CHEMIE 9. ROČNÍK KARBOXYLOVÉ KYSELINY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Charakteristická skupina: Karboxylová O - C OH Karboxylové kyseliny Charakteristická skupina: Karboxylová O - C OH
Kyselina mravenčí O HCOOH H - C OH výskyt: součást mravenčího jedu, kopřivy využití: desinfekční a konzervační prostředek
Kyselina octová CH3COOH O CH3 – C OH kapalina štiplavého zápachu leptavé účinky (koncentrace 99%) využití: konzervace potravin (8% ocet přibarvený karamelem) výroba barviv, plastů, léčiv
Vyšší karboxylové kyseliny vázané v tucích palmitová C15HXCOOH C15H31COOH stearová C17HXCOOH C17H35COOH olejová C17HXCOOH C17H33COOH
Aminokyseliny aminoskupina: –NH2 aminooctová NH2CH2COOH Nukleové kyseliny DNA - přenos dědičných informací RNA - účastní se tvorby bílkovin
Zdroje: http://www.openphoto.net http://commons.wikimedia.org/wiki