Duhová energie Evropské směrnice o elektřině a plynu od interpretace k zavedení Ing. Miroslav VRBA ČEZ, a. s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Advertisements

PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Zásadní změny v novele energetického zákona
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
IAS 38 Nehmotná aktiva.
Webové portály LDS/MDS
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
IAS 38 Nehmotná aktiva.
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Transkript prezentace:

duhová energie Evropské směrnice o elektřině a plynu od interpretace k zavedení Ing. Miroslav VRBA ČEZ, a. s.

duhová energie Výkladové poznámky Komise (DG TREN) ke směrnicím 2003/54 a 55 Unbundling Role regulačních autorit Závazky veřejné služby Praktická opatření pro distribuci vyplývající ze zavedení soutěže Opatření k zajištění dodávek elektřiny Předpisy pro bezpečnost dodávek plynuPředpisy pro bezpečnost dodávek plynu Přístup třetích stran k plynovým zásobníkůmPřístup třetích stran k plynovým zásobníkům

duhová energie Právní názor EURELECTRIC monopol na autoritativní výklad Smlouvy EC a dalších dokumentů má pouze Evropský soudní dvůr Komise může pouze objasňovat, vysvětlovat,.. výkladové poznámky DG TREN jsou v rozporu s principem subsidiarity, proporcionality, legitimního očekávání a právní jistoty výkladové poznámky nejsou pro členské státy závazné, ale mohou mít právní účinek jejich promítnutím do národních legislativ

duhová energie Unbundling PDS transparentnost prevence střetu zájmů nezávislost provozovatelů přirozených monopolů nediskriminační přístup k uživatelům sítí právní, funkční, nikoliv vlastnické oddělení právní oddělení nejpozději do vertikálně integrovaný podnik je i holding, skupina ovládaných podniků výjimka do zákazníků pro malé VIP, v rámci skupiny podniků se sčítá

duhová energie Unbundling PDS VIP musí zřídit samostatný síťový podnik, který nemusí vlastnit infrastrukturu, může využívat společné služby, jeho management musí mít ale „účinná práva rozhodovat“ (odměny za výkonnost síťového podniku, důvody odvolání ve stanovách, omezené vlastnictví akcií,..) mateřská společnost může schvalovat finanční/podnikatelský plán, nesmí ale řídit každodenní činnost síťového podniku ani korigovat rozhodnutí o výstavbě a modernizaci sítě v rámci finančního plánu

duhová energie Unbundling PDS Náklady na unbundling –právní náklady na založení nové/nových společností –zavedení nové obchodní známky (rebranding) –přestěhování (výstavba čínských zdí) –úprava existujících nebo pořízení nových ITC systémů –personální vícenáklady –vícenáklady v důsledku ztráty efektů ze společných služeb v rámci VIP –náklady na poradce/konzultační služby –finanční náklady (dopad na rating)

duhová energie Role regulačních autorit Základní odpovědnosti a povinnosti schvalování metodologií tvorby cen a tarifů za regulované činnosti úroveň transparentnosti a soutěže zveřejňování příslušných informací kvalita služeb, doby oprav, lhůty a podmínky pro připojení spotřebitelů i výrobců pravidla přístupu k zásobníkům a podpůrným službámpravidla přístupu k zásobníkům a podpůrným službám

duhová energie Role regulačních autorit schválit strukturu vyrovnávacího trhu nebo metodologii pro stanovení poplatků na nákup a prodej regulační energie stanovit pravidla pro průhledné a nediskriminační přidělování přeshraničních kapacit a pro řešení přeplnění infrastruktury stanovit pravidla pro přiřazování nákladů oddělených činností vyřizování stížností týkajících se výše uvedených činností provozovatelů

duhová energie Role regulačních autorit Další možné povinnosti vydávání oprávnění a licencí sledování bezpečnosti dodávky organizace, sledování a řízení postupu veřejného výběrového řízení na výrobu ochrana spotřebitele, zejména zranitelných zákazníků rozhodování o úlevách týkajících se závazků typu take-or-pay v oblasti plynurozhodování o úlevách týkajících se závazků typu take-or-pay v oblasti plynu systémy vyřizování sporů týkajících se přístupu k zásobovací /těžební plynovodní síti („upstream“)systémy vyřizování sporů týkajících se přístupu k zásobovací /těžební plynovodní síti („upstream“)

duhová energie Závazky veřejné služby Zajištění služeb ve všeobecném ekonomickém zájmu, určených k uspokojování universálních potřeb jedinců, neplyne z nich prospěch určité skupině uživatelů, jejich poskytováním je pověřen soukromý podnik, nikoliv ze zákona svěřeno všem podnikům ZVS musí být: –jasně definovány, transparentní, nediskriminační, verifikovatelé –nákladově regulovány –účtovány odděleně –poskytovatelům kompenzovány –hlášeny Komisi –zadány pomocí oficiálního veřejného nástroje

duhová energie Závazky veřejné služby Závazky se mohou vztahovat: bezpečnost dodávek (jiné výkladové poznámky) pravidelnost dodávek (součást bezpečnosti) kvalita a ceny poskytovaných služeb (kontrola fungování trhu) ochrana životního prostředí (dopady na soutěž musí být úměrné ekologickým cílům) povinnost dodávat všem spotřebitelům na daném území (dodavatel poslední instance) rovné zacházení se spotřebiteli

duhová energie Závazky veřejné služby ZSV musí být zadány pomocí oficiálního nástroje, který stanoví: podstatu ZVS podniky a území, jichž se týká období, na něž se závazky vztahují způsob stanovení cen, za které podnik prodává a podmínky jejich kontroly podstatu exkluzivních, resp. zvláštních práv přiznaných poskytovatelům služeb výši kompenzací přiznaných poskytovatelům ustanovení o možnostech změn

duhová energie Distribuce Opatření vyplývající z otevření trhu konkurenci informování spotřebitelů (nestranné, úplné) umožnění změny dodavatele (jednoduchá, zdarma) kvalita distribuce (standardy, stimuly/sankce) měření – nové funkce měřících přístrojů typové diagramy zatížení universální služba defaultní distributor a dodavatel poslední instance

duhová energie Opatření k zajištění dodávek Bezpečnost dodávek je veřejným statkem monitorování bezpečnosti dodávek výběrové řízení na nové kapacity opatření na straně spotřeby a energetické účinnosti udržování pohotových záložních výkonů přístupy členských států k předcházení a řešení stavů nouze/nedostatku, jejich slučitelnost a míra deformace trhu Směrnice o bezpečnosti dodávek ?

duhová energie Směrnice 2003/87/EC zřizující schéma obchodování s povolenkami emisí skleníkových plynů uvnitř Společenství podpora energeticky efektivnějším technologiím včetně kogenerace produkujících méně skleníkových plynů od 2005 musí každý emitent mít povolenky v rozsahu svých emisí za kalendářní rok každý členský stát musí zveřejnit svůj alokační plán do března 2004 na první tři roky musí být alokováno minimálně 95 % povolenek a na dalších 5 let 90 % zdarma povolenky musí být přiděleny tři měsíce před počátkem prvního období, 12 měsíců před počátky následných období

duhová energie Směrnice 2003/87/EC zřizující schéma obchodování s povolenkami emisí skleníkových plynů uvnitř Společenství povolenky budou platné vždy na tří, resp. pětileté období, po jeho uplynutí budou zrušeny každý provozovatel musí nejpozději do dubna prokázat, že vlastní povolenky v rozsahu jeho emisí za uplynulý kalendářní rok a tyto vyčerpané povolenky jsou tímto zrušeny neprokáže-li provozovatel držení povolenek v rozsahu svých emisí, zaplatí pokutu ve výši 40 € v prvním období a 100 € v následujících obdobích za každou tunu emisí, na kterou nemá povolenky úhrada pokuty nezbavuje provozovatele povinnosti obstarat si povolenky pro emise, za které zaplatil pokutu, pro následující rok

duhová energie Směrnice 2004/8/EC o podpoře kogenerace založené na poptávce po užitkovém teple v rámci vnitřního trhu s energií elektřina z kogenerace vázaná na produkci užitkového tepla počítaná dle vzorce: E CHP = H CHP * C C – poměr elektřiny a tepla (0,45 pro odběrové i protitlaké turbíny) užitkové teplo (useful heat) k uspokojení ekonomicky účelné poptávky po teple nebo chladu ekonomicky účelná (justifiable) poptávka – nepřesahuje potřebu tepla nebo chladu a mohla by být uspokojena výrobou energie za tržních podmínek i jinak než kogenerací podpora by se hlavně měla zaměřit na kogeneraci založené na ekonomicky účelné poptávce po teple/chladu

duhová energie Evropské směrnice o elektřině a plynu od interpretace k zavedení Ing. Miroslav VRBA ČEZ, a. s.