Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Advertisements

Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
VY_32_INOVACE_10_GAS_546_Sob
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
CHAMPENOIS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový výzkum Ročník / obor studia:III.
„EU peníze středním školám“
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba vína II.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingové řízení Ročník / obor studia:III.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový Informační systém Ročník / obor.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Jižní MORAVA Připraveno v roce 2008 Svatý kopeček.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový plán hotelu Ročník / obor studia:III.
TRANSVASALS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
OXID UHLIČITÝ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník – H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Výroba šumivých.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma:Výroba.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Výroba lihovin Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingové strategie Ročník / obor studia:III..
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Jakost, skladování a vady vína Ročník / obor studia:2.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Management a řízení hotelu
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Rozhodování jako manažerská funkce
Francie - Champagne Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Hospodářská politika státu
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Management a řízení hotelu
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Suroviny pro výrobu piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:  Technologie výroby šumivých vín Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.08.2012 – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 83

Technologie výroby šumivých vín

Výroba šumivých vín Šumivá vína se vyrábějí z kvalitních mladých vín. Používají se hlavně 2 výrobní metody, a to: kvašení v lahvích (původní metoda, tzv. šampaňská) kvašení v tancích – Charmantova (šarmanova) metoda. Další, méně používanou metodou je pouhé dosycování vína oxidem uhličitým (impregnace).

Výroba šumivých vín kvašených v lahvích Klasický způsob výroby vín kvašených v lahvích byl znám již koncem 17. století ve Francii. Princip spočívá v kvašení upraveného vyškoleného vína tak, aby po prokvašení cukru vznikl v lahvích tlak 0,5 MPa při 15 °C. Vykvašené víno se odkalí a chuťově upraví tzv. dosážním likérem na požadovaná typ šumivého vína.

Princip výroby sektů kvašením v lahvích Podstatou výrobní metody je druhotné kvašení vína v silnostěnných lahvích uzavřených zátkou a pojištěných agrafou. V kvasírně proběhne při teplotě kolem 15 'C hlavní kvašení (4 – 6 týdnů). Potom se lahve přemístí na dokvašení do sklepů (2 – 3 měsíce). V další fázi se kaly setřásají ve speciálních stojanech (6 – 8 týdnů), kde se lahve postupně přetáčejí do kolmé polohy a vzniklé kaly se tím usadí na zátce. Pak se hrdla lahví silně ochladí a zátka i s kaly se odstraní. Zbývá již jen doplnění obsahu dozážním likérem. Po uzavření se nechávají šumivá vína určitou dobu dozrát (běžná do jednoho roku. špičková až několik let). Postup při kvašení vína v lahvích je tento: scelování vína na požadovanou kvalitu, přidání cukru a vinných kvasinek, plnění a zátkování lahví, kvašení a setřásání kalů, degoržování (odstřelování kalů), doplnění dozážním likérem, zátkování, opatření agrafou, etiketování.

Schéma výroby sektů Zdroj obrázku: http://vladahadrava.xf.cz/napoje.html

Výroba šumivých vín kvašením v tancích Princip této výroby je shodný s klasickou výrobou vín kvašených v lahvích, ale s tím rozdílem, že víno kvasí v ocelových tancích. Prvním výrobcem zařízení pro výrobu šumivých vín kvašených v tancích byla francouzská společnost Charmat. Výrobu šumivých vín v tancích lze rozdělit na: Kvašení vína v tancích, Odkalování vína (zchlazení, filtrace do tanku s přetlakem CO2) Stáčení vína do lahví bez přístupu kyslíku.

Použitá literatura ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN 978-80-7318-748-4. HRABĚ, Jan. Základy zbožíznalství potravin. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011, 167 s. ISBN 978-80-7454-118-6.