KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunikace s uživateli knihoven s mentálním postižením Eva Cerniňáková Městská knihovna v Praze.
Advertisements

Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
MUDr. Martin Kučera Mgr. Kateřina Fritzlová
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tv a sport mentálně postižených
Podpůrný metodický seminář I.
Marie Sádlová Neurovědy 2012
Funkční geriatrické vyšetření a testy
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink Cíl: V době vymezené na seminář zopakovat a prohloubit znalosti a dovednosti účastníků v oblasti.
Narušená komunikační schopnost
Výchova mládeže s více vadami
Komunikace s dětským pacientem
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Poruchy autistického spektra (PAS) Pervazivní vývojové poruchy
Příčiny SPU.
Alternativní a augmentativní komunikace
Specifické vývojové poruchy učení
Speciálně pedagogická diagnostika logopedická
DMO Olga Bürgerová.
KOMUNIKACE SE SENIORY Olga Bürgerová.
Komunikace. Komunikace Komunikace je přenos nejrůznějších informačních obsahů v rámci komunikačních systémů Komunikace je přenos nejrůznějších informačních.
osob s mentálním postižením
Alternativní a augmentativní komunikace
Specifické poruchy školních dovedností
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Narušený vývoj řeči strukturní a systémové narušení jedné či většího počtu oblastí vývoje řeči (osvojování mateřského jazyka) vzhledem k chronologickému.
Symptomatické poruchy řeči u dětí s mentálním postižením
Paměť, intelekt a jejich poruchy (bakalářské a magisterskí studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno paměť učení.
Vývojová dysfázie.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
centrální porucha zpracování řečového signálu
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
K OMUNIKACE - DIAGNOSTIKA Zimní semestr. K OMUNIKACE Znamená výměnu informací, tj. předávání, zpracování a předávání informací Zahrnuje nejen komunikaci.
Logopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s narušenou komunikační schopností.
Učení podmiňováním Učení pokusem a omylem Učení programováním
MGR. HELENA SELUCKÁ VIKBB45 Literatura, četba, knihy pro osoby s postižením.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, z.s. Barbora Uhlířová.
Beakra  1. význam správné řeči  2. fyziologický a sociální základ výslovnosti  3. nesprávná a vadná výslovnost  4. příčiny a výskyt v populaci.
PORUCHY ŘEČI V DĚTSKÉM VĚKU
Inteligence DUM_19.
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
DMO dětská mozková obrna
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Vývoj jedince Autor: Mgr. Iva Hirschová
Pedie Co mají společné?.
Diagnostické metody.
DMO (dětská mozková obrna)
Sociální čtení.
Projekty na podporu handicapovaných uživatelů knihoven
Škola: SŠ, ZŠ a MŠ Karviná Autor: Bc.Balonová Soňa
Narušená komunikační schopnost
Alternativní augmentativní komunikace
Vývoj dítěte od narození do 6 let
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM OLGA BÜRGEROVÁ

MENTÁLNÍ RETARDACE: STAV ZASTAVENÉHO NEBO NEÚPLNÉHO VÝVOJE S NARUŠENÍM DOVEDNOSTÍ PŘIMĚŘENÝCH PRO DANÉ VÝVOJOVÉ OBDOBÍ STAV ZPŮSOBENÝ NEODSTRANITELNOU PORUCHOU MOZKU

STUPNĚ POSTIŽENÍ: Lehká mentální retardace: IQ 50 -69, diagnostikuje se v předškolním věku,v prvních letech je vývoj opožděn mírně, lezení, sezení,chůze, problém řešení složitějších úkolů mluví na uspokojivé úrovni, samostatně o sebe pečují,problém škola- čtení,logika,psaní, zvládnou program základní školy, problém řešení nových situací - nemocnice

Pokr. Středně těžká mentální retardace,IQ 39- 49 zachycen v kojeneckém věku, batolecím věku mentální věk se pohybuje 4-8 let, zpožděné vývoj chápání,řeč,péče o sebe sama, zručnost, osvojí si základy psaní,čtení, počítání speciální školy, jednoduchá manuální práce pod dohledem, špatná řečová komunikace

Pokr. Těžká mentální retardace: IQ 20-34 zřetelná od útlého věku, většinou kombinované postižení nenaučí se mluvit jednoduchá slova neverbální komunikace, stereotypní pohyby mentální věk se pohybuje mezi 18 měsíci – 3,5 lety, speciální škola

Pokr. hluboká mentální retardace: IQ 20 velmi omezená schopnost porozumět, vyjadřují pocity jsou imobilní nejsou schopni pečovat o sebe sama reagují na hmatové či sluchové podněty Mentální věk je nižší 18 měsíců Rozeznávají obrázky či symboly

KLINICKÉ PROJEVY: ZPOMALENÉ CHÁPÁNÍ ZHORŠENÁ PAMĚŤ POZORNOST JE NESTÁLÁ, TĚKAVÁ VYJADŘOVÁNÍ JE NEPŘESNÉ A NEOBRATNÉ PORUCHA POHYBOVÉ KOORDINACE BOUŘLIVÉ CITOVÉ REAKCE, IMPULZIVNÍ CHOVÁNÍ

KLINICKÉ PROJEVY: OPOŽDĚNÝ PSYCHOSOCIÁLNÍ VÝVOJ PORUŠENÁ KOMUNIKACE, INTERPERSONÁLNÍ VZTAHY PŘIZPŮSOBIVOST SNÍŽENÁ

ETIOLOGIE. 80% PRENATÁLNÍ OBDOBÍ 8% PERINATÁLNÍ OBDOBÍ POSTNATÁLNĚ – ÚRAZ, ZÁNĚT,METABOLICKÁ PORUCHA

PŘÍSTUP K MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM JEDINCŮM STANOVIT MÍRU SAMOSTATNOSTI A SEBEOBSLUHY S MATEŘSKOU OSOBOU STANOVIT ZÁSADY INDIVIDUÁLNÍHO PŘÍSTUPU OSLOVENÍ,OBLÍBENÝ PŘEDMĚT,ZVYKLOSTI DENNÍHO REŽIMU KOMUNIKACE S KLIENTEM PŘÍMO

PŘÍSTUP POKR. UDRŽOVÁNÍ OČNÍHO KONTAKTU JEDNODUCHÉ VĚTY A VOLNĚJŠÍ TEMPO ŘEČI INFANTILNÍ ZPŮSOB KOMUNIKACE NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE NEODPOROVAT KLIENTOVI, ODVÉST POZORNOST

ZÁSADY KOMUNIKACE: OHLED NA MENTÁLNÍ VĚK OHLED NA SOUČASNÝ PSYCHICKÝ STAV

NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE: MIMIKA HAPTIKA GESTIKULACE KOMUNIKACE S PŘEDMĚTEM KOMUNIKAČNÍ KARTA

CHYBY V KOMUNIKACI: KOMUNIKACE S JINOU OSOBOU POUŽÍVÁNÍ INFANTILNÍCH VÝRAZŮ NESPLNĚNÍ SLIBŮ VŮČI KLIENTOVI POUŽÍVÁNÍ ABSTRAKTNÍCH VÝRAZŮ

VOKS: VÝMĚNNÝ OBRÁZKOVÝ KOMUNIKAČNÍ SYSTÉM, METODA PRO ROZVOJ FUNKČNÍCH KOMUNIKAČNÍCH DOVEDNOSTÍ

ZPŮSOB ZKLDNĚNÍ NEKLIDNÉHO PACIENTA: KLIDNÝ PŘÍSTUP ROZHOVOR ODVEDENÍ POZORNOSTI OČNÍ KONTAKT HAPTIKA OMEZUJÍCÍ PROSTŘEDKY FARMAKA ČI POPRUHY JEN DLE ORDINACE LÉKAŘE, DOKUMENTOVAT, OMEZENÁ DOBA