Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GENTRIFIKACE … je revitalizace degradovaných obytných čtvrtí v městských centrech způsobená příchodem ekonomicky silnějších obyvatel.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GENTRIFIKACE … je revitalizace degradovaných obytných čtvrtí v městských centrech způsobená příchodem ekonomicky silnějších obyvatel."— Transkript prezentace:

1 GENTRIFIKACE … je revitalizace degradovaných obytných čtvrtí v městských centrech způsobená příchodem ekonomicky silnějších obyvatel.

2 CO JI UMOŽNILO? Růst ekonomického významu vyšších forem služeb koncentrovaných ve středech měst. Vznik nové sociální skupiny – yuppies (gentrifikanti). Yuppies = mladí, úspěšní - bohatí, svobodní či nesezdaní a bezdětní s dlouhou a pružnou pracovní dobou. Emancipace žen na trhu práce.

3 PROČ BYDLET V CENTRU? Velká koncentrace a výběr služeb i zábavy.
Více míst pro vzájemná setkávání lidí. „Staré“ čtvrti jsou architektonicky, esteticky atraktivní a zajímavé. Pro yuppies je místo zaměstnání často pohodlně dostupné i pěšky. Suburbia nejsou vhodná pro „singles“. Je to módní záležitost. Kavárna Lucca v centru Chicaga

4 POZITIVNÍ STRÁNKY GENTRIFIKACE
Výrazně pozdvihla úroveň některých degradovaných čtvrtí v městských centrech. Působí jako protihráč suburbanizace, i když výrazně slabší. Přinesla pracovní místa do městských oblastí postižených vysokou nezaměstnaností. Gentrifikanti „útočí“ na zdevastovaný dům

5 NEGATIVNÍ STRÁNKY GENTRIFIKACE
Vytlačila sociálně slabé obyvatele z míst kam přišla. Omezila počet levných bytů využívaných sociálně slabšími skupinami. Podílela se tak z části na přelidnění ghett tím, že zmenšila jejich plochu. Wall Street (New York)– jedno z míst kde yuppies pracují a zároveň symbol jejich úspěšnosti.

6 OPAKOVÁNÍ Co je to gentrifikace? Co ji umožnilo?
Proč se někteří lidé stěhují do center? Jaká jsou pozitiva gentrifikace? Jaká jsou negativa gentrifikace?


Stáhnout ppt "GENTRIFIKACE … je revitalizace degradovaných obytných čtvrtí v městských centrech způsobená příchodem ekonomicky silnějších obyvatel."

Podobné prezentace


Reklamy Google