Management jakosti dle UKA Aachen Management jakosti dle UKA Aachen Ing. Lenka Jakubův 6.5.2010 Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Mezioborová komunikace na OCSS ve FN Hradec Králové
Řízení jakosti výrobků ve společnosti TESCOMA s.r.o.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Výsledky monitoringu kvality v České republice Pavel Kožený.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
Akreditace klinických laboratoří Ing. Martina Bednářová Seminář NASKL, let akreditace.
Kurz Všeobecný sanitář
Kvalita informačních systémů ovlivňuje kvalitu a efektivitu poskytované zdravotní péče Seminář „Požadavky na jakosta hodnocení jakosti zdravotnických informačních.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Přínosy projektu „Vybudování jádra a realizace systému vzdělávání pro Středisko informací a vzdělávání v elektronickém zdravotnictví“ CZ.2.17 /
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Marketing Návrh výrobku Vývoj, konstrukce Příprava výroby Zásobování Výroba Montáž, kompletace Prodej Poprodejní služby měření, zkoušky, testy konkurenčních.
Aktivní a věcná komunikace je základem kvality každodenně poskytovaných služeb. V Sodexo ji rozdělujeme na několik stupňů, které umožní věnovat se různé.
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Alokační efektivita klíčových hráčů ve zdravotnictví Užitek pacienta Zdraví, uzdravení vnímané subjektivně Fyzická, psychická a sociální pohoda Zdraví,
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Bezpečnost pacientů jako atribut kvality zdravotní péče
Kvalita péče v českých psychiatrických léčebnách z hlediska práv pacientů LUCIE RYBOVÁ 22 dubna, 2009.
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Kvalita v českém zdravotnictví
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
BSC - Metoda Balanced Scorecard
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Management jakosti, zdravotnické standardy, audit, měření jakosti
Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1.LF UK Mgr. Pavla Kordulová
Doc. Vladimír Rogalewicz, CSc. CzechHTA, České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství, Kladno Využití.
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Project HOPE – Česká republika, o.p.s. Řízení změn: Posílení role managerů ve zdravotnictví Začlenění zdravotnických asistentů do ošetřovatelského týmu.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
Podzimní škola WHO 2001 v ČR, Praha 12. – Monika Klusáková, Mgr. Zuzana Velebová Bc. Renáta Grossová – Klementová Akční plán podpory zdraví.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
KVALITA PÉČE ( jednotně v celé ČR ) Leoš Heger, PSP ČR,
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Jištění kvality technologických procesů
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Standardizace odborné zdravotní péče
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Komplexní systém hodnocení
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Transkript prezentace:

Management jakosti dle UKA Aachen Management jakosti dle UKA Aachen Ing. Lenka Jakubův Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků Zdravotnický management, standardy kvality péče a Health Technology Assessment

Dvě strany pohledu na management ve zdravotnictví hospodárnost a ekonomická stabilita dlouhodobá prosperita efektivnost procesů zvyšování flexibility a kvality produktů a služeb Spokojenost pacienta Moderní metody managementu (BSC, ABC…) a PI (VSM, TOC, 5S…) Management jakosti – spokojenost pacienta, PSI … Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků Zdravotnický management, standardy kvality péče a Health Technology Assessment

Management jakosti německého zdravotnictví Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků Zdravotnický management, standardy kvality péče a Health Technology Assessment Sociální zákoník (Sozialgesetzbuch V) § Zabezpečování jakosti nemocnic – Bundesgeschäftsstelle für Qualitätssicherung (BQS) Externí hodnocení kvality - § 137, §135 a §112 – u více než 20 vybraných výkonů nebo nemocí povinnost dokumentace léčby a průběhu nemoci každého pacienta Výroční zprávy o kvalitě - jednotlivé kliniky a instituty (ICD, OPS…) a kontinuální zaznamenávání indikátoru PSI dle USA modelu + indikátory Helios

Politika kvality UKA Aachen Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků Zdravotnický management, standardy kvality péče a Health Technology Assessment Strategická partnerství: vzájemná kooperace s Maastrichtskou nemocnicí (polytraumata, transplantace...) spolupráce s universitou RWTH Aachen – medicínské a zdravotnické obory NástrojeCíle kvalifikovaný zdravotnický personál kontinuální integrace výsledků výzkumu a vývoje v klinické praxi kvalitní medicínské a technické vybavení spokojenost pacientů spokojenost zaměstnanců ekonomický provoz

Kvalita zdravotní péče z pohledu UKA Aachen Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků Zdravotnický management, standardy kvality péče a Health Technology Assessment

Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků Zdravotnický management, standardy kvality péče a Health Technology Assessment Strukturalizovaný management jakosti - důraz kladen na bezpečnost pacienta Case Management program Etická komise - kontaktní osoby pro pacienty Disease Management Program - karcinom prsu, ICHS (Chest Pain Unit), DM I. a DM II. certifikace Německé diabetologické společnosti Přísný management hygieny - KISS Systém sledování nemocničních infekcí Critical Incident Reporting System - interní systém pro záznam nežádoucích příhod Programy pro zabezpečování kvality

Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků Zdravotnický management, standardy kvality péče a Health Technology Assessment Spokojenost pacientů – dotazníkové šetření květen 2008

Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků Zdravotnický management, standardy kvality péče a Health Technology Assessment Case Manager - provádí pacienta celým ošetřovatelským procesem Case management program peníze kvalita čas

Certifikace a akreditace UKA Aachen Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků Zdravotnický management, standardy kvality péče a Health Technology Assessment Institut pro patologii - akreditace dle DIN EN ISO Akkreditierungs und Prüfwesen GmbH Transfuzní medicína - HLA-laboratoře imunohematologie akreditace dle DIN EN ISO Deutsche Akkreditierungsstelle Chemie GmbH (DACH) HLA-laboratoře pro výrobu léčiv certifikace dle ISO 9001 Centrum pro léčbu karcinomu prsu - ISO 9001:2000 a EUSOMA Klinika pro novorozence - perinatologické centrum splňuje kriteria Level I dle §137 SGB Oční klinika - certifikace: centrum excelence pro klinické zkoušky v rámci sítě European Vision Institutes EVI, (2004) Oční banka ISO 9001:2000 Traumanetzwerk® Regio Aachen - UKA Aachen certifikováno jako národní traumacentrum ( ), součástí sítě 14 nemocnic Deutsche Gesellschaft für Unfallchirurgie (DGU)

Závěrem Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků Zdravotnický management, standardy kvality péče a Health Technology Assessment dotazníková šetření spokojenosti pacientů jako strategický zdroj informací kontinuální a pravidelný monitoring, statistiky a především velmi důležitá úloha zpětné evaluace...spolupráce a společná interakce všech oddělení…... koncept UKA ukazuje možnosti dalších úprav programů pro zabezpečování kvality i v českém zdravotnictví… Nová perspektivní pozice v českém zdravotnictví Case Manager?

Děkuji za pozornost Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků Zdravotnický management, standardy kvality péče a Health Technology Assessment