Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mekka a medina Hudba.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mekka a medina Hudba."— Transkript prezentace:

1 Mekka a medina Hudba Prcek

2 Mekka - celé jméno Makkat ul-Mukarramah.
Známá také jako Makka. Svaté město islámu. Leží na západě Saúdské Arábie a je hlavním městem provincie Al-Hejaz. Je to třetí největší město v zemi.

3 Mekka je náboženským centrem islámu a muslimů
Mekka je náboženským centrem islámu a muslimů. Podle stoupenců islámu se zde narodil v roce 571 Muhammad. Od roku 1517 patřila pod Osmanskou říši, přesto si zachovala nezávislost. Součástí Saúdské Arábie je od roku Na snímku vjezd z dálnice do Mekky.

4 Pout´ do Mekky je pátým pilířem islámu
Pout´ do Mekky je pátým pilířem islámu. Každý muslim musí vykonat pout´ (hadždž) do Mekky jedenkrát za život, pokud mu to umožní jeho zdraví. Pokud ne, může za sebe poslat svého zástupce. Počet poutníků z jednotlivých zemí je regulován. Do Mekky je velice těžké se dostat. Směrové ukazatele ukazují trasu pro muslimy a nemuslimy. Na cestě do Mekky jsou kontrolní stanoviště, kde se kontrolují všichni cestující, kteří se blíží ke svatému místu.

5

6 Mešita Al-Haram, Mekka

7 Brána Abdul Aziz

8

9 Davy poutníků před mešitou Al-Haram v průběhu poutě

10

11 Interiér mešity Al-Haram

12

13 Poutníci modlící se v mešitě Al-Haram

14

15

16

17

18

19 Kaaba (v arabštině cube, kostka) – chrám a svatyně v Mekce – nejsvatější místo islámu

20 Kaaba je otevřena pouze dvakrát ročně, během obřadu očisty

21 Kaaba je hlavní svatyní islámu a cílem rituální poutě
Kaaba je hlavní svatyní islámu a cílem rituální poutě. Chrám je 14 m vysoký, dlouhý 12 m a široký 10 m Rohy míří do jednotlivých světových stran. Ve východním rohu je 1,5 m vysoký posvátný kámen Hajar Po většinu roku je chrám zakryt černým plátnem (kiswa), které je utkáno ze směsi bavlny a hedvábného brokátu. V plátně jsou zlatem vyšité verše z koránu. Kiswa se mění jedenkrát za rok, před poutí do Mekky V jedné ze stěn Kaaby ve výšce 2 m jsou dveře, vedoucí do prázdné místnosti. Její stěny jsou zdobeny mnoha nápisy, které jsou osvětleny zlatými a stříbrnými světly. Během modlitby obejdou poutníci Kaabu

22 Podlaha Kaaby je z mramorové dlažby

23 Hajar (černý kámen) – je zazděn ve východním rohu Kaaby ve výšce 1,5 m
Hajar (černý kámen) – je zazděn ve východním rohu Kaaby ve výšce 1,5 m. Lesklý černý kámen s načervenalým nádechem podle pověsti přinesl archanděl Gabriel. Původně bíly kámen změnil barvu na černou absorpcí hříchů při polibcích věřících poutníků.

24 Zamzam je pramen, který se nachází na nádvoří mešity Al-Haram v Mekce, asi dvacet metrů východně od Kabby. Podle islámské tradice Zamzam objevila Hadžár, matka Ismaíla, když ji Ibrahim zapudil do pouště. Když dostal po nějakém čase Ismaíl žízeň, Hadžár začala hledat vodu. Sedmkrát oběhla pahorky Safá a Marwá, než se nad ní Bůh smiloval a seslal anděla Džibríla, který vyhloubil díru v zemi a dal vytrysknout prameni.

25 Zamzam, wejście

26

27

28

29 Medina (Madinat an-Nabi, Město prorokovo) na západě Saúdské Arábie v provincii Al-Hejaz. Je druhým nejdůležitějším náboženským centrem islámského světa Je zde pohřben prorok Muhammad a vznikly zde poslední súry svaté knihy koránu. Roku 622 přišel prorok Muhammad do Mediny a tím začal muslimský letopočet.

30 Al Nabawi (Prorokova mešita), Medina

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40 Al Nabawi (Prorokova mešita) při západu slunce

41 Prcek


Stáhnout ppt "Mekka a medina Hudba."

Podobné prezentace


Reklamy Google