Používá se v kuchyni,v medicíně i jako droga

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
Nově pěstované rostliny a jejich využití
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Vytvořili nej borci z devítky…
Lilkovité.
Keře a jejich plody.
Invazivní druhy Zpracovaly: Lucie Janýšková, Eva Vavříková, Magdaléna Hofrová, Marie Balová, Diana Jurčáková.
Petržel Petroselinum crispum.
P APOUŠEK K RÁLOVSKÝ. O BECNÁ CHARAKTERISTIKA obývá tropické a subtropické pralesy v Austrálii vyskytují se v párech nebo hejnech výška je přibližně 44.
Kakostovité (Geraniaceae)
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Rostliny rybníka a jeho okolí
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace
UŽITKOVÉ ROSTLINY.
Nahosemenné rostliny - STROMY
LOMIKAMENOVITÉ Saxifragaceae. jednoleté nebo vytrvalé byliny a keře listy jsou střídavé nebo vstřícné, s palisty nebo bez nich, velice variabilní tvar.
TLUSTICOVITÉ Crassulaceae.
Podzimní zahrada.
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Čeleď brukvovité Přídopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
LÉČIVÉ ROSTLINY. Lé č ivá rostlina je taková, která svými látkami ovliv ň uje stav organismu. K lé č ení mohou být použity r ů zné č ásti bylin, ke řů,
Miříkovité.
Brukvovité.
MRKEV OBECNÁ Daucus carota.
Pitrunová Martina- úprava , text Honziková Viktorie- obrázky , text
Miříkovité rostliny. Obecná charakteristika Jsou to byliny Jsou to byliny Často dvouleté Často dvouleté Prostoupené kanálky z vonnými látkami (silicemi)
BULHARSKO.
BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Miříkovité kmín kořenný kopr vonný.
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Radana Marelová Název : VY_32_INOVACE_2A_07_Ovoce Téma: Prvouka.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Trvalky sukulentního charakteru Název sady:Pěstování trvalek (pro 1. ročník,
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Kmeny  Prvoci - Lamblie střevní (Ptáčková)  Lilkovité - Lilek rajče (Matlochová) - Rulík zlomocný (Pallová)  Bobovité - Hrách setý (Krejčířová)  Ostnokožci.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Dana Rejlová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
VY_32_INOVACE_05- Růže šípková Přírodověda - 5. ročník Miloslava Bucharová, Základní škola a Mateřská škola Jivina Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze.
VY_32_INOVACE_Sib_III_08 Třídění rostlin Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ČELEĎ BRUKVOVITÉ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Elena Sobotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Pipal, Veselý, Ringsmuth. Popis  Jednoletky, dvouletky, trvalky  Byliny či keře (vzácně)  Cca 3500 druhů  Listy – většinou střídavé, bez palistů 
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě A - C
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě S - Y
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
VY_32_INOVACE_09_Přírodověda_07_4. ročník _Podzim v sadu
Autor: Mgr. Eva Procházková
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Jabloň domácí. Úvod Jablko je plod jabloně Nejběžnější druhy ovoce Pěstováno ve Střední Evropě Jde o malvici Jablko se v kultuře člověka vyskytuje již.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
BOTANIKA: dvouděložné rostliny
Číslo projektu dum.palmy1/1 Název školy Předmět Květinářství
Transkript prezentace:

Používá se v kuchyni,v medicíně i jako droga KŘEN Používá se v kuchyni,v medicíně i jako droga

Léčitelství Používá se jen kořen dvouletých rostlin K léčení infekcí, podporuje trávení a obnovuje mikroflóru žaludku.

Kuchyně Podobně jako v medicíně se používá v kuchyni ovšem jako koření Na okořenění jídla se používá jako nastrouhaný s jablky nebo i bez Pro jeho štiplavou chuť ho má v oblibě málo kdo.

Obsah vitamínů Křen Obsahuje i dvakrát více vitamínu C než například citron nebo jiné ovoce nebo zelenina

Popis Křen selský je mohutná trvalka. Dorůstá do výšky až 120 cm. Má silný, větvený kořen, který je drogou, kořením a zeleninou. Kořen je na povrchu žlutobílý, uvnitř bílý, dužnatý. Má charakteristicky ostrý pach a štiplavou chuť. Listy přízemní růžice jsou eliptické, na bázi náhle zúžené. Křen selský kvete bíle, květenství se skládají z množství hroznů.

Jak a kde křen roste? Křen můžeme najít volně rostoucí na zajímavých místech od zahrady přes meze po hráze řek . Křen roste i několik let z jedné rostliny a sklízí se koncem léta nebo začátkem podzimu .