ProPIG Specifické strategie pro snížení environmentálních dopadů zemědělské činnosti zlepšením zdraví, welfare a výživy prasat chovaných v ekologickém.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

3.národní seminář k projektu RegMet
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY METODY A JEJICH VYUŽITÍ V PŘÍPADOVÉ STUDII V POVODÍ LABE, ČESKÁ REPUBLIKA Hradec Králové, 20. leden 2004 Johan Van Assel Aquaplus.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Cesta ke kvalitě v praxi
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Audit administrativních činností
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Celostátní síť pro venkov
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Poradenské systémy ve vybraných členských zemích EU (CIFAS projekt) European Environment Agency.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Enviros s.r.o. | Vlasta Švejnohová | Národní kontaktní místo čistší produkce Projekt ActClean – ENVIROS, s.r.o. Česká republika 11. dubna 2011 Vlasta Švejnohová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Ekologický chov koz a faremní zpracování mléka
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Zemědělský svaz České republiky EKOTOXA s.r.o. Cross compliance 5 - Přístup ke cross compliance Spolufinancováno Evropskou unií Evropský Zemědělský fond.
Celoživotní vzdělávání dospělých Grundtvig Projekt EU.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Chov nosnic a produkce vajec v EZ
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Ekologické zemědělství Pavlína Šrámková. Ekologické zemědělství Nařízení Rady (ES) 834/2007 – od nahrazuje Nařízení Rady 2092/1991 Zákon č.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Školské systémy, vzdělanost a ekonomická výkonnost
Případová studie – analýza úspěšně realizovaného projektu z OP Zemědělství Bc. Lukáš Tymel Řídící orgán OP Zemědělství a OP Rybářství.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Národní cena ČR za jakost 2006 Pavel Ryšánek – listopad 2005.
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD PISA prosince 2010.
Těžební unie Česká republika Setkání těžařů Tábor, 9. – Novinky z evropské legislativy (2. kvartál 2011) David Póč.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Optimalizace strategických činností nákupu v mezinárodní společnosti.
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
TVORBA STRATEGIE HARM BORGERS
ESPON Priorita 4 – projekt ESPONTrain
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Zhodnocení finanční situace konkrétního podniku
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Obhajoba diplomové práce
Konkurenční benchmarking vozu Škoda Superb II.
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Úvod, základní principy a cíle
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Presentation Title 1st September 2002
Doc. MVDr. Vladimíra Pištěková, Ph.D.
Co je to zdravá výživa ?
Transkript prezentace:

ProPIG Specifické strategie pro snížení environmentálních dopadů zemědělské činnosti zlepšením zdraví, welfare a výživy prasat chovaných v ekologickém zemědělství G.Illmannová, J. Šilerová, VUŽV v.v.i. J. Urban, P. Samsonová, Bioinstitut ERA-net CORE Organic II ProPIG ( )

Cíle projektu:  Zkoumat vztahy mezi zdravím, welfare a výživou zvířat a jejich dopady na kvalitou životního prostředí  navrhnout úpravu managementu pro omezení negativního dopadu ekologického zemědělství na životní prostředí  zveřejnit získané poznatky

 9 partnerů v 8 zemích (AT, CH, CZ, DE, DK, FR, IT, UK)  Koordinátor projektu: BOKU, Rakousko Rakousko Česká Republika Dánsko Francie Německo Itálie Švýcarsko Velká Británie Švédsko Partneři

Specifické cíle projektu  Porovnat tří různé systémy ustájení ekologického chovu prasat (chov s venkovním výběhem / částečným venkovním výběhem / chov uvnitř s venkovním betonovým výběhem).  Vyvinout a uplatnit nové postupy v chovech (individuálně pro každou farmu) vedoucí ke zlepšení zdraví, welfare, výživy a managementu za účelem snížení negativního environmentálního dopadu.  Šířit získané poznatky mezi národní poradní orgány a chovatele prasat. PIGENIVRONMENT

Hypotézy  Při dobrém managementu jsou všechny 3 systémy ustájení srovnatelné ve smyslu jejich vlivu na životní prostředí, zdraví a welfare zvířat  Dobrá úroveň zdraví a welfare zvířat a vhodná výživa má pozitivní vliv na snížení environmentálních dopadů daného zemědělského podniku. = = Zdraví prasat welfare výživa prostředí

WP1: Definování systémů ustájení, vývoj protokolů hodnotících zdraví a welfare zvířat a vliv na životní prostředí  Vývoj protokolů pro hodnocení (2 pracovní skupiny) 1. Zdraví a welfare zvířat: 2. Vliv na životní prostředí: LCA

WP2:Hodnocení na farmách, realizace nových strategií v oblasti zdraví zvířat, welfare a dopadů na životní prostředí 75 farem (25 farem pro každý ze 3 systémů ustájení) 1.návštěva: Sběr data: - hodnocení úrovně zdraví a welfare zvířat a vlivu na životní prostředí 2. návštěva Zpětná vazba – informace pro farmáře, („benchmarking“) Pozice konkrétní farmy ve srovnání s ostatními sestavení nového „plánu“ společně s farmářem (cíle a strategie pro zlepšení stavu) 3. návštěva Zhodnocení účinnosti navržených postupů a ekonomických výsledků

WP3: Analýza dat, vyhodnocení a zveřejnění poznatků  Porovnání tří systémů ustájení – zdraví, welfare a environmentální dopad a produktivitu zvířat  šíření získaných poznatků  Internet  publikace (časopisy pro farmáře/vědecké články)  Příručky a výukové materiály pro poradce  Setkání se zúčastněnými stranami (národní a mezinárodní meetingy)

Děkuji.

 Vytyčení cílů  Zformulování postupů, jak daných cílů dosáhnout Benchmarking: Pozice konkrétní farmy ve srovnání s ostatními