Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Příjemce: ZŠ a MŠ České Velenice Třída Čsl. legií.
Advertisements

Autor: Mgr. Hana Kalousková
Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Jakub Jan Ryba Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Sluneční soustava Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Fryderyk Chopin.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
HV-1 Hudební výchova DUM č. 13 Prima – kvarta osmiletého studia
HV-1 Hudební výchova DUM č. 15 Prima – kvarta osmiletého studia
Název: Johann Sebastian Bach. Baroko Autor: Mgr. Ivana Písařová
RÉBUSY jsou hlavolamy Nechat děti vysvětlit co jsou rébusy, teprve potom kliknutím potvrdit správnou odpověď.
Hudební baroko ( století).
Barokní hudba v Evropě VY_32_INOVACE_06_Barokní hudba v Evropě.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Bohuslav Martinů
Povídání o Bachovi.
ICT 2 – 3 – 24 HV Johan Sebastian Bach
JOHANN SEBASTIAN BACH.
Richard Wagner –
Beethoven by Andy Ludwig van
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
ANTONÍN DVOŘÁK.
HUDBA V BAROKU.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_351_Hudba v období baroka AUTOR: Mgr. Markéta Lyková RO Č.
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
 Název: Leoš Janáček  Šablona : III/ 2  Číslo : 39  Autor : Vyhnálková Zuzana  ZŠ Choltice „Učíme se pro život“  Klíčová slova: moderní hudba 20.
Giuseppe Verdi –
Mgr. Jakub Tomala. Obsah Motivační skladby a text Úvod – ze skladatelova života Výmar Köthen Lipsko Zajímavosti, závěr.
W. A. MOZART geniální hudební skladatel
Johann Sebastian Bach
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
JOHANN SEBASTIAN BACH.  Název školy: Základní škola Francova Lhota  Autor: Mgr. Lada Martinková  Název: VY_32_INOVACE_06_Johann Sebastian Bach  Číslo.
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 31  Autor:
Divadelní scéna Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/12 Název materiálu: Jakub Jan Ryba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3432 NázevGeorg Friedrich Händel Téma hodinyŽivot a dílo G. F.
Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se.
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 26  Autor:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/05
Dějiny evropské hudby BAROKO Skladatelé Evropa Čechy úkoly
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Johann Sebastian Bach VY_32_INOVACE_I-A-07.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Škola: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace Název: VY_32_INOVACE_02_HV_J.S.Bach Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Jaký je rozdíl mezi vokální a instrumentální polyfonií?
František Ladislav Čelakovský
Antonio Vivaldi AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: Základní škola Netvořice
Prezentace Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor
3. Fáze Národního obrození
Lidová kultura Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Světoví hudební skladatelé
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/10
Rok v jeho proměnách a slavnostech
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Průhonice
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/07
2. Fáze Národního obrození
VY 32 INOVACE 543.
Johann Sebastian Bach Eisenach – Lipsko
Baroko 17. a 18. století.
Transkript prezentace:

Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 29 Autor: Vyhnálková Zuzana Ověření ve výuce: 5. třída Datum ověření: 4. 12. 2012

Johann Sebastian Bach

Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Klíčová slova: Baroko, Umění fugy, Německo, varhany, fuga.

Johann Sebastian Bach 21. března 1685 Eisenach 28. července 1750 Lipsko Německý hudební skladatel a virtuóz hry na klávesové nástroje. Jeden z největších hudebních géniů všech dob a završitel barokního hudebního stylu.

Johann Sebastian Bach

Dětství a mládí Johann Sebastian Bach se narodil jako čtvrtý syn dvorního městského hudebníka Johanna Ambrozia Bacha, od něhož získal první poznatky o hudbě a základy hry na housle. Hudební tradice rodiny byla dlouhodobá, jeho předkové byli hudebníky téměř po dvě století. Rodiče mu brzy zemřeli, přestěhoval se ke staršímu bratrovi, který mu věnoval veškerou péči.

Hudební vzdělání: Studoval na gymnáziu, učil se hudební teorii, hře na cemballo, housle a varhany. V patnácti letech se stal sopranistou v klášterní škole sv. Michala v Lüneburgu. Bach měl mimořádný hudební talent. Byl považován za nejlepšího varhaníka.

Varhany v Bach-Kirche, Arnstadt

Dílo: Skladby varhaní a orchestrální. Orchestrální: Braniborské koncerty

Dílo: Klavírní dílo: Temperovaný klavír Vrcholné dílo – složil ke konci života, cyklus skladeb zvaný: Umění fugy

Houslová sonáta No. 1 G minor (BWV 1001) Bachův rukopis

Zajímavosti ze života: Johann Sebastian Bach byl velmi skromný člověk. Jeho rodina byla početná, ze dvou manželství (první manželka zemřela), měl dohromady 20 dětí. Některé byly mimořádně nadané, ale otcovy popularity nedosáhly. Během života oceňován hlavně jako varhaník a improvizátor. Jeho skladby byly složité, k docenění díla došlo až po jeho smrti v 19. století.

Poslech: CD č. 6: Johann Sebastian Bach Toccata a fuga d moll (Velkolepé varhanní dílo, jedna z nejznámějších skladeb)

Opakování: Kolik Měl J. S. Bach dětí? Kdy došlo k docenění jeho díla? Jak se jmenovalo vrcholné dílo jeho tvorby? Ve hře na který hudební nástroj byl nejlepší?

Řešení: Ze dvou manželství měl celkem 20 dětí. Až po jeho smrti, v 19. století. Umění fugy Varhany – považován za nejlepšího varhaníka.

Zdroje: LIŠKOVÁ, Marie. Hudební výchova pro 5. ročník základní školy. 2. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2005, 135 s. ISBN 80-723-5295-4. KUNA, Milan. Skladatelé světové hudby. 1. vyd. Praha: Fragment, 1993, 63 s. ISBN 80-857- 6803-8.

Zdroje obrázků: Obrázky jsou uloženy s hypertextovými odkazy. Použity obrázky z klipartu.