Aktuální výzvy rozvoje měst

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Služby pro rodiny v ČR výzvy a perspektivy
Advertisements

Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_16.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Ing. David Slavata, Ph.D. Trh nemovitostí
Představení ASZ a aktivity v oblasti bezpečnosti
Demografie je věda, která se zabývá:
1 Neziskové organizace a rozvoj m ě st. Města a jejich vývoj 2 80% urbanizace ve vysp ě lých zemích Tém ěř 50% urbanizace v rozvojových zemích s rychlou.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
MIGRACE.
Studijní obor: Sociální činnost
Urbanizační procesy a vnitřní prostorová struktura města
SUBURBANIZACE ….znamená vystěhovávání obyvatel z center měst do velkých obytných čtvrtí na jejich okrajích.
Teorie optimální velikosti města
VLIV URBANIZACE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Geografický výzkum periferních oblastí Česka 3. Periferní oblasti v různých řádovostních úrovních: příklad makroregionu EU.
Hlavním cílem DZ je možnost aktivního zapojení d ě tí a mládeže do zlepšování života ve m ě st ě Litom ěř ice a okolí. Dalšími p ř ínosy jsou: ZZázemí.
Migrace obyvatelstva Migrace (stěhování) a) vnitrostátní
ÚZEMNÍ POHYB OBYVATELSTVA
Petra Jarábová Markéta Kanisová
Bohumínská 152/25 Ostrava - Muglinov. Statutární m ě sto Ostrava m ě stský obvod Slezská Ostrava odbor sociálních v ě cí, odd ě lení sociálních slu.
NEZAMĚSTNANOST.
Sociální patologie SCPT SCPA
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
SOCIÁLNÍ HRANICE VE MĚSTĚ
P ř íle ž itosti a rizika procesu transformace Ostrava
SUBURBANIZACE.
Chudoba jako sociální problém
Teorie optimální velikosti města
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
ÚZEMNÍ POHYB OBYVATELSTVA
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
Sídla Mgr. Jana Nováková. osídlení a jeho vývoj kolonizace = je proces, který má za následek vytvoření nového trvalého společenství na novém území a případně.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Dobrá praxe ve spolupráci krajské samosprávy a Agentury Martin Navrátil (ASZ) Praha,
Koordina č ní skupina Rodiny, d ě ti a mládež Zámek "Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v D ěč ín ě " CZ.1.04/3.1.03/ “ 3. Komunitní.
ZÁSAHY STÁTU DO EKONOMIKY Nikola Krásná C2B. stát svými regulacemi zasahuje do chování ekonomiky a role tr ž ního systému je omezená ▶ smíšená ekonominka.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
OBRNICE ŽIJEME ZDE SPOLU. Velikost obce a struktura Správní obvod obcí Obrnice, České Zlatníky, Chanov Počet obyvatel: 2575 osob Struktura: cca
Sekce pro školy a neziskovky Gabriela Kaločová
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚST v IOP INTEGROVANÝ PLÁN.
PROCES Udržitelný rozvoj měst a jeho financování v transformující se společnosti při nárůstu socioekonomických rizik ► Ing. Lubor Hruška, Ph.D. – prostorová.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
NEZAMĚSTNANOST Úřad práce.
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
Hlavní město praha a integrace cizinců
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
31 Základní typy zdravotnických systémů
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
GENDER.
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
MIGRACE.
GENTRIFIKACE … je revitalizace degradovaných obytných čtvrtí v městských centrech způsobená příchodem ekonomicky silnějších obyvatel.
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Z0027 GEOGRAFICKÁ ANALÝZA TRHU PRÁCE
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám
Počet a jeho vývoj – skladba obyvatelstva
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Koordinovaný přístup a ESIF 2014+
Předcházející pedagogická praxe a nadějná současnost
Vychovávaný jedinec.
Demografie je věda, která se zabývá:
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Transkript prezentace:

Aktuální výzvy rozvoje měst Sociální segregace, ghettizace

Role měst v rozvoji území Koncentrace kapitálu, inovací, pracovních sil, služeb – konkurenceschopnost Paralelní problémy: ŽP, doprava, finance, chudnutí městských center, delokalizace průmyslu a služeb Sociálně-patologické jevy: kriminalita, chudoba, dostupnost veřejných služeb Postupné vyčleňování kulturně a sociálně si blízkých skupin a jejich postupné uzavírání se vůči okolní společnosti (elity x chudí občané) Sociální segregace a ghettizace

Segregace nerovnoměrné prostorové rozmístění skupin obyvatelstva s určitými homogenními znaky - prostorově oddělené od zbytku společnosti nerovnoměrné rozmístění různorodých skupin obyvatelstva v území do různých oblastí a zón na základě socioekonomických, etnických a kulturních charakteristik soustředění etnicky a kulturně odlišného obyvatelstva do určitých čtvrtí – rozvoj jiné kultury dobrovolná (svobodná vůle etnicky, jazykově či jinak spřízněných skupin obyvatelstva bydlet ve vzájemné blízkosti a umožňuje tak zachování jejich subkultury) Nedobrovolná (finanční, institucionální a jiným bariéry neumožňují změnit bydliště: diskriminace menšiny většinovou společností) Segregace ekologická: rozdíly mezi jednotlivými skupinami lidí z hlediska životního stylu, rasy, sociálního statutu a kultury

Důvody segregace Ekonomické, Sociální (středověká evropská města: vznik jednotlivých kupeckých, řemeslnických, židovských čtvrtí) Politické faktory (přidělování bytů určitým skupinám obyvatel v určitých lokalitách) Kulturní (půjdu do čtvrti, kde se cítím dobře) Etnické, Náboženské (tradiční kultury) NAVAZUJÍCÍ PROCESY: strukturální změny v lokalitě: z místa se stěhují obchody, zdravotnická zařízení, školy a místa se stěhují levné restaurace, herny, zastavárny apod. zvyšuje se pocit beznaděje, zvyšuje se kriminalita, rozšiřuje se alkoholismus, drogová závislost, gamblerství

Ghetto extrémní forma rezidenční segregace, sociálně vyloučená lokalita Vzniká, když politické či ekonomické instituce (jako je např. trh bydlení) fungují tak, že omezují volbu některých skupin obyvatelstva a v podstatě je vytlačují do nejhorších čtvrtí umístění židovského obyvatelstva (Evropa) místa kde se soustřeďovali přistěhovalci (USA, 20. stol., americká černošská ghetta) nedobrovolná prostorová segregace určité skupiny obyvatel- ghetta na službách závislých obyvatel - lokality v nichž žijí převážně starší lidé s nízkými příjmy, osoby s mentálním postižením a chronicky nezaměstnaní, kteří jsou závislí na sociálních dávkách Lokalita, kde více ne 40 % jejích obyvatel žije pod oficiální hranicí chudoby

ČR převážně sociálně vyloučené romské lokality periferní oblasti průmyslových měst (např. koncentrace Romů ve Slezské Ostravě) nová satelitní sídliště (např. Chánov) roztroušená chudá obydlí v centrech měst a ve čtvrtích se značnou koncentrací Romů (např. Žižkov, Nusle v Praze) Po revoluci dochází k prohlubování problémů: vytěsňováni z míst, které majoritní společnost chápe jako lukrativní, holobyty, řízené sestěhování Vietnamská komunita, nové rezidenční čtvrtě, suburbanizované zóny, Rusové

Možnosti řešení Bytová politika: vytvoření čtvrtí, v nichž by byly různé typy bydlení pro různé příjmové skupiny obyvatel, zapojení do rekonstrukce domovního fondu… Gentrifikace Územní plánování Vzdělávání (asistent pedagoga, dobrovolníci…) Volnočasové aktivity pro děti Podpora zaměstnanosti, pozitivní diskriminace, poradenství, rekvalifikace, veřejné práce Neziskové organizace, terénní sociální práce Integrace cizinců, azylantů