Makroekonomické výstupy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Advertisements

Makroekonomie I ( Cvičení 2 – Úvod do studia ekonomické teorie )
Mikroekonomie I Domácí produkt
Platební bilance, zahraniční zadluženost
Výdaje a rovnovážný produkt (model 45°)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
- Úvod do ekonomie 4. Domácí produkt.
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
Finanční statistika v národním účetnictví (makroekonomická analýza, 5HP501) Václav Rybáček kontakt: katedra institucionální ekonomie konzultace:
Makroekonomické agregáty
Agregátní poptávka a nabídka
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Jednoduchý Keynesyánský model určení důchodu
Základy ekonomie Seminář Hrubý domácí produkt - celková peněžní hodnota toku zboží a služeb vytvořená za určité období (většinou za rok) výrobními.
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Základy ekonomie Seminář Tržby firmy Tetra jsou Kč, firma nakoupila produkci od jiných firem v hodnotě Kč a vyplatila na mzdách.
Cvičení 3 – Spotřeba, úspory, investice
Agregátní poptávka a nabídka Martina Hedvičáková
Inflace.
MODEL AS-AD INFLACE V EKONOMICE HYPERINFLACE DEFLACE
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
Základní makroekonomické ukazatele
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Makroekonomie.
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
Makroekonomie A.
Co se má vyrábět, v jakém množství a kdy?
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
Určení rovnovážné produkce
HDP= hrubý domácí produkt
Agregátní výdaje (AE).
Investiční multiplikátor
Ukazatele ekonomické efektivnosti
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Petr Musil Blok č. 4 – SR a LR rovnováha ekonomiky
Makroekonomie II Petr Musil Blok č. 1.
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
Výkonnost národního hospodářství
Agregátní poptávka a agregátní nabídka
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Shrnutí.
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Základy ekonomie Seminář 2/2.
Základy ekonomie Seminář 12..
1. HDP.
1.HDP.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Mojmír Sabolovič Katedra finančního práva a národního hospodářství
Slide 0 1. Makroekonomická data. slide 1 Předmětem přednášky jsou… … tří nejvýznamnější makroekonomické indikátory:  Hrubý domácí produkt (HDP)  Index.
1.HDP 1. HDP.
Předmětem přednášky jsou…
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ
Úspory Spotřeba Investice Keynesiánská ekonomie. Spotřeba a úspory Spotřeba C (Consumption)  Statky dlouhodobého užití  Statky krátkodobého užití 
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Hrubý domácí produkt HDP. Hrubý domácí produkt (HDP) je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území je celková peněžní.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Makroekonomické agregáty Pavel Janíčko. MAKROEKONOMICKÉ CÍLE Makroekonomika má tyto hlavní cíle: vysoká úroveň a rychlý růst produktu a spotřeby vysoká.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Téma č. 3: Modely ekonomické rovnováhy Petr Musil
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Národní účty Implementace ESA 2010 Vladimír Kermiet
Základy ekonomie Seminář 11..
Základy ekonomie Seminář 12..
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Transkript prezentace:

Makroekonomické výstupy

Hrubý domácí produkt – GDP (GDP) Tržní hodnota veškerých finálních statků a služeb vyprodukovaných v dané ekonomice za dané časové období Finální statky a služby – statky, které slouží ke konečné spotřebě, investicím, nebo vývozu; použití přidaných hodnot

Metody zjišťování HDP Výdajová metoda Výrobní metoda Důchodová metoda

Výdajová metoda GDP GDP = C + IG+ G+ NX

Výrobní metoda Součet tzv. přidané hodnoty všech odvětví v ekonomice

Důchodová metoda GDP - tok důchodů před zdaněním Mzdy a platy (včetně ostatních nákladů na práci) Renty Čisté příjmy z úroků Zisky Znehodnocení kapitálu - amortizace Nepřímé daně GDP = w+r+nii+p +a + Te

Nominální a reálný GDP Nominální GDP – cenami běžného období (tržní ceny) Porovnávání HDP mezi jednotlivými roky – změna způsobena změnou fyzického objemu produkce nebo změnou cen Reálný GDP – zachycuje pouze změnu fyzického objemu - oceněn stálými cenami (ceny výchozího –základního roku)

Nominální a reálný GDP – implicitní cenový deflátor (IPD) nominální GDP Deflátor = *100 reálný HDP

Disponibilní důchod Hrubý domácí produkt (GDP) + saldo zahraničních důchodů = Hrubý národní důchod (GNI) - amortizace (a) = Čistý národní důchod (NNI) - nepřímé daně (Te) = Národní důchod (NI) - zisky před zdaněním (p) + transferové platby (TR) = Osobní důchod (PI) - přímé daně (Ta) = Osobní disponibilní důchod (DPI); ve výdajovém modelu značený jako YD YD se dělí na Spotřebu domácností: C - Consumption a Úspory domácností: S - Savings

Hrubý národní důchod HND(GNI) – k hrubému domácímu produktu přičteme saldo zahraničních důchodů, neboli rozdíl mezi důchody rezidentů dosažených v cizině a důchody nerezidentů dosažených v tuzemsku X HDP(GDP) – přidaná hodnota vyprodukovaná všemi výrobními faktory na daném území (VF držené rezidenty i nerezidenty)

Národní důchod ND (NI) – souhrn veškerých důchodů (před zdaněním) plynoucích z VF při produkci NI = w + nii + r + p

GDP a ekonomický blahobyt čím vyšší, tím lépe???!!! jiné faktory než produkce hodnota volného času + práce v domácnosti + stínová ekonomika (odhady ČSÚ) + škody na životním prostředí -

Potenciální produkt Y* - objem produkce vyroben při plném a zcela efektivním využití všech výrobních vstupů a kapacit jeho zvyšování je možné díky technologickému pokroku jeho překračování vede k tlakům na růst cenové hladiny