Jana Urbanová Lucie Chvojková Martina Kakáčková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Zákon č.262/2006 Sb., zákoník práce
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Odpovědnost za škodu - zaměstnanec Ročník:3. Datum vytvoření:únor.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU ZÁKLADNÍ INFORMACE KE SMLOUVĚ část III.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Studijní obor: Sociální činnost
Podpora v nezaměstnanosti
Komanditní společnost
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zajištění závazků.
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
1 Rozdělování Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
V zaměstnání III. Petr Machala. 1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Protokol o kontrole Příkaz Dohoda o náhradě škody
PRACOVNÍ PRÁVO Náhrada škody JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.
Michaela Havlová Dominika Pekárková Helena Nehasilová 4. kruh, VSRR
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1261Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní poměr Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová.
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
ZÁKLADY PRACOVNÍHO PRÁVA
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
Odpovědnost za škodu v pracovněprávních vztazích Zpracoval Ing. Jan Weiser.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Pracovní právo Ostrava 16. – 17. června 2014 Mgr. Klára Holubová
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
E- SHOP WWW. FASHIONAVENUE. CZ Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Povinnost k náhradě škody v pracovněprávních vztazích 22. května 2015 JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. 1.
Odpovědnost zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli. Odpovědnost zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli. JUDr. Vladimír HORT 1.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
ODPOVĚDNOST ZAMĚSTNANCE ZA ŠKODU VY_32_INOVACE_4_1_5 ODPOVĚDNOST ZAMĚSTNANCE ZA ŠKODU Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Pracovně právní vztahy
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Základy pracovněprávních vztahů
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Základy pracovněprávních vztahů
Rozsah náhrady škody způsobené zaměstnancem zaměstnavateli
Ing. Lenka Bombera Piskačová
PERSONALISTIKA Pracovní vztahy a vztahy související
Pracovní právo ve veřejné správě Podzim 2014
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Transkript prezentace:

Jana Urbanová Lucie Chvojková Martina Kakáčková Dohoda o náhradě škody Jana Urbanová Lucie Chvojková Martina Kakáčková

Odpovědnost za škodu Zaměstnanec odpovídá zaměstnavateli za škodu, kterou mu způsobil zaviněným porušením povinností při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním. Míry zavinění úmyslná nedbalostní

Když již škoda vznikla Zaměstnavatel musí prokázat vinu Zaměstnanec je povinen nahradit zaměstnavateli skutečnou škodu. (maximálně čtyřapůlnásobek jeho průměrného měsíčního výdělku) Pokud jde o škodu způsobenou úmyslně, může zaměstnavatel požadovat i náhradu ušlého zisku. Způsobil-li škodu také zaměstnavatel, hradí zaměstnanec jen poměrnou část škody podle míry zavinění.

Dohoda o náhradě škody Měla by obsahovat: jaká škoda se hradí částka náhrady škody případné další nároky

Dohoda o hmotné odpovědnosti = odpovědnost za schodek na svěřených hodnotách hodnoty: hotovost, ceniny, zboží, zásoby materiálu nebo jiné hodnoty - Od 18-ti let věku - Písemně

Možnosti zproštění se odpovědnosti o hmotné odpovědnosti Zaměstnanec musí prokázat že: - schodek vznikl zcela nebo zčásti bez jeho zavinění - že mu bylo zejména zanedbáním povinnosti zaměstnavatele znemožněno se svěřenými hodnotami nakládat

Možnosti odstoupení od smlouvy o hmotné zodpovědnosti vykonává-li jinou práci je-li převáděn na jinou práci nebo na jiné pracoviště je-li překládán pokud zaměstnavatel v době do 15 kalendářních dnů od obdržení jeho písemného upozornění neodstraní závady v pracovních podmínkách, které brání řádnému hospodaření se svěřenými hodnotami. Při společné odpovědnosti může zaměstnanec také odstoupit: je-li na pracoviště zařazen jiný zaměstnanec nebo ustanoven jiný vedoucí nebo jeho zástupce

Předpoklad uzavření dohody = řádná inventarizace musí být provedena při: - uzavření dohody o odpovědnosti - jejím zániku - výkonu jiné práce - převedení zaměstnance na jinou práci/pracoviště - přeložení - skončení pracovního poměru.

Odpovědnost za ztrátu svěřených předmětů zaměstnanec odpovídá za: ztrátu nástrojů, ochranných pracovních prostředků a jiných podobných předmětů, které mu zaměstnavatel svěřil na písemné potvrzení. Tyto předměty, jejichž cena převyšuje 50 000 Kč, mohou být zaměstnanci svěřeny jen na základě zvlášť uzavřené dohody o odpovědnosti za ztrátu svěřených předmětů Od 18-ti let Písemně

Částečná dohoda Mezi poškozeným a škůdcem může dojít jen k částečné dohodě. Je například možné a) že škůdce sice připustí svou odpovědnost za způsobenou škodu, ale z různých důvodů nesouhlasí s výší náhrady škody tak, jak ji vůči němu uplatnil poškozený b) škůdce připouští zcela svou odpovědnost za způsobení škody, ale rozhodně popírá, že by výše škody dosahovala výše požadovaném poškozeným. Není-li možné ani takto vzájemné rozpory překonat, nezbývá poškozenému než se obrátit na soud s příslušnou žalobou o náhradu škody.

Dohoda o uznání závazku k náhradě škody Dnešního dne uzavřeli Alfa s.r.o. se sídlem Praha 8, Karlín, Vyskočilova 215, PSČ 180 00 IČO 48563251, společnost zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 25634, jednající Antonínem Marcipánem (dále jen „Zaměstnavatel“) a Petr Mlynář bytem Pod Jezem 658, Dolní Lhota, PSČ 698 03, r.č. 810516/8961 (dále jen „Zaměstnanec“) Tuto dohodu o uznání závazku k náhradě škody v souladu s § 185 odst. 3 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, v platném znění 1. ÚVODNÍ PROHLÁŠENÍ 1.1 Zaměstnanec je v pracovním poměru u Zaměstnavatele na základě pracovní smlouvy ze dne 12.2.2005 1.2 Zaměstnanec hodlá uznat, že Zaměstnavateli nahradí závazek ve výši 15.000,- Kč z titulu náhrady škody (dále jen „Závazek“) za podmínek stanovených v této smlouvě. 2. PŘEDMĚT ZÁVAZKU 2.1 Zaměstnanec uznává, že Zaměstnavateli nahradí Závazek v 15-ti měsíčních splátkách ve výši 1.000,- Kč, splatných vždy k 20. dni příslušného měsíce. 3. ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ 3.1 Tato dohoda, jakož i práva a povinnosti vzniklé na základě této dohody nebo v souvislosti s ní, se řídí zákonem č. 65/1965 Sb., zákoník práce ve znění pozdějších předpisů a souvisejícími předpisy. V Praze dne 6.4.2006                                                                  V Praze dne 6.4.2006 Zaměstnavatel                                                                                 Zaměstnanec __________                                                                                    __________ Alfa s.r.o.                                                                                    Petr Mlynář jednající Antonínem Marcipánem jednatelem

Zdroje: Zákoník práce www.ceskenoviny.cz http://www.edux.cz/aktuality.php?id=298 http://books.google.cz/books?id=Y0xlL59rGzIC&pg=PA51&lpg=PA51&dq=platebn%C3%AD+dokument&source=web&ots=yA3VRMSipn&sig=pyT-7ISvd_PnxxS7ATo-HNvQ1_Q&hl=cs

Děkujeme za pozornost 