Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Český název-Toxoplasmoza

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Český název-Toxoplasmoza"— Transkript prezentace:

1 Český název-Toxoplasmoza
Latinský název-Toxoplosmosis Gondii

2 Charakteristika Jako zjevné onemocnění je toxoplazmóza u zvířat i u lidí vzácná. Styk s infekcí či infekce sama proběhnou většinou skrytě bez nápadných příznaků. Toxoplazmóza může postihnout mízní aparát (lymfatické uzliny), tkáně oka, centrálního nervstva či způsobit gynekologická onemocnění. může být příčinou např. potratů, nedonošení plodů, jejich odumření nebo porodu defektních dětí stižených vrozenou toxoplazmózou.

3 Původce infekce Toxoplasma gondii je parazitický prvok, vícehostitelská kokcidie, která parazituje v buňkách člověka i zvířat. Jejím definitivním hostitelem jsou kočkovité šelmy, mezihostitelem se může stát většina teplokrevných živočichů včetně člověka. Způsobuje toxoplasmózu

4 Zdroj nákazy Nejdůležitějším zdrojem nákazy je maso s nimiž člověk přichází běžně do styku. (hovězí, skopové, jehněčí, vepřové, králičí, ale i drůbeží) kočka domácí, která vylučuje oocysty s toxoplazmem, kontaminující okolní prostředí.Je člověk vystaven při těsném kontaktu, ošetřování a úklidu kolem koček, při práci s výkaly koček a kontaminovanou hlínou, nebo vnesením oocyst znečištěnými prsty do úst.

5 Inkubační doba se pohybuje od 5-23 dnu

6 Vnímavost 1)Vrozená forma: Vývojové vady Psychické a fyzické poškození, Poškození zraku až slepota 2) Získaná forma: Horečka Rozmazané vidění Zduření mízních uzlin Bolesti svalstva Únava Zvětšení sleziny Poruchy spánku Emoční labilita Vnímavost vůči toxoplasmóze je všeobecná, zvyšuje se při imunosupresivní léčbě. Citlivý k nákaze toxoplasmózou je zejména plod během svého intrauterinního vývoje.

7 Způsob přenosu C) přenosu infekce mateřskou krví na plod přes placentu
A)Kočka domácí která vylučuje oocysty s toxoplazmem, kontaminující okolní prostředí. je člověk vystaven při těsném kontaktu, ošetřování a úklidu kolem koček, při práci s výkaly koček a kontaminovanou hlínou, nebo vnesením oocyst znečištěnými prsty do úst. B) Konzumace syrové nebo nedostatečně tepelně opracovaného masa-s nimiž člověk přichází běžně do styku. (hovězí, skopové, jehněčí, vepřové, králičí, ale i drůbeží) C) přenosu infekce mateřskou krví na plod přes placentu

8 Preventivní opatření spočívají v tom, aby bylo zabráněno vniknutí oocyst, jež jsou vylučovány kočičím trusem, do lidského organismu. Patří k nim omývání zeleniny a ovoce, bezpečná manipulace při odklízení kočičích výkalů. Doma chované kočky se nemají krmit syrovým masem, v těhotenství musí být ženy opatrné na kontakt s kočkami. Pro všechny platí, aby nekonzumovali nedostatečně tepelně opracované maso.

9 Situace v ČR a ve světě V České republice je nakažena asi třetina osob, v některých zemích (např. ve Francii) je však nakaženo téměř 90% populace.

10 Obrázky

11 Obrázky

12 Obrázky

13 Zdroje Internet Doktorka.cz Wikipedie

14 Děkuji za pozornost Denisa Moudrá


Stáhnout ppt "Český název-Toxoplasmoza"

Podobné prezentace


Reklamy Google