Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zvířata v lese - liška obecná autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zvířata v lese - liška obecná autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová"— Transkript prezentace:

1 Zvířata v lese - liška obecná autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. Zvířata v lese - liška obecná autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová VY_32_INOVACE_07_liška_obecná

2 Liška obecná Psovitá šelma.
Má špičatý čenich, štíhlé tělo a dlouhý huňatý ohon. Na většině těla má rezavou srst. Umí štěkat.

3 Ze života lišky Vyhrabává si až tři metry hluboká doupata - nory, které mají několik východů. Liška může mít i několik nor. Jednu hlavní s mláďaty a několik jiných, kam by mohla v případě nebezpečí mláďata přenést. Mláďata rodí v noře. Po narození jsou slepá a holá. Liška je savec.

4 Čím se živí liška Liška je masožravec.
Pochytá velké množství myší a hrabošů. Někdy ovšem uloví i malého zajíce nebo ptáky hnízdící na zemi či drůbež. Když má nedostatek potravy nepohrdne ani brouky nebo žížalou. Potravu si zpestřuje sladkým ovocem.

5 Jak liška loví Ke kořisti se liška plíží přikrčená.
Ve vhodném okamžiku na ni skočí, tlapami ji přitiskne k zemi a ostrými špičáky zakousne. Mrtvou kořist si odnese na bezpečné místo, tam ji roztrhá a sežere. Liška je šelma.

6 Pozor! Liška může být přenašečem nebezpečné nemoci – vztekliny!
Jak poznáme nemocnou lišku? Liška je plaché zvíře a jestliže před člověkem neutíká, znamená to s největší pravděpodobností, že je nemocná. K takovým zvířatům se nepřibližujeme a nesaháme na ně.

7 Jiný lesní masožravec – kuna lesní
Kuna lesní loví veverky, myši, ptáky, žáby, ale postačí jí i bobule, ovoce a hmyz. Výborně šplhá po stromech. Loví večer a v noci. Přes den se ukrývá v doupatech v dutých stromech. Často se stává obětí lišek.

8 Část potravního řetězce
liška kuna veverka houby

9 V příbězích lišky vystupují jako chytrá a vychytralá zvířata.

10 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pine_Marten_in_Kent.jpg
es).jpg?uselang=cs Hofgarten_edit.jpg KHOLOVÁ, Helena, et al. Přírodověda vydání. Všeň : Alter, V lese/ Liška obecná, Kuna lesní, s

11 Vytvořeno jako DUM do předmětu přírodověda
na ZŠ Mladá Boleslav 17. listopadu 1325 pro čtvrtý ročník základní školy. Materiál slouží jako doplněk výkladu o lišce obecné a kuně lesní v rámci tématu V lese. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru nebo na monitorech žáků. Materiál byl vytvořen a pilotován v 1. pololetí školního roku 2011/2012.


Stáhnout ppt "Zvířata v lese - liška obecná autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová"

Podobné prezentace


Reklamy Google