zvláštní vydání semináře z biologie podzim 2005

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos infekcí Sexuální přenos
Advertisements

PÉČE O DÝCHACÍ SOUSTAVU
Co to jsou mikrobi?.
Globální problémy lidstva
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Nebezpeční mikrobi Infekční mikrobi Odpovědi Infekční mikrobi Nemoc
Šíření infekcí.
Mikrobiologie Mikroorganismy.
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Nebezpečí světových pandemií
Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
Český název-Toxoplasmoza
AIDS.
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
Viry.
Klíště obecné.
Výtrusovci.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Antibiotika a Rezistence
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Nákazy přenášené vzduchem
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Využití GIS pro potřeby krizového managementu při nákaze ptačí chřipkou v Jihočeském kraji na jaře 2006 Jiří Bárta Mgr. Petr Horn GIS Krajského úřadu Jihočeského.
AIDS Eva Ivánková.
Aids.
Ebola Monika Mikulášková 2.MP.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Autor výukového materiálu:
Aids HIV.
Haemophilus influenzae typu b
Znečistěný vzduch, půda a voda
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
TRACHOM.
KŘÍŽOVKA VIRY.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky řádu roztočů klíčová slova : klíště obecné, encefalitida, borrelióza autor: Kamila.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
= Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_09_9. ročník_Projevy a příznaky infekčních nemocí – chřipky a.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Lymská borelióza.
CHŘIPKA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Tetanus Natálie Prokopová.
Infekční nemoci Bc. Veronika Halamová.
Vliv radiace na člověka
2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.
Eliška Dětáková Jiří Krafka
Zvířata v lese - liška obecná autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
LIDSKÁ SÍDLA Mikroorganismy.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

zvláštní vydání semináře z biologie podzim 2005 Ptačí chřipka zvláštní vydání semináře z biologie podzim 2005

Ptačí chřipka podobně jako lidé a savci jsou i ptáci náchylní ke chřipce existuje celkem 15 typů ptačí chřipky, všechny jsou způsobovány viry nejnebezpečnější jsou kmeny H5 a H7, které jsou pro ptáky obvykle letální největší obavy současnosti působí kmen H5N1

Ptačí chřipka v různých zemích jsou nalezeny různě mutované varianty tohoto viru přirozenými přenašeči viru jsou tažní ptáci, zejména divoké kachny, ačkoli u nich samotných nemoc propukne jen vzácně domestikovaní ptáci jsou mnohem náchylnější virus nalezen již i v Turecku a Rumunsku (původní místa nákazy byl dálný východ)

Ptačí chřipka je velmi pravděpodobné, že se z Turecka virus dostane do zbytku Evropy díky tažným či potulným ptákům pomocí bude přísná izolaci domácích ptáků od divokých mělo se za to, že ptačí chřipka je nebezpečná pouze pro ptáky, než v roce 1997 v Hong Kongu na ni zemřel první člověk

Ptačí chřipka lidé se nakazí blízkým kontaktem s nakaženými ptáky – např. pojídáním jejich syrového masa virus je ovšem též přítomen v ptačím trusu, a po jeho vyschnutí se částečky trusu rozptýlí do vzduchu. Infekce se přenese vdechnutím takového vzduchu

Ptačí chřipka symptomy jsou podobné „normální“ chřipce – horečka, bolest, bolení v krku a kašel zasaženy však mohou být nejenom plíce, ale i ostatní části těla. Možný rovněž zánět spojivek mnoho úmrtí lidí , připisovaných jiným příčinám tak již mohlo být způsobeno ptačí chřipkou

Ptačí chřipka do října 2005bylo publikováno 117 potvrzených případů onemocnění, které skončily v 60 případech smrtí. (Indonésie, Vietnam, Kambodža,Thajsko)… …což znamená, že nemoc je velmi letální. Pro srovnání: SARS zabila 800 lidí na světě, ovšem nakaženo bylo 8 400. (od první nákazy v listopadu 2002)

Ptačí chřipka bylo publikováno několik případů, kdy se nemoc přenesla z člověka na člověka, buď v rámci rodiny, nebo v rámci vztahu lékař – pacient je reálné nebezpečí že bude jednou nakažen člověk mající „normální“ lidskou chřipku v takovém případě by mohly oba viry zkombinovat a virus ptačí chřipky by tak získal schopnost šířit se lehce z člověka na člověka

Ptačí chřipka zatím neexistuje definitivní vakcína, i když jsou prototypy vakcíny úspěšně testovány jezení kuřecího masa může pokračovat – virus je přítomen ve střevech nakažených ptáků