PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kondiční a výživový specialista
Advertisements

Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
B.Procházka Poděbrady 16. –
VÝŽIVA – základní složky potravy
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
Pitný režim.
Občanská iniciativa Bohuslav Sedláček Margit Slimáková Odborný garant
HYGIENICKÁ SLUŽBA -STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV
KOLEKTIV AUTORŮ SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
DETOXIKACE – očista organismu
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
Pitný režim u seniorů.
Zdravé stravování KC3.
Výživa, zdraví a výkon Michal Jeník
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
VODA PITNÝ REŽIM Monika Crhová (
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Voda – němá živina Často se voda mezi živiny neřadí, přestože je opomíjená, je nepostradatelná. Po vzduchu je voda druhou nejdůležitější podmínkou života,
Nealkoholické nápoje. Sodová voda uměle tvořená kyselina Výroba nezávadná voda + hydrogen uhličitan sodný + malé množství kuchyňské soli Sytí se pod tlakem.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
VY_32_INOVACE_04_20_pitný režim Klikněte na správnou odpověď.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
1 VODA Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace VODA / DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 010 Autor:
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 06_Soustava vylučovací Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : leden 2012.
Sůl moc nebo málo ?.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Osteoporóza.
PESTROST STRAVY.
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Vylučovací soustava VY_32_INOVACE_06-07 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Mgr. Martin Krobot Ústav ochrany a podpory zdraví
Transkript prezentace:

PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat Bc. Tereza Fujáková Katedra výživy člověka, LF MU, Brno 14. květen 2013

ZVLÁŠTNOSTI DĚTSKÉHO VĚKU s ohledem na hydrataci Moč Odpařování a pocení Vydechovaný vzduch Stolice Nápoje Potraviny Metabolická voda – jiné rozložení tělesné vody – ↑ relativní povrch těla – nedostatečně vyvinutý vylučovací systém – potřeba vody pro růst – horší tolerance ↑ teplot – neposednost, houževnatost – zaujetí pro okolní podněty – průjmy, zvracení, horečky – sdělení potřeb

Množství = ztráty + individuální potřeby KVALITA A KVANTITA – voda/ S/ jednoduché cukry/ B/ T/ vitaminy/ minerální látky/ bioaktivní látky/ organické kyseliny/ přídatné látky/ kofein/ oxid uhličitý/ (alkohol) Množství = ztráty + individuální potřeby DACH 2011

NÁSTRAHY dětského věku a období dospívání – ↑ relativní povrch těla – horší tolerance ↑ teplot – neposednost, houževnatost – zaujetí pro okolní podněty – noční ztráty pocením, dýcháním a odpařováním z kůže – žízeň jako projev dehydratace – negativní vliv na duševní stav, výkonnost, pozornost, bolest hlavy a únavu – preference sladké chuti – vliv reklam, vrstevníků, autorit a idolů – fast food x alternativní stravování x ideál krásy x PPP – vynechávání snídaní (i dopoledních svačin) – ↑ konzumace slazených nápojů

PRAKTICKÁ DOPORUČENÍ K MNOŽSTVÍ – předcházet žízni – pít v průběhu celého dne – připomínat dětem příjem tekutin – pěstovat pitný režim již od dětství Dostatečný pitný režim zlepšuje výkonnost, soustředění, krátkodobou paměť a další prvky procesu učení (EHI 2013). – možnost konzumace nápoje během vyučování (pokles koncentrace → hromadná pauza, odpočinek)

PRAKTICKÁ DOPORUČENÍ KE KVALITĚ TEKUTIN – základem pitného režimu pitná voda (z vodárenského zdroje/ kojenecká/ pramenitá/ minerální vody s mineralizací 150 – 500 mg/l), ovocný, zelený a slabý černý čaj, ředěné džusy – omezit konzumaci nápojů s ↑ obsah sacharidů, oxidu uhličitého, sladidel, přídatných látek – optimální teplota: ≥ 16 °C – sledovat celkovou mineralizaci i obsah jednotlivých minerálních látek – skladovat v suchu a temnu – sledovat minimální trvanlivost – proplachovat PET lahve, řádně je nechat vysušit

PRAKTICKÁ DOPORUČENÍ PŘI FYZICKÉ AKTIVITĚ, NEBO VYŠŠÍ OKOLNÍ TEPLOTĚ – řádná hydratace před sportem – trvá-li fyzická aktivita déle než 30 až 40 minut, je na místě (sportovní) nápoj – při ↑ ztrátách soli pocením je nutné hradit sodík, draslík, vápník a hořčík nápoji nebo potravinami – snižovat ztráty, zvyšovat přívod (volba oblečení, pokrývka hlavy, plánování aktivit, volba místa)

PRAKTICKÁ DOPORUČENÍ PRO ŠKOLNÍ JÍDELNY – nabídka pitné vody – slazené a neslazené nápoje – mléčné a nemléčné nápoje – střídat minerální vody – ne: přeslazené nápoje, s nadbytečným množstvím přídatných látek – raději cukry než sladidla – nápoje s jódem maximálně 2x týdně Slavíková, Vlčková 2013

Děkuji za pozornost.