Autor: Mgr. Ilona Nováková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název dokumentu: Velkomoravská říše Autor: PhDr. Jana Burianová
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Opakujeme – české země 1 Dějepis 2. stupeň
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Velká Morava (Velkomoravská říše)
Velká Morava Období století.
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
VELKÁ MORAVA 7. ročník.
Velká Morava.
VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE Lenka Venclová 7.ročník.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Velkomoravská říše 7. ročník.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Velká Morava.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová
VELKÁ MORAVA A POČÁTKY KŘESŤANSTVÍ (CYRIL A METODĚJ)
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
Je to první stát na našem území. Velkomoravská knížata:
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
Velkomoravská říše pro 4. ročník ZŠ
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
VY_32_INOVACE_154.
Velká Morava Lubomír Berka.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Velká Morava Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno: 2012 ZA, 2. ročník,
Sámova říše, Velkomoravská říše
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Z.Šupková Název šablonyIII/2.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_61.
EU do škol PhDr. Jana Žáková
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Velká Morava.
Velká Morava.
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem a panovníky Velkomoravské říše. Název:
První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Středověk – první státní útvary na našem území
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Panovníci Velké Moravy
Druh učebního materiálu
zpracovaný v rámci projektu
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Velká Morava VY_32_Inovace_06SJ-4
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Velká Morava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Velkomoravská říše Vlastivěda 4. ročník
Velkomoravská říše Historie - knížata.
VY_32_INOVACE_Lul_I_01 Velká Morava
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.08_velka_morava Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Křesťanství a středověká Evropa
VY_32_INOVACE_13 Velkomoravská říše Autor: Mgr. Jiří Šimůnek
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Ilona Nováková Název: Velká Morava VY_32_inovace_VL4_05 Autor: Mgr. Ilona Nováková Oblast: Člověk a společnost - vlastivěda Stručná anotace: Prezentace je věnována žákům 4. ročníku. Zabývá se státním útvarem Velká Morava. Poukazuje na přínos věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Datum: 23.10.2011 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Velkomoravská říše V 9. století našeho letopočtu vznikal na Moravě a na jihozápadním Slovensku první státní útvar Velkomoravská říše. Kníže Mojmír I. porazil nitranského knížete Pribinu. Za vlády Rastislava byla Velká Morava mocným státem. Mapa: http://mojebrno.wz.cz/inka--brno-velkomoravska-rise.html

Rozkvět Velké Moravy Kníže Rostislav byl mocný panovník, dobrý politik a válečník, byl vzdělaný. Sám byl křesťanem a chtěl šířit křesťanství i mezi lid. Křesťanství = víra v jednoho boha. Rostislav vyhnal německé duchovní, kterým lidé nerozuměli a povolal r. 863 z Byzance věrozvěsty (kněží) Cyrila (Konstantina) a Metoděje, kteří do náboženských obřadů zavedli staroslověnský jazyk. Obrázek: http://www.pravoslav.gts.cz/c_m/cyrmet.htm

Působení Konstantina a Metoděje Konstantin a Metoděj hovořili slovanským jazykem ten užívali i při bohoslužbách. Konstantin vytvořil první slovanské písmo hlaholici. Do hlaholice přeložil části bible a náboženské texty. Křesťanství se šířilo mezi prosté lidi. I tak museli své bohoslužby obhájit před papežem. obrázky: http://www.listar.cz/papez_vyzdvihl.htm http://history-if.blog.cz/0910/velkomoravska-rise

Vláda Svatopluka Po Rostislavovi nastoupil na knížecí stolec Svatopluk. Zpočátku byl spojencem mocné Franské říše, později však Franky vyhnal ze země. Za vlády Svatopluka nastal největší rozkvět Velkomoravské říše, kníže rozšiřoval svá území. Podporoval křesťanství. Po smrti Metoděje se opět začalo kázat latinsky a ustálilo se nové písmo latinka. obrázek: http://www.moravacizmoravy.estranky.cz/img/picture/23/image48.gif

Rozvoj řemesel Konstantin a Metoděj přinesli na Velkou Moravu znalosti o nových řemeslech a stavitelství. Na hradištích stavěly se kamenné kostelíky. Proslulé jsou šperky - zlaté a stříbrné náušnice, gombíky, spony na opasky,…Rozvíjelo se kovářství, hrnčířství, tkaly se oděvy, vyráběla se obuv. obrázky: http://history-if.blog.cz/0910/velkomoravska-rise

Zánik Velké Moravy Po smrti Svatopluka se Velká Morava musela bránit nájezdům Bavorů a kočovných Maďarů. Pověst: Tři pruty Svatoplukovy vypráví o tom, jak je důležité držet pospolu - pak je možné ubránit se proti útokům okolních panovníků. Obrázek: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Svatopluk_I.jpg Na trůn nastupuje Mojmír II. Uvnitř země panují nepokoje, říše se rozpadá a kolem roku 906 zaniká vláda Mojmírovců.