Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Islám Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.7.05

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Islám Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.7.05"— Transkript prezentace:

1 Islám Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.7.05
Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Monoteistické abrahámovské náboženství
Monoteistické abrahámovské náboženství. Založené na učení proroka Mohammeda v 7. století. Islám = podrobení se Bohu (Alláhovi). Stoupenec islámu je muslim (ten, kdo se podřizuje Bohu).

3 Věří se, že Bůh zjevil Mohammedovi Korán.

4 Muslimové jsou povinni dodržovat pět pilířů islámu (pět povinností): ŠAHÁDA – základní islámské krédo, přísný islámským monoteismus. SALÁT – povinnost pěti každodenních modliteb (v poledne, odpoledne, za soumraku, v noci, za úsvitu). Modlitby jsou směrem k Mekce. K modlitbám vyzývá muezzin. ZAKÁT –povinnost platit určitý podíl z některých komodit – udílení almužny chudým. SAUM – v měsíci ramadámu má muslim dodržovat půst od vší stravy, nápojů, pochutin a pohlavního styku od svítání do soumraku. HADŽDŽ – alespoň jednou za život podniknout cestu do Mekky.

5 Korán Základní kniha islámu. Veršovaná sbírka božích sdělení věřícím. Mohammedovi ji nadiktoval prostřednictvím archanděla Gabriela Bůh. 114 súr (skladeb).

6 Muhammad Též Mohammed (570 Mekka – Medína) Poslední prorok islámu. Narodil se do zámožné rodiny usazené v Mekce. Okolo roku 613 začíná šířit své učení mezi lidi. Se svými stoupenci byl pronásledován. 622 emigruje do Medíny – tzv. hidžra (počátek islámského kalendáře). Umírá roku 632 po nemoci v 63 letech.

7 http://web. educastur. princast

8 Zápis Islám Náboženství věřící v jediného boha Alláha. Zakladatel Mohammed. Základní myšlenky jsou obsaženy v Koránu. Pět povinností každého muslima. Pojmy: mešita, minaret, muezin, hidžra.

9 I A G O A N P E P P A B Q U Z T C K Z R V C T D I I L J S Q G C J K K G T E T H L B O W I S J N E E Q M T M R Q J R Z S M B N C V M H G I U H K O D L I A Q N A O W X X E G Z S B A C X A H K M R M C C W J I K M V C O Q E M P E Y N D J Y K S M M U E Z Z I N M A A W X H E A U E V V A T D O S N A R O K W Y S P L H X P Z E O B P S F M F M L K S I V L N N H D I W S D A E I X E Z X E A F D G A G H C F N M U O V R Z S X Q G Z K Q C J P Z I W V Q Y U Z M Najděte v osmisměrce uvedená slova a vysvětlete, co znamenají. (Jsou bez čárek a háčků.) ALLÁH ISLÁM KORÁN MEKKA MOHAMMED MUEZZIN MUSLIM

10 Metodické pokyny k prezentaci:
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, říjen Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: sedmý ročník, středověk, islám, Mohammed, Arabové, Korán, Mekka, Medina Tato prezentace seznamuje s počátky jednoho z nejrozšířenějších náboženství světa. Doporučuji vysvětlit podrobněji povinnosti muslimů a určitě se zmínit i o tom, co je to svatá válka. Stejně tak je možné se i podrobněji zmínit o Mohammedovi. Je možné i zpracovat referáty. Jedna z možností je na těchto stránkách: Prezentace může být využita i k samostudiu. Její součástí je i osmisměrka, kterou je možno vytisknout. Použitá literatura: ČECHURA, J. a kol.: Dějepis pro 7. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny středověku a počátků novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 7: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň, s. ISBN


Stáhnout ppt "Islám Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.7.05"

Podobné prezentace


Reklamy Google