Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s islámským náboženstvím.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁBOŽENSTVÍ VE SVĚTĚ Klademe si otázky týkající se vzniku a podstaty světa. Lidé mají různý názor, zda svět stvořil Bůh či ne. Je jich více nebo jen.
Advertisements

VY_32_INOVACE_413, 21. sada, Přírodověda
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor seznamuje žáky s pověstí o vzniku názvu vesnice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místní pověstí o kostele Povýšení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení se žánrem pověsti a jejím rozdělením.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s nejznámějším západočeským.
VY_32_INOVACE_422, 22. sada, Prvouka
Poznávání částí lidského těla.
Mekka a medina Hudba.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s Jihomoravským krajem,
VY_32_INOVACE_418, 21. sada, Přírodověda
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Světová náboženství.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, žák po zhlédnutí.
Pověsti z regionu – Zlatý písek
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, žák po zhlédnutí.
Procházka městem Brnem
Stavba dřeva Svět práce, 7. ročník VY_32_INOVACE_335, 17. sada, SP
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Magnetické vlastnosti látek
VY_32_INOVACE_407, 21. sada, Přírodověda
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s postupem při zpracování vápence.
ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zeměpisem Lucemburska, obsahuje ilustrační fotografie. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žáci se orientuje.
VY_32_INOVACE_419, 21. sada, Přírodověda
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Žák po zhlédnutí prezentace odpoví na zadané otázky, pracuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místem v našem nejbližším okolí,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, se vznikem.
RISK Náboženství.
VY_32_INOVACE_421, 22. sada, Prvouka
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.32– ZVĚTRÁVÁNÍ - prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACE Prezentace zpracovává téma Pražský hrad. Prezentace je určena.
Autorkami materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Natálie Kovaříková a Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zeměpisem.
Islám Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.7.05
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvo ř en v rámci projektu Opera č ního programu.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kružnice Matematika, 5. ročník VY_32_INOVACE_082, 5. sada, M ANOTACE
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny,
ANOTACE Soubor slouží k výkladu a opakování učiva o Slunci. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žák dokáže vysvětlit pojmy Slunce, sluneční soustava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s pověstí o vesnici Skalička.
Římské číslice 1 – 20 Matematika , 5. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465.
Arabové a jejich výboje
ARABOVÉ A jejich výboje.
VY_32_INOVACE_426, 22. sada, Prvouka
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, s pověstí.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor seznamuje žáky s pověstí o původu názvu města Tišnova.
VY_32_INOVACE_401, 21. sada, Přírodověda
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
Člověk – životní podmínky, lidské tělo
Měření fyzikálních veličin – Měření objemu
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k opakování a procvičování slovní zásoby.
VY_32_INOVACE_404, 21. sada, Přírodověda
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Křesťanství a středověká Evropa
Digitální učební materiál
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s islámským náboženstvím. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupyŽák má povědomí o prolínání různých náboženství a kultur. Pro koho je materiál určen žák ZŠ, 5.,7.ročník Autor PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace, Člověk a společnost Mešity Český jazyk 5.ročník, Dějepis, Zeměpis 7.ročník VY_32_INOVACE_461, 24. sada, ČJ3

MEŠITY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

V arabských zemích a v Turecku většina obyvatel vyznává islámské náboženství. Jeho zakladatelem byl Mohamed. Narodil se ve městě Mekka, které dnes leží v západní části Saudské Arábie. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

Základní knihou islámu je Korán. Budovy, které slouží k bohoslužbám se nazývají mešity. Jsou to nejtypičtější stavby islámské architektury. Pro muslimy (lidé, kteří vyznávají islámské náboženství) je mešita místem náboženským, ale také společenským místem dané oblasti. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

Typický prvek na mešitě je kopule – symbolizuje sklepení nebe. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

V rozích stavby jsou umístěny minarety- vysoké štíhlé věže. Mohou být dva nebo čtyři. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

K mešitě patří sán (dvůr), který slouží k očistě. Zde si věřící omyjí nohy, protože modlitebna je rituálně čistá. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

Na prahu nebo v předsálí lidé si odloží obuv a do mešity vstupují bosí. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

Celá podlaha je pokryta koberci. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

Výzdoba je přísně podřízena islámskému náboženství. Nezobrazují se živé bytosti, ale nádherná výzdoba je založena na opakování geometrických tvarů. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

V této měšitě v Turecku je výzdoba v barvě modré a temně červené. V interiéru není žádný nábytek. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

V kopuli mešity je zavěšený veliký křišťálový lustr. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

Modlitební výklenek(mihrát) udává modlitební směr, tzn. je orientrován směrem k městu Mekka. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

Věřící při modlitbách klečí v řadách za sebou. Pro muslimy platí pravidlo, že do mešity vstupují ve volném oděvu, který zakrývá tělo od zápěstí až po kotníky. Ženy musí mít pokrývku hlavy a nesmí používat parfém. Pro turisty je obecně do mešit zakázán vstup v šortkách, ženám v krátkých sukních. Ženy musí mít na hlavě šátek a zahalený krk. Do některých mešit je vstup lidem jiného náboženství přísně zakázán. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

Odpověz na otázky: 1. Jaké náboženství vyznává většina lidí v arabských zemích? 2. Kdo byl zakladatelem tohoto náboženství? 3. Jak se nazývají budovy sloužící k bohoslužbám? 4. Co je minaret? 5. K čemu slouží tzv. dvůr (sán)? 6. Jaká je výzdoba stavby? 7. Jaké jsou pro věřící podmínky vstupu do této budovy? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

Použité zdroje: Fotografický materiál – soukromý archiv Bohumily Fillové, pořízený dne [cit ]autor neuveden. Text dostupný pod licencí Creative Commons na www: Mapa Turecko – autor B. Fillová – PrintScreen z httpwww.planetware.commapturkey-turkey-and-its-neighbours-map-tr-tr5.htm httpwww.google.czimgresq=turecko+mapa&hl=cs&sa=X&rlz=1R2ADFA_csCZ440& biw=1366&bih=612&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=J8BLH2L9b7pgmM&imgrefur l=httpturecko.wbs.czO-Turecku.html&docid=ZfKSN6s0TCYR1M&imgurl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.