Pč_138_Kovy_Stříhání plechu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Advertisements

Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Libor Sovadina
NÁRODNÍ PARKY ČR - opakování
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Rašplování, pilování a broušení dřeva
Autor: Mgr. Helena Nováková
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
PČ_140_Technické zobrazování_Postup kreslení technického výkresu
PČ_142_Dřevo_Spojování dřeva plátováním, kolíkováním
Stejnosměrný a střídavý elektrický proud
Neživá příroda - vzduch
Druhy a názvy ručního nářadí
FY_079_ Elektrický proud v kovech_Elektrický odpor
Autor: Mgr. Libor Sovadina
FY_097_ Rozvětvený elektrický obvod_Výsledný odpor rezistorů za sebou
Výsledný odpor rezistorů spojených vedle sebe
Měření a měřidla v technické praxi
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Libor Sovadina
FY_094_Mechanika_ Zákon vzájemného působení těles
Pč_142_Dřevo_Spojování dřeva plátováním, čepy a kolíkováním
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Měření a měřidla v technické praxi
PČ_015_Práce s papírem – korálky
FY_075_Síla, skládání sil_Rovnovážná poloha tělesa
Rovnovážná poloha tělesa
FY_078_Elektrický proud v kovech_ Elektrické zdroje
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Pč_140_Technické zobrazování__Postup kreslení technického výkresu
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Národní parky - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Náhrdelník Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Zdroje elektrického napětí
Fy_103_Elektromagnetické jevy_Elektromagnetická indukce Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
PČ_137_Kovy_Nástroje pro ruční zpracování kovů
Opakování – vesmír, sluneční soustava
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Ch_006_Chemické reakce_Skladné Autor: Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Př_136_Geologie_Petrologie
Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou
Vlci Pří_087_Rozmanitost přírody_Vlci Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
PČ_040_Knoflíkový obrázek
Autor: Mgr. Helena Nováková
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Shrnutí učiva III Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Planety sluneční soustavy – Velké planety
VLIV TĚŽBY NEROSTŮ NA KRAJINU A ŽP
PČ_036_Práce s papírem_Vytlačované přáníčko
PŮSOBENÍ VODY V PÍSKOVCÍCH
PČ_135_Dřevo_Spojování dřeva hřebíky
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Pč_135_Dřevo_Spojování dřeva hřebíky
Pč_137_Kovy_Nástroje pro ruční zpracování kovů
PČ_003_Práce s drobným materiálem_Stojánek na ubrousky
KÁCENÍ TROPICKÉHO DEŠTNÉHO LESA
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada15 AnotaceBeztřískové.
Zpracování plechu I Podstavec pod hrnec
Zpracování plechu I Podstavec pod hrnec
Ch_007_Chemické reakce_Rozkladné
Transkript prezentace:

Pč_138_Kovy_Stříhání plechu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Pč_138_Kovy_Stříhání plechu Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva. Slouží k lepšímu pochopení významu předmětu v běžném životě. Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách pracovních činností Je určen pro předmět Pracovní činnosti a ročník 7.

Stříhání plechu Pákové Strojní Plech stříháme nůžkami na plech. Stříhání je beztřískový způsob oddělování materiálu. Je to rychlejší nežli sekání nebo řezání. V praxi používáme tři druhy nůžek na plech : Ruční Pákové Strojní Ruční nůžky se používají do tloušťky plechů nejvíce 1,5 mm

Druhy ručních nůžek na plech Vystřihovací Pro přímé střihy Převodové do 1,3 mm

Správné držení nůžek Nůžky se drží blízko konce rukojeti s ukazováčkem uvnitř. Při držení na konci rukojetí je stříhání snazší z důvodu využití delší páky.

Příprava materiálu před stříháním Před stříháním musíme plech viditelně orýsovat V mnoha případech je nutné počítat s přídavkem na nástřih. Při stříhání je nutné držet plech tak, aby bylo vidět na rysku, podle které stříháme Po odstřihnutí musí být ryska stále vidět, tak aby zbyl materiál na dopracování tvaru. Hrany plechu jsou po střihu rovné a poměrně ostré. Otřepy odstraním e pilníkem nebo smirkovým papírem. Pokud jsou hrany po střihu nerovné, vyrovnáme je dřevěnou paličkou.

Orýsování materiálu Plech se orýsovává ostrou ocelovou jehlou. Tužka není příliš vhodná, protože na povrchu plechu příliš nedrží, není moc vidět a snadno se smaže. K měření je možné použít skládací metr, pravítko nebo ocelové měřidlo.

Držení plechu Kvůli možnosti snadného poranění o ostré hrany plechu je dobré držet při stříhání materiál v pracovních rukavicích. Plech mívá ostré hrany vzniklé právě při jeho stříhání a proto je velmi snadné se o něj pořezat.

Postup při stříhání Při stříhání plechu je nutné stříhat tak, aby ryska zůstala na ustřiženém materiálu viditelná. Tento materiál, který je navíc je nutný pro přesné opracování výrobku do požadovaného tvaru například pilníkem, nebo na elektrické brusce.

Škrabák k odstranění otřepů Při stříhání plechu vznikají na okrajích plechu otřepy, které mohou snadno poranit. Z tohoto důvodu a z důvodu dosažení požadovaného tvaru se tyto otřepy odstraní pilníkem, smirkem, nebo speciálním škrabákem. Škrabák k odstranění otřepů

Vyrovnání paličkou Gumová palička Vyrovnávaný plech Ocelová podložka Při stříhání dochází k deformaci plechu – zprohýbání. Je nutné po ustřižení plech vyrovnat. K tomu se používá gumová palička, která nezpůsobí zničení povrchu plechu Gumová palička Vyrovnávaný plech Ocelová podložka

Pákové nůžky Po skončení práce musí být pákové nůžky zajištěny proti pohybu pojišťovacím kolíkem, aby nedošlo k náhodné manipulaci a možnému zranění. Pro pákové nůžky není problém ustřihnout prst !

Stříhání pákovými nůžkami Břity nůžek Stříhaný plech Pákové nůžky se používají pro stříhání silnějších plechů, nebo pro stříhání po větší délce. Pákové nůžky používají klempíři nebo karosáři.

Klempíř Klempíř je řemeslník, který pracuje s plechem. Plech, nejčastěji pozinkovaný ocelový nebo měděný, stříhá, tvaruje (ohýbá) a spojuje pájením nebo skládaním. K obvyklým klempířským výrobkům patří součásti okapů, oplechování střešních vikýřů, komínů, pokládka plechové střešní krytiny atd.

Bezpečnost práce Při stříhání plechu dej pozor na prsty ruky, kterou držíš materiál, ale i na prsty ruky, kterou svíráš rukojeť nůžek. Nůžky drž na konci rukojeti. Hrany mívají ostré otřepy, dej pozor na pořezání ! Ostré otřepy ihned odstraň pilníkem. Odstřihnutý odpadový materiál odkliď do kovového odpadu. Zabráníš tím zbytečnému úrazu

Použité zdroje: File:Zingueur.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 15.10.2007 [cit. 2014-12-03]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zingueur.jpg Pracovní vyučování. Praha: SPN, 1988. ISBN 14-567-88 Fotografie a obrázky autora