SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová 2. 6. 2012. TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝŽIVA – základní složky potravy
Advertisements

Mgr. Adéla Kostrounová Mgr. Marcela Rychlá
TUKY (LIPIDY).
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
15 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO!
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_10
Škola: Praktická škola dvouletá
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Potraviny rostlinného původu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZDRAVÉ MLSÁNÍ Ivana Paletová
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO Čerstvě naražený ležák není jen chutný,ale i zdravý. Pivo obsahuje fůru vitamínů (hlavně skupiny b) a kopu minerálů.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VY_52_INOVACE_ZBP1_3464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Zpracování obilovin Střední odborná škola Otrokovice
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Luštěniny Ing. Alena Říhová
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Téma: Péče o zdraví 3. Výživa. Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační.
Dietní Normování. Dietní systém Historie jednotného dietního systému sahá do padesátých let minulého století byl publikován v Praze: Nový dietní.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Potrava
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Ovesná pochoutka Filip & Aleš.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
TUKY (LIPIDY).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název projektu: Moderní škola
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Buňka  organismy Látkové složení.
Sportovní výživa Ing. Babet Linhartová.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová

TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká rýže

LUŠTĚNINY - fazole - čočka - hrách - cizrna OBILOVINY - jáhly - špalda - kamut - quinoa - pohanka - ječné kroupy

VLOČKY - ovesné - pohankové - jahelné - špaldové MOUKA - špaldová - žitná - celozrnná pšeničná - rýžová - kukuřičná - pohanková

CUKRY A SLADIDLA - třtinový cukr - fruktóza - dextróza - med - obilné slady - obilné sirupy - javorový sirup - stévie

HOŘČICE A KEČUPY - hořčice Dijonská BIO Složení: voda, hořčičné semeno bio, ocet bio-líh 14%, nerafinovaná mořská sůl, neobsahuje konzervační látky - kečup TYGR BIO Složení: rajský protlak* 77%, zahuštěná jablečná šťáva* 15%, pálenkový ocet*, slunečnicový olej*, mořská sůl, cibule* Suroviny označené * pocházejí z ekologického zemědělství. Jediný na trhu bez cukru i zahušťovadel!

DŽEMY, MARMELÁDY, POMAZÁNKY - džemy st. Dalfour (jahoda, meruňka, borůvka, hruška, fíky, broskev, pomeranč se zázvorem) - BIO povidla bez cukru švestková, hrušková, jablečná - Ořechová másla a pomazánky

OLEJE, TUKY, MÁSLA - BIO kokosový olej - extra panenský olivový - slunečnicový - řepkový - konopný - lněný - mandlový - palmový tuk

SÓJOVÉ OMÁČKY - Tamari (sójové boby, voda, mořská sůl, destilované Saké, fermentační činidlo - Shoyu (sójové boby, voda, pšenice, mořská sůl, fermentační činidlo) OCTY - Umeocet (ume švestky, mořská sůl, Shizo (Perilla listy)

PEČIVO - celozrnné (nejlépe žitné kváskové pečivo)

A CO BY NIKDY NEMĚLO V NAŠÍ SPÍŽI CHYBĚT??? NO PŘECE NÁŠ SKVĚLÝ KOKTEJL F1!!!! - pouze 200 kcal v jedné porci - zasytí a dodá nám veškeré vitamíny a minerály

PROTEIN - základní prvek všech buněk a tkání - pomáhá při tvorbě svalů - podporuje imunitní systém - zdroj energie - pomáhá bojovat s chuťovými buňkami - neobsahuje cholesterol - obsahuje mnohem méně kalorií v porovnání se živočišným proteinem THERMOJETICS - snižování hladiny cholesterolu - odbourávání tuku z cév - posilování imunitního systému - prevence proti rakovině, infarktu a mozkové mrtvici

GURMÁNSKÁ RAJČATOVÁ POLÉVKA -1 porce m á pouze 104 kcal - vysoký obsah bílkovin a vlákniny - obsahuje 8x více proteinu než porce běžné rajské polévky - vhodná pro vegetariány - pocit sytosti pomáhá regulovat vaši hmotnost

VŠEM DĚKUJI ZA POZORNOST A PŘEJU PŘÍJEMNÝ ZBYTEK VÍKENDU!!!