Filosofie náboženské výchovy Zuzana Svobodová. Učitelství ve starozákonní době Přísloví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Advertisements

Integrita bezúhonnost
Shrnutí I. - III. přikázání. Shrnutí I. - III. přikázání I. přikázání Spojení lidských práv – svobody – prvního přikázání – svoboda zakotvena v Bohu (který.
II. Nezneužiješ jména Hospodina, svého Boha
Dosáhni cíle!.
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Světová náboženství.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
1. Chval Pána svého písní | a jásej s radostí, | že z trápení a tísní | svou církev vyprostí. | Když voláš k němu v bídě | a v protivenství čas, | on na.
Centrum pro katechezi v Olomouci porušuje smlouvu, odvrací se od Boha, ztrácí jeho otcovskou péči. porušuje smlouvu, odvrací se od Boha, ztrácí.
Filosofie náboženské výchovy Zuzana Svobodová. Výsledky zhodnocení předběžného zájmu studujících o nabízená témata (10 odpovědí) biblické postavy jako.
PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk
1. Buď požehnán Pán s vroucností, | dne každého nás v hojnosti | zahrne dary svými  | Bůh silný, naše spasení, | ó vzdávejme mu chválení | vždy zpěvy.
Filosofie náboženské výchovy Zuzana Svobodová. Učitelství ve starozákonní době Prorocká služba.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
1. Lásku Syna Božího, | pána Jezu Krista, | krále, kněze věčného, | ctěte srdce lidská! | Velmi nás zamiloval, | beze vší lítosti | za nás se obětoval.
Kniha přísloví je příručkou úspěšného života.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Píseň 1: Svítá 15 – Betlémská hvězda
1. Přijď, Spasiteli! | Z našich pout jen ty sám | nás můžeš vytrhnout, | tak jako kdysi Izrael, když k Bohu jeho nářek zněl. | Ať zní, ať zni, ať zní do.
Syropalestina.
1. Raduj se, Bůh dnes přišel k nám, to bratře, sestro, slyš! Otevři dům, ať vstoupí Pán. A nebe, země, zvuč a nebe, země zvuč a nebe, země, Králi zvuč!
El Shadai Ref.: El shadai, el shadai, el eljon na Adonai. Od věků až na věky jméno Tvé se nemění. El shadai, el shadai, el eljon na Adonai. Ty jsi Bože.
{ AC Rousínov, , Jirka Pospíšil. { Setkání s Bohem působí RADOST AC Rousínov, , Jirka Pospíšil.
1. Slyš, jaká překrásná píseň | rozléhá se po nebi! | Andělů to svaté sbory | Pána Boha velebí. | Je to píseň o radosti | dané všemu stvoření: | Sláva.
Kniha Žalmů. Název t e hillîm chvály psalmoi žalmy.
LYRICKO – EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
1. Mé srdce mluví slovo dobré chvály; | já písně zpívat budu svému Králi | a řeč svou plním slovy hbitými: | Tys, Králi krásnější před jinými, | tvůj ret.
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Filosofie náboženské výchovy Učitelství v Novém zákoně Zuzana Svobodová.
Starověká Palestina Petr Machala.
Sokrates Kristýna Chvalová, C4A.
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
Nářky Nejvíce ze Starobabylonského období, méně sumerských (Ur III)
VĚROUKA JUDAISMU ŽIDOVSKÝ MONOTEISMUS ZÁKON PROROCI MESIANISMUS BIBLE
1.Paralipomenon.
Sofonjáš. Autor a datum vzniku Sofonjáš – „skrytý v Hospodinu“ Prorokoval za vlády krále Joziáše v Období pŘ. Kr. Současník Jeremjášův.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
MOJŽÍŠ-DAVID-UČEDNÍCI
Matoušovo evangelium.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
Jan Amos Komenský 1592−1670 Život Uherský Brod, Nivnice, Komňa
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Kněz:nebo: Modlitba na závěr přinášení darů Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Modleme se, aby Bůh přijal.
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Skutečná svoboda Bohumír Novotný, , AC Ivanovice n.H.
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
Stoicismus Vypracoval: Palásek Petr. filozofický směr založen Zenonem z Kitia - 3. st. př. n. l. nejdůležitější směr helénské filozofie z kořenů učení.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_V_LIDSKEM_SPOLECENSTVI_11.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává první část většího celku - Bible. Věnuje.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
JAK SI UŽÍVAT? Jak žít, ať z toho něco mám? Co má vlastně cenu? A je to vůbec důležité? Co má vlastně cenu? A je to vůbec důležité? 7x VÍC.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CJ_1_5E_.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Konfucianismus, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Lenka Šulcová
BIBLE Starý zákon.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název: Středověká hudba VY_32_inovace_HV6789_13 Oblast: Hudební výchova Stručná anotace: Materiál je určen k seznámení žáků s hudbou období středověku,
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_271_ČJ8
Transkript prezentace:

Filosofie náboženské výchovy Zuzana Svobodová

Učitelství ve starozákonní době Přísloví

Přísloví v Izraeli velmi oblíbena hebr. mášál – význam kořene slova: podobat se, vládnout, představovat, reprezentovat mášál – výrok, který má dosah, „mocné slovo“, (S)slovo, jež se projevuje –užíváno pro „kouzelné výroky“ i pro lidová pořekadla (narážky na kouzelnictví – áven: 6,12; 17,4; 19,28) –v próze i verších –domácí i převzaté –sbírky –práce „moudrých“ –k vyučování, učení

Přísloví v Izraeli mravní nauka stylizovaná k zapamatování: –řazená podle začátečních písmen –číselná přísloví –hádanky –krátké básničky –tématicky řazená –ústní i písemná tradice

Starozákonní kniha Přísloví mezi „svatými spisy“ přednes v synagoze zněl jinak než přednes ostatních knih SZ (spolu s Ž a Jb jiný druh akcentů) obsahově ke knihám moudrosti nejen přísloví, i napomenutí (kap. 1-9) vznik spojením cca 9ti sbírek (některá přísloví se opakují) číselná symbolika – 2. kap. 375 přísloví – jméno Šalomoun (Š-l-m-h) má stejnou číselnou hodnotu 22,17-23,12 ppd. přísloví egyptského původu 23,13n vliv babylónský 8. kap. 31,1-9: arabský původ 9. kap. 31,10-31: Chvála statečné ženy – v orig. abecední báseň sbírky spojeny v jednu knihu ppd. ve 4. st. př. Kr., ve 3. st. př. Kr. LXX, jiné znění; hebr. znění ještě dodatečně upravováno, NZ navazoval na LXX.

Obliba přísloví ve sz době Kniha Sírachovcova (kolem r. 180 př. Kr.) napodobuje Př rozdíl v typech: –egyptský vzor se zabývá světskou moudrostí, vybízí k pomoci soc. slabým, pozornost k odplatě po smrti; zaměření k výchově vzdělanců, písařů, úředníků; –Př zaměřena více nábožensky, soustředěnost na tento svět, odměnou za mravnost je zdraví, bohatství, potomstvo; obecně pro lid, např. pro rolníky. sz přísloví považována za dar Boha, nikoli za lidskou moudrost SZ: prvotní nikoli moudrost, ale bázeň před Bohem

David jako učitel d-v-d: milovaný, vláda cca př. Kr.) sz žalmista předobraz mesiášského krále, Mesiáš z domu Davidova, přijde na konci tohoto věku „muž podle Božího srdce“ (1S 13,14) na dvoře krále pro své umění hrát na harfu postupné nabývání moci, úspěchů, přízně lidu → žárlivost Saula psancem na útěku pro záchranu předstírá bláznovství ve 30ti letech pomazán na krále (2S 2,4; 5,4) 20tileté úspěšné válčení, zakladatel izraelské veleříše jako žalmista: pokora před Bohem, radost a naděje v Hospodinu, pravá lítost nad hříchem, připisováno 73 žalmů prototyp krále (David – král, tedy i žalmy: královské)

Král David s tanečníky, kol. r. 900, knihovna kláštera St. Gallen.

Michelangelův David, , Florencie Další doprovodný materiál: Wikimedia Commons : David David

Šalomoun jako učitel šlómó – pokojný, vláda cca př. Kr. žádost k Bohu o rozumné srdce, aby rozeznal dobré od zlého, dána nejen moudrost a rozumnost, ale zaslíbeno také bohatství a dlouhověkost (1Kr 3; 1Pa 1) dle tradice složil 3tis. přísloví a 1005 písní (1Kr 4,32; Ž 72) → pohrdá tradicemi, porušuje osobní zbožnost, vyvyšování, neúcta – „nenásledoval cele Hospodina,...“ (1Kr 11,6)

Další doprovodný materiál: dále: Wikimedia Commons: SolomonSolomon Edelmannův palác v Olomouci, Šalomounův soud