 1 www.institutumeni.cz eva.zakova@institutumeni.cz ondrej.svoboda@divadlo.cz T +420/224 809134