Principy demokracie Petr Machala.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Advertisements

ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Znaky demokracie. Pod zkratkou Do - Dočasnost Do - Dočasnost Ko – Kontrola Ko – Kontrola Ro - Rovnost Ro - Rovnost Vo - Volby Vo - Volby Vě - Většina.
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
rovnost, demokracie, tolerance, přesvědčení o nevyhnutelnosti pokroku
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
 2. polovina 18. století  člověk se má řídit spíše rozumem než vírou  má být tolerantní  smyslem života je důstojnější život na zemi  viz učivo literatury.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Č í slo materi á lu 3_3_D_08 Datum vytvořen í Druh učebn í ho materi á lu Prezentace.
VY_32_INOVACE_SVF32360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Dělení politických stran
Petr Machala. fungování státu, politických systémů, mocenských a vládních institucí vztahy nadřazenosti a podřízenosti politické chování lidí moc a autorita.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Petr Machala. předem se rozhodla pro určité způsoby myšlení a řešení problémů ideologie má své jistoty, filozofie pochyby …soubor myšlenek, které tvoří.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Voltaire, J. J. Rousseau Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník:
Politická socializace
Demokracie a její hodnoty
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceStát a jeho představitelé Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje státní.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Petr Machala. Herbert Spencer zavádí pojem sociální instituce je to společensky schválený způsob dosahování cíle zahrnuje jednání, vztahy Napište definici.
VY_32_INOVACE_02_SVP_076_Zrn
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Petr Machala. dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na politické moci (zákon číslo 424/1991 Sb., zákon číslo 500/2004 Sb. správní.
Ústava ČR Pavel Šuranský.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Petr Machala. Co mají tyto obrázky společné? Dokážete stručně popsat příčiny a řešení sporu? "Ctím názor pana prezidenta, mně je taky líto, že srbský.
Petr Machala slovenských stran pro nezávislost oslavy Andreje Hlinky „Memorandum o suverénním Slovensku“ – ve Slavkově přijata Deklarace.
Státní samospráva obec
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Název školy: Základní škola Městec Králové
VY_32_INOVACE_SVF33560DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Státní správa Petr Machala.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Petr Machala. Proč je důležitá volební kampaň? Napište argumenty pro a proti. Volební kampaň KLADYZÁPORY Volební kampaň = organizované úsilí stran či.
Petr Machala. nejdůležitější prostředek uplatňování suverenity státu legální a legitimní způsob jak se podílet na moci Napište co nejvíce důvodů proč.
Petr Machala. Jaký vztah měli k přírodě? Jaký vztah měli k druhým lidem a vrchnosti? Jak je vykonávána kontrola společnosti? Jak je vnímáno „štěstí“?
Petr Machala. Co je to byrokracie? Slovník: vláda úřadů a úředníků skupina osob vykonávající správu a řízení, zejména politických a ekonomických činností.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Demokracie, demokratický právní stát, diktatura
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Občanská práva a povinnosti
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
práva a povinnosti občana ČR
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Občanská práva a povinnosti
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.09_Principy demokracie.
Práva a svobody a veřejná moc
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Politické strany VY_32_INOVACE_03-57 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
Demokracie.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Principy demokracie Petr Machala

Které principy a hodnoty zastává a zachovává? Co je to demokracie? Které principy a hodnoty zastává a zachovává? …hlavní rys demokracie je ROVNOST. Demokracie slouží blahu většiny. Alexis de Tocqueville (1805-1859) Benjamin Franklin (1706-1790) Demokracie je, když dva vlci a jedno jehně hlasují, co bude k večeři. Svoboda je, když dobře ozbrojené jehně odmítá hlasovat. Jan Pavel II. (1920- 2005) Dějiny učí, že demokracie bez hodnot se snadno promění ve zjevnou nebo kamuflovanou totalitu.

Jak vnímal demokracii T. G. Masaryk? Demokracie je diskuse, ve které platí argument, ne násilí, je možná jen tam, kde si lidé důvěřují, je to hovor mezi rovnými. Je iluze, že lidé si jsou rovni; úkolem demokracie je vytvoření snesitelného stupně nerovnosti. Demokracie je iniciativa. Demokracie je koalice vlády a všech myslících v zemi. „Dostat 50 let nerušeného vývoje a nebojím se ničeho.“ Každá demokracie potřebuje odborníky, vůdce a ne jen straníky. Demokracie vyžaduje minimální roli státu, důležitý je sebevědomý a odpovědný občan. Demokracie znamená rovnoprávné postavení ženy. Demokracie vyžaduje produchovnění společnosti. Demokracie je jako laboratoř (metoda pokusů a omylů). Demokracie je názor na svět, který se odráží ve způsobu života. Jak rozumíte citátu: „Nebát se a nekrást!“

Na jakých principech je demokracie postavená? zdrojem veškeré státní moci jsou všichni občané – vláda většiny Stát slouží lidem, ne naopak pravidelné svobodné volby založené na všeobecném, přímém a rovném hlasovacím právu rozdělení státní moci – zákonodárná, výkonná a soudní právní stát, vláda zákona

nezávislost soudní moci, spravedlnost, právo na soudní ochranu dodržování lidských práv a svobod, politická rovnost, rovnost před zákonem politický systém založený na svobodném vzniku a konkurenci politických stran práva menšin, možnost stát se většinou decentralizovaná státní správa a samospráva fungující občanská společnost (pluralita nestátních skupin a organizací)

Principy demokracie můžeme shrnout: ekonomický systém založený na svobodném podnikání právo na soukromé vlastnictví nezávislé veřejné mínění participace občanů – nebýt lhostejný dělba politické moci vláda práva rovnost a lidská práva pluralita ekonomická svoboda transparentnost Principy demokracie můžeme shrnout: Voltaire „Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit vaše právo to říkat.“

Patří k demokracii toto heslo? „Kdo nejde s námi, jde proti nám!“ Najděte v předvolebním spotu nedemokratická hesla, slogany, principy… Herec Martin Dejdar se v prezidentské volbě rozhodl volit Miloše Zemana. Režisér seriálu Zdivočelá země Hynek Bočan, kde hrál Dejdar hlavního hrdinu, řekl: “Skončili jsme s ním. Či spíš on s námi.“ Choval se Bočan jako demokrat? Jaké právo nerespektoval?

Seznam použitých zdrojů DAVID, Roman. Politologie: základy společenských věd. 5. přepracované a rozšířené vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2003, 458 s. ISBN 80-718-2162-4. MASARYK, Tomáš Garrique. Ideály humanitní /. 2. vyd. Praha: Melantrich, 1990, 127 s. ISBN 80-702-3036-3. [online]. [cit. 2013-05-17]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/16/DeTocque.jpg [online]. [cit. 2013-05-17]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/Benjamin_Franklin_by_Joseph_Siffrein_Duplessis.jpg/485px- Benjamin_Franklin_by_Joseph_Siffrein_Duplessis.jpg [online]. [cit. 2013-05-17]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/33/JohannesPaulII.jpg [online]. [cit. 2013-05-18]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6c/Tom%C3%A1%C5%A1_Garrigue_Masaryk_1925.PNG/423px- Tom%C3%A1%C5%A1_Garrigue_Masaryk_1925.PNG [online]. [cit. 2013-05-18]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/91/Martin_Dejdar.jpg/411px- Martin_Dejdar.jpg [online]. [cit. 2013-05-18]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f2/Atelier_de_Nicolas_de_Largilli%C3%A8re%2C_portrait_de_Voltaire%2C_d%C3%A 9tail_%28mus%C3%A9e_Carnavalet%29_-002.jpg/531px- Atelier_de_Nicolas_de_Largilli%C3%A8re%2C_portrait_de_Voltaire%2C_d%C3%A9tail_%28mus%C3%A9e_Carnavalet%29_-002.jpg