Smrže vysoké a nádivka 2x jinak HK © Aleš Vít 2009
1. Nádivka se smrži - postup A)
1. Nádivka se smrži - postup B)
1.Nádivka se smrži - postup C)
Nádivka chutná teplá i za studena
2. Smrže s nádivkou – blanšírování hub
2. Smrže s nádivkou - nadívání
2. Smrže s nádivkou – k zapékání
2. Smrže s nádivkou - zapékané
Nadívaný smrž –
Smrž vysoký a nádivka - 2x jinak Suroviny: (jsou stejné pro obě úpravy) Několik větších zdravých smržů. K přípravě nádivky: rohlíky, vejce, vrchní záštipky mladých kopřiv, jemná dušená šunka, cibule, česnek tvrdý sýr, vývar, sůl, pepř, škvařené sádlo Postup: Smrže krátce blanšírujte v osolené vařící vodě, sceďte a odstavte. Nakrájené, vývarem a lžící rozpuštěného sádla pokropené rohlíky zaklepněte žloutkem. Najemno nakrájejte a přidejte ostatní suroviny a na větší sousta pokrájené houby. Osolte, okořeňte a zlehka vmíchejte tuhý sníh z bílků. Část syrové nádivky odstavte. Ad 1. Nádivku upečte dozlatova v sádlem vymazaném pekáčku a podávejte v teplé či ve studené podobě. Ad 2. Připravené smrže naplňte syrovou nádivkou, naplňte jimi pekáček, posypte je proužky šunky a sýra a zapečte. Fotorecept: ©Aleš Vít ČMS 2010