Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Příprava Národní inovační politiky
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Koordinace resortních politik výzkumu a vývoje Seznámení s Národní politikou výzkumu a vývoje České republiky na léta Ministerstvo školství,
Konference INOVACE 19. září 2013 Podpora podnikání malých a středních podniků ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Ing. Tomáš Hajdušek náměstek.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
PROJEKT INNONET Seminář Inovační potenciál ČR Praha,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Ing. Martin Jahn, MBA – místopředseda vlády pro ekonomiku (Úřad vlády, nábřeží Eduarda Beneše 4, Praha1)12. dubna Strategie Hospodářského Růstu inovace.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
INOVACE 2011 Pražská rada pro výzkum a ekonomiku (PRVEK) Bohuslav Svoboda Primátor hl. m. Prahy
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Pavel Švejda Inovační potenciál ČR Praha, 10. září 2008.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Spolupráce na tvorbě Regionálních inovačních strategií Podpora konkurenceschopnosti krajů CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Lucie.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
… od myšlenek k aplikacím Marcel Kraus Oddělení strategií a analýz.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
TECHNOLOGICKÉ CENTRUM AV ČR a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Technologická agentura
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Transkript prezentace:

Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“

Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 (NIP ČR) Co to je? Proč a jak vznikla? Obsah, jaká je? Problémy a širší souvislosti

NIP ČR – CO TO JE? Dokument schválený usnesením vlády ČR ze dne 7. července 2005 č. 851 Aktivity, opatření činnosti realizující: uvedený dokument další koncepční a strategické dokumenty ústředních správních úřadů, samosprávných orgánů aj. vybrané programy koordinované a podporované ústředními správními úřady aj. (MPO, MŠMT aj.) aktivity státních i nestátních organizací (Czechinvest, AIP aj.)

NIP ČRPROČ A JAK VZNIKLA? ČR v podstatě jediná země OECD, která IP neměla; podceňování role koncepčních a strategických dokumentů pro oblast podnikání Výrazné zaostávání ČR za členskými a kandidátskými zeměmi EU (graf) Změna paradigmatu (schéma) Svítání na lepší časy Národní inovační strategie z března 2004 (usn. vlády z ); úkol do předložit Národní inovační politiku Programy MPO Aktivity Czechinvestu, aj. jmenování mpř. vlády pro ekonomiku

TRH VĚDECKÁ PODPORA TECHNOLOGICKÁ ŘEŠENÍ Základní výzkum Aplikovaný výzkum Vývoj DEMANDDEMAND ŘEŠENÍ PROBLÉMŬ P O ŽA D A V K Y PODNIKATEL SKÝ VÝBĚR VÝZV Y SPOL EŇOS TI A EKON OMIK Y

NIP ČRPROČ A JAK VZNIKLA? Těžce (kapacity sRVV, paralelní příprava Strategie hospodářského růstu, pracovní skupina) Termín 2x prodloužen; po připomínkovém řízení schválena vládou 7. července 2005 (usn. vlády č. 851) Uložené úkoly usn. vlády č. 851: realizovat opatření NIP nový statut Rady pro výzkum a vývoj v roce 2007 vyhodnotit plnění a návrh korekčních opatření harmonizovat Národní politiku VaV s NIP a v únoru 2006 předložit návrh potřebných změn

NIP ČROBSAH A JAKÁ JE? Standardní vládní dokument – úvod, kvasi-analýza stavu, návaznost na jiné zahraniční a domácí dokumenty, přílohy, vlastní NIP ve struktuře: Cíle Úkoly Nástroje Opatření –Gestor –Termín –Ukazatele úspěšnosti –Způsob hodnocení

NIP ČROBSAH A JAKÁ JE? Celkem 48 opatření pro realizaci 5 cílů: –Posílit výzkum a vývoj jako zdroj inovací (6 úkolů, 24 opatření) –Vytvořit funkční spolupráci veřejného a soukromého sektoru (3 úkoly, 6 opatření) –Zajisti lidské zdroje pro inovace (1 úkol, 8 opatření) –Zefektivnit výkon státní správy ve výzkumu, vývoji a inovacích (4 úkoly, 7 opatření) Podrobnosti v mimořádném čísle „inovační podnikání & transfer technologií 2005

NIP ČROBSAH A JAKÁ JE? Metodicky a formálně plně srovnatelná se zahraničními dokumenty; v době přípravy jasné rozlišení strategie a politiky Objektivní, vycházející z potřeb ČR Pozitivně ovlivněná dobrou vůlí a pracovním úsilím autorů v průběhu přípravy Kvalitu však ukáží až výsledky její realizace

NIP ČRPROBLÉMY A ŠIRŠÍ SOUVISLOSTI Neprošly některé záměry (výrazné snížení počtu rozpočtových kapitol na VaV, posílení pracovních kapacit (sRVV, MPO) aj. Změny kompetenčního zákona (působností ministerstev) v nedohlednu Nevyjasněné působnosti v oblasti inovací Paralelní příprava – VÝHODA I NEVÝHODA – mnoha zásadních dokumentů (překryvy, prázdná místa, přetíženost pracovišť zpracovávajících podkladové studie a dokumenty): –Koncepce inovací pro oblast průmyslu a podnikání na období 2005–2008 (MPO) –Národní klastrová strategie (MPO) – schválena usn. vlády ze dne 13. července 2005 č. 883

NIP ČRPROBLÉMY A ŠIRŠÍ SOUVISLOSTI –Strategie hospodářského růstu ČR (mpř. vlády pro ekonomiku) – vzata na vědomí usn. vlády z 20. července 2005 č. 984; zatím chybí posouzení vlivu na životní prostředí –Národní program reforem (národní aktualizace Lisabonské strategie) –Národní rozvojový plán a operační programy na období 2007–2013 (MMR a další); nezbytné pro možnost čerpání z fondů EU v příštím rozpočtovém období