Vytěžování dat z RÚIAN - VDP, VFR, služby INSPIRE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podklady pro GP vydávané z ISKN prostřednictvím NVF
Advertisements

Služby a produkty informačního systému katastru nemovitostí ČR
Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
Dálkový přístup k údajům katastru nemovitostí katastr.cuzk.cz
Jiří Kvapil, CENIA Stahovací služby na národním geoportálu ČR Enviro-i-fórum 2013, 14. V. 2013, Zvolen.
Účelová katastrální mapa GeoData června 2012.
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí
eGovernment – aplikace principů v ISKN
GEOGRAFICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM HYBRIDNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA a SYSTÉM DaG
Změny v poskytování dat územní identifikace
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí (RÚIAN)
RÚIAN Registr územní identifikace, adres a nemovitostí
Kontroly dat RÚIAN a jejich opravy
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí (RÚIAN)
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
INSPIRE Metadata Štěpán Kafka. Draft Implementing Rules Profil pro vyhledávání Obsah/vyhledávání (směrnice INSPIRE) a)Souhlas prostorových dat s implementačními.
POSTUP STAVEBNÍCH ÚŘADŮ při zápisu do registru územní identifikace Jiří Košťál ČÚZK červen 2011.
Novinky v registru RÚIAN Jiří Formánek. Obsah prezentace  Územní identifikace a adresy  Principy sdílení údajů v základních registrech  Novinky v registru.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Současný stav a další vývoj RÚIAN
Lucie Dvořáková Gabriela Homolková.  INfrastructer for SPatial InfoRmation in Europe  Infrastruktura prostorových informací v ES  Je iniciativou Evropské.
Vymezení základních geoprostorových dat na úrovni pozemkového datového modelu Doc. Ing. Václav Čada, CSc. Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta aplikovaných.
Jiří Formánek Martin Šmejkal
ISKN INFORMAČNÍ SYSTÉM KATASTRU NEMOVITOSTÍ VFK VÝMĚNNÉ FORMÁTY
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
ISKN informační systém katastru nemovitostí
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Soubor popisných informací (SPI) ISKN 2
Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje aktuální stav 01/2012 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí Jeden ze základních registrů – zákon 111/2009 Sb., o základních registrech V RÚIAN jsou pro celou veřejnou.
Současnost a budoucnost služeb ISKN ČÚZK pro oblast veřejné správy ISSS 2006 Hradec Králové, 3. a 4. dubna 2006 Roman Kamarýt, NESS Czech Ředitel divize.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Využitelné služby z Informačního systému katastru nemovitostí pro městské části ISSS, Hradec Králové, Rastislav Wartiak Ness Czech s.r.o.
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
RÚIAN základní informace
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
E PUSA (elektronický portál územních samospráv)
identifikačního registru UIR-ADR
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Přehled zdrojů prostorových dat v ČR využitelných pro obnovu krajiny
Portál územního plánování v praxi
Role samosprávy v zajištění INSPIRE tématu Využití území Ing. Jitka Faugnerová Mgr. Lenka Rejentová Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín.
Kontroly dat RÚIAN Kateřina Burešová. 2 Obsah prezentace Praha  Vznik nesouladů  Porovnání a kontroly dat RÚIAN  Kontrola stavebních objektů.
Pasportizační systém nemovitého majetku Ústeckého kraje Ústí nad Labem
Seminář o datech a službách resortu zeměměřictví a katastru Jak Plzeňský kraj využívá data resortu ČÚZK Představení služeb Geoportálu Plzeňského kaje Plzeň.
Petr Souček Český úřad zeměměřický a katastrální.
Aktuální informace - RÚIAN Marika Kopkášová. Obsah 1) novinky RÚIAN/ISÚI/VDP (změny 2015, 2016) 2) připravované změny v legislativě (vazba na RÚIAN) 3)
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí (RÚIAN) Ing. Tomáš Holenda, Ing. Jiří Košťál oddělení RÚIAN odboru 24, ČÚZK Konference „Osvěta k základním.
GeoData územního plánování JMK Mapový portál odboru územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Jihomoravského kraje Od roku 2006 je v provozu.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Digitální technická mapa Plzeňského kraje Služby DTM DMVS PK Setkání partnerských obcí DTM DMVS Plzeň Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
XXIII. Seminář STMOÚ, Brno května 2012 T-MAPY spol. s r.o. XXIII. Seminář STMOÚ, Brno května 2012 T-MAPY spol. s r.o.
Problémy a dotazy editorů ISÚI, modelové příklady Martina Kohoutová.
Reklamace Provázanost ISÚI a ISKN Hana Gubániová.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
UIR-ADR 4.0 Petr Kříha OKsystem s.r.o. Prostorová identifikace v základních registrech ISVS, seminář NEMOFORUM, Praha 22. ledna 2001.
Mapový server Města Moravské Budějovice. Mapový server obsahuje následující projekty:
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
E-UtilityReport WEBOVÉ ŘEŠENÍ PRO VYJADŘOVÁNÍ K EXISTENCI SÍTÍ.
Poskytování údajů z katastru nemovitostí a RÚIAN
Zkvalitňování katastrálních map po roce 2017
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK /3
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Nové webové mapové aplikace ČGS RNDr. Vít Štrupl, PhD. Nesuchyně 4. 4
Transkript prezentace:

Vytěžování dat z RÚIAN - VDP, VFR, služby INSPIRE Petr Souček

OBSAH Veřejný dálkový přístup Výměnný formát RÚIAN Služby INSPIRE INSPIRE téma PARCELY (CP) Národní téma KATASTRÁLNÍ MAPA (KM) INSPIRE téma ADRESY (AD) INSPIRE téma ÚZEMNÍ SPRÁVNÍ JEDNOTKY (AU) Národní téma ROZŠÍŘENÉ JEDNOTKY (UX) eGON služby ISZR

Veřejný dálkový přístup http://vdp.cuzk.cz

Veřejný dálkový přístup Obdoba Nahlížení do KN RÚIAN je veřejným seznamem, RÚIAN neobsahuje žádné osobní údaje => umožňuje provozovat aplikaci VDP Aplikace je dostupná na adrese http://vdp.cuzk.cz Data poskytovaná přes VDP nejsou referenční Přes VDP je poskytován výměnný formát VFR

Veřejný dálkový přístup Aplikace obsahuje čtyři základní bloky: Vyhledání prvků Ověření adresy Zobrazení mapy Výměnný formát RÚIAN (VFR)

Veřejný dálkový přístup - ukázky Ukázka vyhledání obce Ukázka vyhledání stavebního objektu Popisné informace Mapa Ukázka vyhledání stavebního objektu s vchody Vazba do Nahlížení do KN

VFR

Výměnný formát RÚIAN Formátem VFR je XML (GML 3.2.1) Výměnný formát VFR je pro občany, veřejnou i komerční sféru k dispozici zdarma. VFR je možné získat přes VDP Popis a struktura výměnného formátu RÚIAN (VFR) je k dispozici na webových stránkách projektu RÚIAN www.ruian.cz/vfr.

Výměnný formát RÚIAN Standardní Speciální Platné z RÚIAN a historické z ISÚI Stavový (1x měsíčně) a změnový (1x denně) Základní a kompletní datová sada Speciální Číselníky a volební okrsky Změnové jsou k dispozici pouze při nějaké změně, tzn. prázdný soubor se nevytváří URL adresa jednotlivých souborů je predikovatelná – např. http://vdp.cuzk.cz/vymenny_format/soucasna/20140531_OB_550671_ UZSZ.xml.gz

Výměnný formát RÚIAN Struktura názvu souboru VFR je: a_b_c_defg.xml a je formát data [YYYYMMDD rok, měsíc, den] b může nabývat hodnot [ST - stát, OB - obec] c je kód prvku. Platí jen pro obec. d je typ dat. Nabývá hodnot [U – úplná data, Z - změny] e je typ datové sady [Z – základní, K – kompletní] f označuje zdroj systému [S – RÚIAN, H – ISÚI] g označuje složení dat prvků v souboru. [Z, G, H, O] např. 20140531_OB_550671_UZSZ.xml.gz

Známé problémy Chybějící nebo neaktuální ZSJ (ČSÚ doposud needituje ZSJ v ISÚI) Formátování VFR – celé XML je na jednom řádku (odsazení, odřádkování) Některé polygony ZSJ, VO a MOMC neobsahují validní geometrii (duplicitní body, blízké body, křížení linií, atd.)

Známé problémy Překlepy v XSD <vf:TrasakceOd> … přepsat na TransakceOd <com:IdTranskace>0</com:IdTranskace> … přepsat na IdTransakce <vf:PripojeniKanalu> … přepsat na PripojeniKanalizace <vfc:PripojeniKanala> … přepsat na PripojeniKanalizace <vfc:ZpuzobVyuzitiObjektu> … přepsat na ZpusobVyuzitiObjektu U ZSJ není u položky PLATI_OD, PLATI_DO formát data na celé dny U katastrálního území dočasně chybí vyplněná vazba na obec (v důsledku chybného postupu KÚ/KP)

Známé problémy Nevyplnění data odstranění u SO v historickém VFR U některých prvků se překrývají (případně na sebe nenavazují) data platnosti (PLATI_OD a PLATI_DO) v historickém a platném VFR

INSPIRE INSPIRE

INSPIRE Webové stránky CENIA a JRC Iniciativa (ve formě směrnice) Evropské komise představující snahu o vytvoření mezinárodní infrastruktury prostorových dat (SDI). Řídí se prováděcími pravidly. Povinnost poskytovatele: Vytvořit metadata Harmonizovat svá data v souladu se specifikacemi Zpřístupnit svá data ve formě prohlížecích a stahovacích služeb Webové stránky CENIA a JRC http://inspire.gov.cz/ http://inspire.jrc.ec.europa.eu/

Téma CP – PARCELY CP

Téma CP – PARCELY Zdrojem dat je Informační systém katastru nemovitostí (ISKN) Obsahuje parcely a katastrální území Neobsahuje kompletní katastrální mapu ve vrstvách parcel chybí území s analogovou mapou a mapou KM-D, chybí např. popis, vnitřní kresba, další prvky polohopisu, … => viz národní sada KM – KATASTRÁLNÍ MAPA Poskytujeme ZDARMA přes prohlížecí (WMS) a stahovací (WFS/GML) služby http://services.cuzk.cz/wms/inspire-cp-wms.asp http://services.cuzk.cz/wfs/inspire-cp-wfs.asp http://services.cuzk.cz/gml/inspire/cp Aktualizace dat ONLINE

Téma CP – PARCELY, prohlížecí služby Ukázky: vrstva parcel (CP.CadastralParcel) do měřítka 1:20 000 obsahuje: hranice/polygony parcel a parcelní čísla

Téma KM – katastrální mapa

Téma KM – katastrální mapa, prohlížecí služby Jedná se o národní sadu, která rozšiřuje INSPIRE sadu CP obsahuje kompletní katastrální mapu (nejen hranice parcel a parcelní čísla, obsahuje i oblasti s analogovu mapou a mapou KM-D) obsahuje i vrstvy věcných břemen a bodových polí Spuštěny v roce 2007 Jsou k dispozici zdarma a bez nutnosti registrace Data jsou aktualizována ONLINE Zatím k dispozici pouze formou prohlížecích služeb http://services.cuzk.cz/wms/local-km-wms.asp

Téma KM, prohlížecí služby - ukázka

Téma KM, prohlížecí služby - ukázka

Téma AD – ADRESY AD

Téma AD – ADRESY Zdrojem dat je Informační systém územní identifikace (ISÚI) Obsahuje informace o adresách Aktualizace dat probíhá ONLINE Poskytujeme ZDARMA přes prohlížecí (WMS) a stahovací (WFS/GML) služby http://services.cuzk.cz/wms/inspire-ad-wms.asp http://services.cuzk.cz/wfs/inspire-ad-wfs.asp http://services.cuzk.cz/gml/inspire/ad

Téma AD – ADRESY, prohlížecí služby Ukázky: vrstva Address

Téma AU – ÚZEMNÍ SPRÁVNÍ JEDNOTKY

Téma AU – ÚZEMNÍ SPRÁVNÍ JEDNOTKY Zdrojem dat je Informační systém územní identifikace (ISÚI) Obsahuje informace o správních jednotkách (stát, kraj, okres, obec) Neobsahuje kompletní údaje o územních jednotkách v ČR => viz národní sada UX – JEDNOTKY Poskytujeme ZDARMA přes prohlížecí (WMS) a stahovací (WFS/GML) služby http://services.cuzk.cz/wms/inspire-au-wms.asp http://services.cuzk.cz/wfs/inspire-au-wfs.asp http://services.cuzk.cz/gml/inspire/au

Téma AU – ÚZEMNÍ SPRÁVNÍ JEDNOTKY, prohlížecí služby Ukázky: vrstva správních hranic (AdministrativeBoundary)

Téma AU – ÚZEMNÍ SPRÁVNÍ JEDNOTKY, prohlížecí služby Ukázky: vrstva správních jednotek (AdministrativeUnit)

Téma UX – JEDNOTKY UX

Téma UX – JEDNOTKY, prohlížecí služby Spuštěny v září 2013 Jsou k dispozici zdarma a bez nutnosti registrace Data jsou aktualizována ONLINE Jedná se o národní sadu, která rozšiřuje INSPIRE sadu AU K dispozici zatím pouze prohlížecí (WMS) služby http://services.cuzk.cz/wms/local-ux- wms.asp

Téma UX – JEDNOTKY, prohlížecí služby Ukázky: vrstva obcí s rozšířenou působností ORP

Téma UX – JEDNOTKY, prohlížecí služby Ukázky: vrstva obcí s pověřeným úřadem POU

Téma UX – JEDNOTKY, prohlížecí služby Ukázky: vrstva krajů KRAJ1960

Téma UX – JEDNOTKY, prohlížecí služby Ukázky: vrstva katastrálních pracovišť

eGON služby http://www.szrcr.cz/vyvojari

eGON služby přes ISZR Jedná se o webové služby (WS) poskytované přes ISZR Umožňují získat referenční údaje z RÚIAN Umožňují reklamovat prvky vedené v RÚIAN atd. Popis na stránkách SZR http://www.szrcr.cz/vyvojari katalog eGON služeb, verze 7.08 služby jsou přístupné pouze registrovaným AIS OVM

Petr Souček, petr.soucek@cuzk.cz PODĚKOVÁNÍ Děkuji za pozornost Petr Souček, petr.soucek@cuzk.cz